Akvapark hloupých i chytrých

Akvapark hloupých i chytrých

Znám Asii, Evropa je něco jako Asie? Upřímně míněná otázka způsobí kulturní šok uprostřed masového zábavního průmyslu v USA. Hloupí i chytří, tlustí i krásní, ty všechny můžete potkat na tobogánu v rámci „work and travel“.

„Prvních pár dní tě bude z toho úsměvu bolet pusa, pak si zvykneš. Občas je to i docela legrace a nedá to ani práci se na ně usmívat,“ kolega z Turecka, který je v práci o pět dní déle než já, mi při první směně vysvětluje, že pověstný americký úsměv není výmyslem z filmů, ale skutečností. Zářivý, srdečný, možná i s tím spikleneckým mrknutím. Úsměv je součástí tvé uniformy. Oblíbené motto našich vedoucích. Jak je ale možné se usmívat každý den, tři měsíce v kuse na lidi, co tě začnou pekelně štvát? Spolužák Honza vykouzlí onen zmiňovaný zářivý úsměv a odpoví, že zkrátka musíš. Úsměv. Na všechny. A že jsou lidé v parku různí.

Poplašný zvonek nad Tritonovým běsem

„Top of Triton´s to supervizor,“ zahlásím cvičeně do vysílačky zabalené v nepromokavém obalu. „Go ahead,“ v odpovědi poznávám rozchechtaný hlas Honzy, jediného českého supervizora, vedoucího plavčíků, v parku. Již bez amerického přízvuku oznamuji anglicky do vysílačky, že jsme zaslechli poplašný zvonek a očekáváme další instrukce. „Dobrá práce, Tritone, šlo jen o cvičení, můžete pokračovat v posílání návštěvníků,“ rozhovory přes vysílačku mají pevně daná pravidla. „Copy that,“ poslední potvrzující formulka a už se otáčím k dvěma plavčíkům, kteří stojí po kolena ve vodě, dvacet metrů nad zemí, zkrátka stejně jako já – na vrcholu tobogánu. Zvednutým palcem naznačuji, že mohou pokračovat v práci – pomoci nasednout třem Američanům do velkého kruhového člunu a poslat je dolů tobogány s příhodnými názvy Tritonův hněv a Tritonův běs.

Mekka zábavních parků

Šest návštěvníků sjíždí po mnou obsluhované atrakci, rozhlížím se po parku. Jako malá jsem se s bratrem ráda koukala na seriál Krok za krokem. Hlavní hrdinové navštívili obří zábavní park. Představovala jsem si, že jednou také zkusím sjet prudké horské dráhy. Kdyby mi někdo řekl, že si podobný adrenalin budu moci dopřávat téměř každý den, těžko bych uvěřila. Vesnička Wisconsin Dells je ale jako zhmotnění prostředků k uspokojení těch nejtajnějších adrenalinových snů. Navíc v americkém stylu pompéznosti a stylovosti. Náš park přenese návštěvníky pod horu Olymp, sousední zábavní středisko vsadilo na Noemovu archu, vzdálenější park s názvem Kalahari sálá atmosférou jižní Afriky. Od roku 1970 se oblast Wisconsin Dells stala mekkou zábavních parků. Společně s obojživelnými vozy nazývanými Ducks, Kachny, a s ohromující akrobatickou vodní show, tvoří vodní parky ideální prostředí pro letní rodinnou rekreaci. A poskytují množství pracovních míst práce chtivým studentům z Evropy.

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Švédka z Čech

„Vy jste ze Švédska?“ otočím se na muže ve středních letech. Z mé málo žvatlavé angličtiny zřejmě odhadl, že nejsem zdejší. Nebo mě možná prozradilo, že nemám žádné tetování. To se o většině mladých Američanů běžně navštěvujících park říci nedá. „Ne, nejsem ze Švédska, ale z Evropy ano. Z České republiky,“ odpovím. Ostatně jako každý den několikrát. Za Švédku mě rozhodně nepovažují poprvé. „Ach tak, Česká republika“ pokračuje v navázaném rozhovoru muž. Nevěřícně se ptám, jestli Českou republiku zná. Dost mě překvapuje, že o mojí vlasti slyšel, neplete si ji s Čečenskem a nepovažuje ji za stát jižní Afriky. „Jistě, Česká republika, bývalé Československo… Ne všichni Američani jsou hloupí,“ dokazuje dál své znalosti a při poslední větě se přísně zamračí. Jakoby viděl, co se mi honí hlavou. Asi bylo moje překvapení moc urážející. „Většina lidí zkrátka neví ani na jaký kontinent Českou republiku zařadit, natož aby věděli něco o historii,“ vysvětluju omluvně muži, kterého hovor evidentně zaujal. Nechal se předběhnout dalšími šesti zákazníky. Mávnutím odstartuji další závod na Tritonově výzvě. Šest lidí sviští vedle sebe břichem dolů a hlavou napřed po prudké skluzavce.

Hašková, těší mě

„Já také znám Českou republiku,“ soudě z přízvuku je druhý muž z Kanady. „Lesak, Jegr, Hasek,…“ vypočítává zkomolená jména hokejových hráčů na prstech. Neslušně mu skočím do řeči. „Já jsem ze stejného města jako Hašek, z Pardubic. Chodila jsem dokonce na stejnou střední školu,“ nepopřu pardubický patriotismus. „A umíš také tak dobře hrát hokej? Předveď něco, prosím,…“ nejprve myslím, že jen vtipkuje, vážný výraz a nepřestávající prosby mě ale vyvádějí z omylu. Snažím se vysvětlit, že ačkoliv jsem chodila na stejnou školu jako Hašek, nikdy jsem nedržela hokejku v ruce. Marná snaha, tváří se, že jej ochuzuji o skvělý zážitek vidět Haškovu mladší spolužačku v akci. Jeho zklamání ale zaniká v nervózním mlaskání lidí čekajících ve frontě. Pouštím proto na atrakci dalších šest návštěvníků parku. Kanaďan i Američan na mě ze skluzavky povzbudivě zamávají, Kanaďan ještě nechává pozdravovat Haška. „Až ho uvidím, určitě vyřídím,“ slibuji se smíchem.

Evropa je něco jako Asie?

„Where are you from?“ od rozhovoru o Haškovi neuběhlo ani pět minut a už je tady další dotaz. „Z České republiky,“ odpovídám návštěvnici. Ta zjevně netuší, o čem mluvím. „Střed Evropy. Evropa, ten kontinent…Nad Afrikou, vedle Asie,“ zkouším ji trpělivě navigovat po pomyslné mapě světa. K nechápavému pohledu se přidává i tázavě zdvižené obočí. „Znám Asii, Evropa je něco jako Asie?“ žena nevypadá nijak hloupě, ale v zeměpise má zřejmě jisté rezervy. „No, něco takového jako Asie, přesně tak,“ v mém hlase není ani rezignace, ani zklamání, předsudky či zloba. Jen mírné pochopení, že chytré i hloupější lidi potkáte všude na světě. Na tobogánu v Americe nevyjímaje.

Zkušenosti čtenářů

O.

Martino, to, o čem píšeš je přeci známá věc! Vysvětlím na příkladu: Když jsem za Velkou louží pobýval, setkal jsem se s mnohými lidmi, kteří měli různé vzdělání – někdo myslel, že jsme od Číny, někdo bývalá Jugoslávie, jiný nás trefil docla správně. Splést si „Čečensko“ a „Česko“ taky žádnej problém. Pak jsem ale potkal fajn chlápka, který mi to docela dobře vysvětlil a říká: „Podívej se, pro nás je Evropa to samý, jako pro vás Amerika. Máme zhruba tušení, jaký státy tam patřej, ale nevíme přesně, kde jsou. A občas se prostě dost netrefíme. Ty vaše státy jsou navíc mrňavý a nalepený na sobě, o půlce jsme nikdy neslyšeli. Nebo ty mi snad tady teď řekneš, kde leži stát Washington, kde Arizona, kde Iowa, který stát má jaké hlavní město a zda má například povolený trest smrti? My to víme, protože tu žijeme a je to náš svět, stejně tak, jako vám přijde přirozený vědět, že Německo má tyhle sousedy, Československo už 20 let neexistuje, Polsko je ještě v Evropě a co za ostrůvky je ve Středozemním moři.“ Ať už jsou obyvatelé tohoto státu jací chtějí a každý si o nich myslíme své, chtěl jsem dodat jenom na upřesnění. Tahle „znalost politických dějin Evropy“ totiž téměř o ničem nevypovídá (ano, samozřejmě, některé případy jsou extrémní) a divím se, že o tom vznikl celý článek (nebo byl nakonec o akvaparku??). S tím, kdo nám tvrdil, že jsme od Číny, jsme se nakonec kamarádili nejvíce a byl to super člověk. Schválně – zkus vyrazit do ulice zjistit, kolik Čechů zde umí vyjmenovat aspoň polovinu států USA s jejich přibližným geografickým zařazením. Možná, že až tam pojedeš příště, Martino, takováhle vlastenecká „drobnost“ Tě již nerozhodí.

eva

Tak je to sice známá věc, ale moc hezky jste to, Martino, napsala. Někdy až žasnu, o kolik mají lepší zeměpisné znalosti lidé z „třetího světa“ než západoevropané a hlavně Američané.

Palo

Amerikani su lahky ciel, to je fakt, ale Martino, skus nasledovny test: Spytaj sa svojich znamich v CR a SR, ktore staty vznikli z byvalej Juhoslavie a kde lezia.

erik

martina, viem presne o com hovoris. koniec koncov som tam bol s tebou aj ja. vsetko co tu v komentoch bolo napisane je spravne. suhlasim. a myslim si, ze viem preco si tie veci a nevedomost americanov tak vnimala. ja som to totiz vnimal rovnako. Posudzovala si to podla seba. Aj ja. Pretoze ja mam urcity geograficky prehlad. Viem vymenovat a lokalizovat staty byvalej juhoslavie a rovnako vacsinu statov usa. Ale neviem objektivne, ci to vie aj vacsina inych ludi. zalezi…. a boli sme v polnohospodarskej krajine plnej fariem a jednoduchych ludi. na zaver, velmi pekny clanok. vela zdaru prajem 🙂

David

Dovolím si nesouhlasit.Nejsem ani evropský patriot ani obdivovatel Ameriky,ale srovnávat státy Ameriky a Evropy podle mě nejde.V Evropě jsou velké rozdíly kulturní a historické mezi státy bez ohledu na jejich velikost.Spousta těch států byla ve své době hybateli dějin světa (Anglie,Francie,Portugalsko,Španělsko,Německo,Itálie…atd….Vatikán…)kdežto i v moderní době je Americký stát pořád jenom řadovým Americkým státem bez ohledu na rozlohu atd.Ty státy nereprezentují sami sebe ve světě,nemají sportovce ani známe osobnosti ve světě,takže jestli se chce např.Alabama stát geopoliticky známou,musí se odtrhnout a prosadit.Stejně tak jak jsme to udělali my v Českém státě po první světové válce.
Já prostě vnímám Ameriku jako celek,jako stát,takže argument o tom že „neznáme státy Ameriky“ je podle mně velmi slabý.Copak Američan ví kde je Morava,Slezko nebo Andalusie?

David

karkanoid

Mám rád tyhle články a přesto že sem v USA ještě nebyl (tyhle země si nechávám až budu starej fotr, nebo možná až budu v důchodu), tak se na to jednou těším až to uslyším na vlastní uši. Koho to baví, tak by si měl přečíst knížku Šest miliard Amerik od Ivy Pekárkové. První cestopis, který sem kdy přečetl a po němž se stalo cešstování a zeměpis mým koníčkem a hlavním studijním předmětem.

Klára

Mnozí naši studenti a naši lidi obecně zas mají problém vystoupit před skupinou, „prodat“ své schopnosti a dovednosti, zpracovat samostatně esej, vytvořit si vlastní názor, dodržovat pravidla. Ve škole jsou Američani totiž úplně jinak vedení, než naši žáci a studenti. Myslíte, že hůře?

Redakce

test

m

ono sa to dnes nosi, zhovadit vsetko co je americke, Ake sklamanie ked nejaky WaTak ide popisovat hlbku vzdelanosti naroda a zrazu zisti ze jeho homeland odkial prisiel nie je pupok sveta. Mozno ste zistili ze nepoznaju staty Europy, ale nenaucili ste sa toho na com cela Amerika stoji. Na takte a repsekte, ta vam hlboko vo vasom clanku chyba. Neviem si predstavit, zeby american napisal zosmiesnujuci clanok o tom, ako bol v Europe a tam dummies ludia tam netusia co je to Yellowstone, alebo IDaho potatoes. Kazdy American vracajuci sa z ciest po svete, a ver mi ze ich beha po azii a juznej amerike, ba aj starousadlikov v europe viac ako si vies naivnym Watackym nazorom predstavit., bude chvalit krajinu svojho hostitela napriek roznym negativnym kulturnym sokom. Tak ci onak, pis, cestuj, vzdelavaj sa, raz ti to snad dojde.

MIlan

Ja jsem American a kdo je vic??? My mame tu nejepsi armadu na svete,my jsme ty nejchytrejsi,my vubec nejsme agresori v Iraku,Afghanistanu,Vietnamu,Korei.My mame tu nejschonejsi ekonomiku(jen si pujcujeme od Ciny)Proste jsme pupek Sveta!!!! Jo a taky mame fakt inteligentni a vzdelane presidenty.Hlavne G.Bush,ten byl fakt jednicka.A znalosti zemepisu??? To neni dulezity,mate ropu vy Cechacci,nemate,tak nevime kde jste!!!!!

O.
MIlan:

Prosím Tě, Mllane (asi Milan, ne?), vrať se do diskuse na novinky.cz mezi sobě rovné, kde s takovouhle politicko-militantní blbostí obstojíš. Seš tady jedinej v týhle diskusi úplně mimo. Naopak s „m“ dost povětšinou souhlasím.

braunaj
MIlan:

Tak schválně, která armáda je nejlepší?
(ándáž /, ež / yt / otsificap/ Ale zkus si tipnout.
Možná to může být letka Boeingů, nejlépe ukradených,
trochu toho Alláhova slitování pro sebe a hurá na ďaury.
Ta efektivita. A těch pannen po smrti Někdo, pravda, říká, že už došly, ale tomu nevěř. Pro mudžahína – džihádistu se vždycky nějaké najdou. Při nejhorším po
hymenoplastice.
brum brum

Ctenar

Byla jsem ve stejne situaci.
Nicmene je treba si uvedomit, ze do takovych zabavnich parku chodi predevsim nizsi stredni trida.
Lide vzdelanejsi si zajedou do Evropy, do Nantucketu, do Kalifornie, ale urcite ne do techto kulturne ubohych zarizeni.
To je podobne, jako kdyby prisel Srb do nejake ceske hospody. Takova hospoda na malem meste… Kolik lidi mu rekne, ze pochazi z Jugoslavie apod.?

ctenar

Prosim prestante se tu dojimat nad hlouposti Americanu. Vite, kolik blbosti je v Cechach?
Byla jsem stejna, ale uvedomuju si, ze ziju v akvariu. Mi kamaradi jsou lide, ktere zajima cestovani, dejiny apod. To znamena, ze pokud se s temito nestykate v CR, hned vam prijdou Cesi chytrejsi. Prosim zkuste se nakdy pobavit s nekym, kdo neni z vaseho okruhu.
Napr. z Francie vim, ze Francouzi skoro VZDY reknou Ceskoslovensko a ne CR. Vzhledeme k EU je tohle solidni hruza.

ctenar

Prosim prestante se tu dojimat nad hlouposti Americanu. Vite, kolik blbosti je v Cechach?
Byla jsem stejna, ale uvedomuju si, ze ziju v akvariu. Mi kamaradi jsou lide, ktere zajima cestovani, dejiny apod. To znamena, ze pokud se s temito nestykate v CR, hned vam prijdou Cesi chytrejsi. Prosim zkuste se nakdy pobavit s nekym, kdo neni z vaseho okruhu.
Napr. z Francie vim, ze Francouzi skoro VZDY reknou Ceskoslovensko a ne CR. Vzhledeme k EU je tohle solidni hruza.

pista

devenko ,na to ze studujes zurnalistiku ,psani ti jde dobre ,ale abys prohlabla tu svoji sisku a mozkove zavity a podumala vlastne co pises za blaboly.proc nejdes si vydelavat prachy na Matejskou pout a ptat se lidi kde se nachazi to ci ono v usa anebo ve svete.Ty myslis /jinak te nemuzu nazvat jen hloupa husa -co budes psta za nesmysli az vystudujes?/ze nekdo se zajima /z 80 % americanu je suma fuk kde lezi cesko z presidentem co krade tuzky?/

Palo
pista:

Cau Pisto,
trochu viac respektu by nezaskodilo. Toto nie su stranky, kde by sme mali v diskusiach pod clankami urazat autorov a ostatnych diskutujucich.

pista
Palo:

palo,nuz na hrubej pytel hruba zaplata i kdyz devenka to napsala velmi jemne ,mohla si taky odpustit tu jeji skrytou formu zesmesnovani.Ptal jsem se dnes americanu v Home Office ,jestli vedi kde je Slovakia ,par lidicek me reklo ,ze je to nezajima a v podstate maji pravdu.

pista
Palo:

to palo…..tak ta tvoje devenka urazet muze ,ale kritiku najeji hlavu nesneses,ja rikam ,ze by melo se zakazat ten work a travel ,mistni lide nemaji praci ,straceji domy ,ze nemuzou platit hypoteky a prijde slecinka z nalakovanou cervenou tuzkou a zacne psat hovadiny.
Jak by ti bylo ,kdyby se zastavil na Matejske pouti v Praze ,American a zacal by se vyptavat lidicek ci znaji kde se nachazi neco co se tyce Ameriky.A kdyby to nevedeli ,tak by napsal podobny clanek jako ta mlada zurnalistka ze Cesi jsou hloupy ,to by te urcite nastvalo.Ci neni tak?

Petr Daubner
pista:

Přestaň už se tady ztrapňovat, hulváte. Já s Martinou taky v zásadě nesouhlasím, ale dá se to říct i kultivovaně. Je mi z Tebe a z Tvých příspěvků špatně.

Petr Daubner

Také se mi nezdá fér, porovnávat státy USA s nezávislými státy Evropy. Ale zase bych ty Američany tak neodsuzoval. Kolik Čechů něco tuší o existenci Tuvalu, Burkiny Faso nebo Belize, natož aby o nich vědělo jakoukoliv podrobnost??? Česko je relativně malá a bezvýznamná země ve světadíle, jehož celosvětový význam neustále klesá. Nepodceňujme se, ale ani nepřeceňujme…

Petr Daubner
http://www.kompas.estranky.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: