7 TOP gurmánských lokalit aneb cestujeme za jídlem! Stačí vidlička, nachystané chuťové pohárky a touha poznávat

7 TOP gurmánských lokalit aneb cestujeme za jídlem! Stačí vidlička, nachystané chuťové pohárky a touha poznávat

Máte rádi jídlo? A cestování? Proč to tedy nespojit a nejíst na cestách? Kolem celého světa se servírují různé speciality a vy je můžete poznávat i s pomocí CK Alvarez.

Sestavili jsme pro vás seznam několika destinací, kam se za jídlem vyplatí cestovat a kde si nejeden cestovatel opravdu pošmáknul.

1) Mexiko – základem je kukuřice

Mexická kuchyně je proslavené velkou variabilitou chutí i barev. Najdete v ní tradiční ingredience původních obyvatel i mnohé příspěvky evropských kolonizátorů. Jídlo je často spojeno s nějakou významnou událostí, kterou může být ale i „pouhé“ setkání rodiny. Základy pokrmů tvoří kukuřice a fazole, k dochucení se používá koriandr, citronová šťáva, česnek, ale především chilli papričky! K mexické klasice patří kukuřičné a pšeničné tortilly, tedy tacos, burritos (tortilly srolované do rolky s náplní) nebo quesadilla (tortilly proložené nejčastěji se sýrem). Známou jsou také omáčky a to hlavně avokádové guacamole, rajčatová salsa roja, zelená salsa verde nebo tradiční mole.

Mexiko

2) Laos – polévka jako snídaně, oběd i večeře

Jídlo v Laosu může překvapit. I když, kdo si nedává polévku k snídani, že ano. Polévka se jí vlastně po celý den. Tradiční jsou různé vývary, které se pak nalévají na nudle (nebo i rýži), většinou bývají masové a po ránu dodají dost síly. Podávají se s miskou plnou čerstvých bylinek (salát, koriandr, bazalka, máta, listy a stonky hrášku, fazolové klíčky). Na stole pak k dochucení nechybí sójová omáčka nebo rybí omáčka, sůl, pepř, chilli a krevetová pasta.

Základem dalších jídel je pak rýže na různé způsoby. Na velkých tržnicích tak jídelnu snadno poznáte podle spousty kotlů, ze kterých se zvedá pára, a v nichž se vaří zelenina, maso, vajíčka i další směsi, jež přijdou na rýži.

Laos

3) Čína – jemná chuť masa

Šanghajská kuchyně přichází z východní Číny v oblasti Šanghaje, Su-čou, Chang-čou i Nankingu, jídla mají jemnou, nasládlou chuť, oblíbené jsou knedlíky a taštičky z rýžového těsta.

Sečuánská jídla patří jihozápadní Číně (provincie S’-čchuan) a jsou bohatá na pokrmy z drůbeže a hovězího, hodně pikantní, kořeněná chilli a sečuánským pepřem, typická jsou jídla uzená teplým kouřem.

Čína

4) Peru – jede se na morčata

Peruánská kuchyně má své jméno, velice osobité jméno, ale znalci dobrého jídla ji přirovnávají významem k jídlům francouzským, čínským nebo indickým. Mezi nejvyhledávanější peruánská jídla patří anticuchos (masový špíz), pachamanca (maso marinované v kořeněné omáčce a pečené na horkých kamenech), ceviche (salát z mořských plodů) nebo humitas (což je kaše vařená v kukuřičných listech).

Peru

Nejširší nabídku průvodců a map Peru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

5) Indie – ráj vegetariánů

Velké množství indických etnik sebou přináší i obrovské množství různých druhů jídel. Proto je indická kuchyně velice pestrá a neopomíjí snad žádného jedlíka. K hlavním znakům patří hojnost koření, pokrmů určených pro vegetariány, základní suroviny jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky a zelenina.

Na cestě po Indii se rozhodně musí ochutnat například kuře tikka masala, kuře tandoori, chléb parata, samozy, čapáty, purí, khír, maso vindaloo, čatní atd. Je opravdu dost toho, co na subkontinentu ocení vaše chuťové pohárky.

Indie

6) Japonsko – povařit, ale jen trochu

Japonci jsou na svoji kuchyni patřičné hrdí a mají opravdu na co. Lehká a zdravá, tak by se japonské vaření dalo nazvat. Pokrmy se připravují výhradně z čerstvých potravin s důrazem na minimální teplenou úpravu (tedy ne všechny). Základ tvoří rýže, zelenina, mořské plody a ryby. Jako dochucovací prostředky se využívají různé omáčky či pasty, jako například wasabi, omáčka sojová nebo umami. Mezi nejvyhledávanější jídla patří sukijaki, suši, tempura, jakitori, tonkacu, šabu-šabu, soba a udon.

Japonsko

7) Hongkong – bez čaje to nejde

Kantonská kuchyně se dá nalézt převážně v Kantonu a Hongkongu, v Evropě patří k těm nejoblíbenějším, pokrmy jsou obvykle smažené na woku, mají jemnou, sladkokyselou chuť. Používá se rýže, ryby, plody moře, různá exotická masa (psí, hadí aj.). Vyjma vlastních jídel je pro kantonské stravování důležitá čajová kultura. Bez ní si dobré jídlo prostě není možné představit.

Hongkong

Zkušenosti čtenářů

jarda

A kde je Thájsko nebo Srí Lanka?

Kateřina

Vybrali jsme ve spolupráci s průvodci CK ALvarez destinace méně známé díky jídlu 🙂 Ale o typických Kari na Ssí Lance či v Tahjsku soporučuji tento článek i s recepty: https://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/sri-lanka/35692-mate-radi-kari-jsou-tu-ctyri-recepty-na-vyborna-a-chutove-zajimavy-kari-z-jihovychodni-asie/

Kateřina

Vybrali jsme ve spolupráci s průvodci CK ALvarez destinace méně známé díky jídlu 🙂 Ale o typických Kari na Srí Lance či v Thajsku doporučuji tento článek i s recepty: https://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/sri-lanka/35692-mate-radi-kari-jsou-tu-ctyri-recepty-na-vyborna-a-chutove-zajimavy-kari-z-jihovychodni-asie/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: