Vydejte se po stopách Butandinga na Filipíny

Vydejte se po stopách Butandinga na Filipíny

Je jen několik málo míst na planetě, kde se můžete setkat tváří v tvář s 18 metrů dlouhým a až 35 tun vážícím žralokem. A rovnou dvě najdete na Filipínách.

Butanding, žralok velrybí se vyskytuje pouze v tropických vodách, narazit na něj při běžném potápění se rovná téměř zázraku. Patří totiž mezi velmi ohrožené druhy. Podle odhadů pluje po světě už jen necelých 1000 zástupců těchto monumentálních živočichů. I když do jeho naplno otevřené tlamy, které může mít až dva metry, by se vlezla třeba menší loďka, nemusíte se obávat. Butanding se živí jen planktonem.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Filipíny čítají celkem 7 107 ostrovů, každý má co nabídnout. Filipíny jsou přírodním rájem na zemi. Vysoké hory, sopky, vodopády i rýžové terasy a nádherné písečné pláže jako vystřižené z katalogů cestovních kanceláří. Nejen život na souši láká cestovatele, ale i ten pod mořskou hladinou. Třeba vzácného velrybího žraloka Butandinga, můžete potkat kolem Donsolu na hlavním ostrově Luzon. A také v Oslobu na ostrově Cebu. Tam mu však říkají Tuki.

Donsol – žralokům na dotek

Na jihu ostrova Luzon najdete vesničku Donsol, právě tam, v úžině mezi pobřežím a přilehlým ostrovem, již odnepaměti proplouvali v období od ledna do května žraloci velrybí. Hlubinné potápění je v této lokalitě kvůli žralokům omezené, můžete se je však vydat pozorovat na tradičních filipínských rybářských loďkách. Na útlých, dřevěných člunech, které jsou vyvažovány postraními bambusovými lyžinami se během pár minut ocitnete v úplně jiném světě.

Pod loďkou se vám budou prohánět desetimetrové stíny. I když platí pravidla, co se pozorování butandingů týče, člověk by se k nim neměl přiblížit na více než tři metry. I tak, si ale můžete si v klidu nasadit šnorchl, překonat nějaký vnitřní pud sebezáchovy, který vám říká, že před žralokem má člověk utéci a ne se s ním potápět. A zvesela si skočit do vody a se žraloky šnorchlovat.

Každý ze 7107 ostrovů, které k Filipínám patří má co nabídnout. Nechte se při svých cestách inspirovat článkem: TOP 5 míst, která neminout na Filipínách.

Oslob

Může se stát, že v Donsolu žraloky nepotkáte. Oproti tomu v Oslobu máte, dá se říci stoprocentní jistotu. Místní rybáři žraloky totiž pravidelně každý den krmí, těm tak ve vodách kolem ostrova nic nechybí. Tady se dokonce se žraloky můžete i potápět. I když byste ani v Oslobu na Butandingy neměli sahat, žraloci bývají tak zvědaví, že si turistu spletou s rybářem, který je chodívá krmit a sami připlují až na dosah ruky. Rybáři si totiž často se žraloky při krmení hrají.

Malapascua – domovina žraloka liščího

Butanding není jediným zástupcem žraločí říše, který brázdí vody kole Filipín. Třeba ostrov Malapascua je pro potápěče zemí zaslíbenou. Potopené vraky z druhé světové války, ale i obrovské karety, manty a nechybí ani žralok liščí. Toho poznáte naprosto snadno, jeho protáhlá ocasní ploutev totiž nápadně připomíná liščí ohon. Ani ten není životu nebezpečný, i když se svými šesti metry a vyceněnými zuby budí respekt.

Kolem své oběti většinou nenápadně proplave a pak ji prudce udeří mohutnou ploutví. Ideální místo na pozorování žraloků liščích je v potápěčské lokalitě Monad Shoal u místa zvaného Shark Point. Tam každé ráno krouží společně s ostatními klasickými útesovými žraloky bělocípými, ale také kladivouny.

CK Alvarez

Cestovní kancelář Alvarez nabízí obě dvě lokality na zájezdu Pozor jede Butading. Při tom poznáte i neobjevený ráj na poloostrově Caramoan, slavné Čokoladové hory a nartouny na ostrově Bohol a vyhlášený ostrov Palawan.  Další možností je spojit návštěvu Filipín s cestou na Taiwan v zájezdu Ostrovy ohnivého kruhu, při kterém navštívíte rýžové terasy v Banaue na severu ostrova Luzon, Manilu, vulkán Taal ale španělskou koloniální perlu město Vigan.

Zkušenosti čtenářů

Radan Vitoul

Nezlobte se , ale tohle na tenhle článek musím reagovat.
Žralok liščí se svými 6ti metry a vyceněnými zuby?!!!! OMG, slečno Pudelková, buď jste totální analfabet co se žaloků týče+nedokážete použít ggogle nebo jste specifikaci omylem zkopírovala z webu o great white sharks 🙂 Zkuste si ten nesmysl opravit, ať pak Vaši čtenáři nejsou zklamaní!
Žralok liščí – má max.2-3m i když osobně jsem nikdy neviděl jedince většího 2m a s viceněnýma zubama a to jsem na Malapuscua isl. udělal více než 100ponorů.
A ještě si dovolím zmínit, že na Monad shoal neuvidíte žádné žraloky bělocípé, ty je možné spatřit hlavně kolem ostrova Gato cca 40min jízdy bankou.
Zkuste to příště lépe 🙂
Hezký den

Vendula (hedvabnastezka.cz)
Radan Vitoul:

Dobrý den,
děkuji za zpětnou vazbu. Co se týče velikosti žraloka liščího jsem čerpala z více zdrojů a všechny uvádí velikost dosahující 6 metrů (nejednalo se jen o wikipedii, ale i o portály pro potápěče.) Ale samozřejmě se mohu mýlit, člověk je přeci jen tvor omylný.
Děkuji

Richard
Radan Vitoul:

Dorůstá maximální délky 5,7 m a dosahuje maximální hmotnosti 500 kg. Má 5 malých žaberních otvorů. Jeho prsní ploutve jsou poměrně velké. Může mít šedé, modrošedé, hnědošedé, někdy i načervenalé zbarvení s kovovým leskem.

žufan

řešíte detaily… náhodou i 2m dlouhý žralok je solidní macek… 🙂

rhf

oslob je fest turizmus, v podstate ako zoo, mraky ludi a neprijemni sprievodcovia. snorchel staci, je to plytke. pre potapacov za „divokym“ whalesharkom na filipinach na tubbataha, tiez skoro na istotu

zdenal99

na Filipínách je více míst s velrybáky. Nejen dvě, jak píšete vy. Další je na jižním Leyte a jak píše kolega nade mnou, na Tubbataha…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí