9 TOP nejkrásnějších národních parků, které stojí za návštěvu každému cestovateli

9 TOP nejkrásnějších národních parků, které stojí za návštěvu každému cestovateli

Zajímá vás fauna a flora zemí, po kterých cestujete? A co národní parky? Inspirujte se k návštěvě nádherných míst naší planety a jejích chráněných zákoutí.

Naše tipy jsme sestavili a prokonzultovali ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří prolezli a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

Indie – útočiště tygrů

Rezervace Tadoba Andhra je jedním ze 47 projektů, které se zabývají ochranou tygrů. Park patří mezi nejkrásnější a největší národní parky svazového státu Maháráštra v západní Indii. Leží „jen“ 150 km od města Nagpur, nejbližšího místa s letištěm vhodným pro návštěvy parku. Nejbližší větší město je vzdáleno 45 kilometrů a jmenuje se Chandrapur.

Název Tadoba pochází ze jména místního boha Tadoba nebo Taru a  Andhari je jméno řeky protékající územím parku. Uvnitř rezervace žije kolem 90 tygrů a dalších 60 se pohybuje v její bezprostřední blízkosti. Úkolem parku je ochrana tygrů, jejichž nevětším nepřítelem je v dnešní době člověk.

USA – gejzíry kam se podíváš

Tři americké státy se dělí o jeden z nejkrásnější a nejznámějších parků světa. Yellowstonský národní park se rozkládá na území států Wyoming (91 % parku), Montana (7,6 %) a Idaho (1,4 %). Založen byl v roce 1872, čímž je veden jako druhý nejstarší park na světě. Návštěvníky každoročně uchvacuje jeho nádherná příroda, divokost a nespoutanost.

Čína – místo desítek vodopádů

Provincie S‘-čchuan v jihozápadní oblasti Číny v sobě ukrývá přímo poklad. Tím je přírodní rezervace a národní park Jiuzhaigou, který byl založen v roce 1978 a na seznam památek UNESCO byl zapsán v roce 1997. Údolí je součástí hor Minh a rozkládá se na úpatí tibetského náhorní plošiny. Turisté sem míří za krásnou krajinou, ale především nádhernými vodopády, pestrobarevnými jezery a majestátními vrcholy.

Tchaj-wan – NP s politickou minulostí

Tchaj-wan má v dnešní době celkem devět národních parků. Jedním z nich je i NP Taroko. Přestože byl po událostech druhé světové války zrušen (založilo ho Japonci během okupace v roce 1937), přišla politická změna a v roce 1986 se Taroko dočkalo obnovy. Řeka Liwu vytváří unikátní prostředí soutěsky Taroko, stejně jako několik nádherných vodopádů, a velké rozdíly nadmořské výšky v rámci celého chráněného území dodávají zase místu na vegetační diverzitě.

Nejširší nabídku průvodců a map (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Chile – tři věže v tvrdé zemi

Torres del Paine je pojem snad pro každého člověka, který míří do Patagonie. Národní park stejného jména leží v nádherné divočině z jedné strany lemované Tichým oceánem a z druhé zase jihoamerickou pampou. Tvrdé, ale nádherné prostředí hor a ledovců láká hikery z celého světa. Chodit a objevovat se tu dá do nekonečna. Trasy se pohybují v nadmořské výšce mezi 50 a 3000 metry nad mořem a je na nich celkem živo, pohybují se zde například pštrosy nandu, lamy guanako či majestátní kondoři.

Madagaskar – lemuří ráj

Národní park Andasibe-Mantadia se nachází nedaleko hlavního města Madagaskaru. Je jedním z mála míst, kde můžete vidět Indry – největší druh lemura. Obvykle žije ve skupinkách 2 a 4 jedinců, dorůstá výšky až jednoho metru a může vážit k deseti kilogramům. Na chráněném území žije několik dalších druhů lemurů, ptáků, plazů i obojživelníků. Deštný prales v sobě ukrývá i řadu dalších rezervací.

Indie – domov nosorožce i slona

V indickém státě Ásám se rozkládá národní park Kaziranga, ve kterém žijí několik ohrožených druhů zvířat, jako například nosorožec indický nebo indický slon. Park byl založen na počátku 20. století a od té doby se věnuje ochraně místní flory a fauny. V roce 1985 byl zařazen ke světovému dědictví UNESCO.

USA – dlouhý a hluboký

Velký kaňon, tak se Grand Canyon nazývá v češtině, je druhý nejdelší přírodní útvar svého druhu na světě. Stvořila ho řeka Colorado v divočině severní Arizony a každoročně k němu zamíří tisíce turistů. Uchvacuje nejenom svoji krásou, ale i délkou (446 kilometrů), šířkou (až 26 kilometrů) a hloubkou (nejhlubší místo 1 600 metrů). Přestože dokáže být tamní klima až pekelné, mnozí turisté vycházejí na treky do nitra kaňonu.

Argentina – na cestě za ledovci

Perito Moreno je asi nejpřitažlivější atrakcí národního parku. Tato přírodní rezervace, zapsaná na seznamu UNESCO v roce 1981 a založená o 44 let dříve, se nachází v Argentině a je druhým největším parkem svého druhu v zemi. 30% jeho rozlohy zabírají ledovce, dále pak subantarktické pabukové lesy a rozlehlé skalní masívy. Mezi další oblíbená místa patří například masív Fitz Roy, ledovec Hielo Continental Sur a skalní uskupení Cerro Torre.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: