New York známý i neznámý: objevte například bývalou železnici High Line, která změnila tvář města

New York známý i neznámý: objevte například bývalou železnici High Line, která změnila tvář města

Empire State Building, Central Park, Brooklyn Bridge, Times Square nebo Socha Svobody, nejen tyto architektonické skvosty, jsou prvním, na co pomyslíme, když se řekne New York.

Na seznam byste k nim ale měli přidat také High Line, bývalou železnici, která se proměnila v téměř 4 kilometry dlouhou trasu pro pěší nad ulicemi West Side.

Zelená oáza uprostřed Manhattanu

Navzdory tomu, že trasa byla zpřístupněna veřejnosti už v roce 2009 a brzy oslaví své desáté narozeniny, pozornosti mnoha návštěvníků stále uniká a je spíše oblíbená mezi místními, kteří sem chodí relaxovat mezi bohatou zeleň a umělecké instalace. Mimochodem, více než polovina druhů rostlin, které tu rostou, mají svůj původ v USA, včetně mnoha, které si své místo vybojovaly mezi železničními pražci už kdysi, když tu trať ještě fungovala.

Mezi betonovými a prosklenými zdmi okolních mrakodrapů působí High Line jako zjevení z jiného světa a až zatoužíte utéct všudypřítomným davům, není nic lepšího, než se doslova pozvednout nad shon a starosti všedních dnů, a projít se touto oázou klidu. Samozřejmě tu nebudete nikdy úplně sami, ale se svými ročními 5 miliony návštěv je v porovnání s Times Square, kterým ročně proudí 50 milionů lidí, je opravdu méně uspěchaným koutem světa, ze kterého můžete pozorovat Manhattan i Hudson River. Míst, na kterých je na High Line možné vystoupat, je několik, Pavla z cestovní kanceláře Go2 doporučuje vydat se po 34th Street směrem právě k Hudson River. Odsud dojdete do Greenwich Village, kde leží slavná Perry Street, povědomá každému, kdo se někdy díval na seriál Sex ve městě.

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

New York známý i neznámý

Už jenom místa, která jsme připomněli na začátku článku, vydají na nabitý program na několik dní. Z New Yorku ale nespěchejte, vyplatí se udělat si čas i na jeho další perly. Jednou takovou je například New York Public Library, která stráží přes 53 milionů svazků knih i překrásné interiéry. Není divu, že vám její prostory budou povědomé z mnoha filmů a seriálů.

Před třemi lety se také otevřela vyhlídka na One World Trade Center, mrakodrapu postaveném v blízkosti Ground Zero, památníku, který připomíná budovy Světového obchodního centra. Vyhlídka zatím nedosahuje takového věhlasu, jako Empire State Building nebo Rockefeller Center, nabízí ale díky své poloze i výšce zase trochu jiný pohled na město, které nikdy nespí.

Vaši pozornost si jistě získá i výtah, který vás do 102 patra vyveze za 47 sekund a během jízdy promítne vývoj newyorského panorama od 16. století do dnešního dne.

Za hranice Big Apple

Ačkoliv je New York nejlidnatějším městem Spojených států, na mapě USA je jen malou tečkou a byla by škoda při cestě do Ameriky nepoznat víc. Častou kombinací bývá spojení s cestou do Washingtonu D.C., Pavla, která má USA procestované křížem krážem, ale doporučuje spojit světovou metropoli s odpočinkem na sluncem zalité Floridě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí