White Sands: Bílá královna Nového Mexika

White Sands: Bílá královna Nového Mexika

Je královnou mezi pouštěmi. Bílá. Pokrytá zvlněnými písečnými dunami. Vypadá velmi nevinně a čistě. Přes den svítí písek bělostnou barvou. Dovede však být i krutá a nevlídná. Nechá přežít jen ty nejsilněší. Krajina ve White Sands vypadá jakoby byla pokrytá čerstvě napadaným sněhem. Na silnici jakoby ležel dokonce i led.

V jižní části široké rozlehlé pánve Tullarosa Basin leží opravdový klenot mezi všemi pouštěmi – poušť s dunami bílými jako sníh. Pánev nacházející se v nadmořské výšce okolo tisíc dvě stě metrů nad mořem je obklopena prstencem kostrbatých hor San Andres a Sacramento Mountains. Vysoká nadmořská výška a jižní poloha se výrazně odráží na tamním klimatu – v podobě drsné pouště.

Proč má písek bílou barvu

Písek ve White Sands není zajímavý pouze svou čistě bílou barvou, neobvyklé je i jeho chemické složení. Když se člověk pozorně zadívá na bílý písek, tak může v drobných zrníčkách rozpoznat drobné lesklé, často šupinkovité nebo jehličkovité krystalky. Z chemického hlediska se jedná o jemně rozdrolený selenit – vláknitou odrůdu sádrovce.

Před dvě stě padesáti miliony lety se vypařováním vody na dně mělkého moře postupně vysrážel pevný nerost – sádrovec. Za celou dobu svého vzniku vytvořil místy až sto padesát metrů mohutnou vrstvu. Při formování pohoří Rocky Mountains vznikla na místě dávného moře obrovská kopule, která se za dalších padesát osm milionů roků vlivem své váhy začala postupně propadávala. Geologickými pohyby narušené vrstvy podlehly následné povětrnostní erozi. Jelikož Tularosa Basin nemá žádný přirozený odtok, nadbytečná voda se shromažďuje v nejníže položeném místě v plytkém periodicky vysychajícím jezeře Lake Lucero. Tady pak ve vodě doposud rozpuštěný sádrovec krystalizuje zpět do pevné formy v podobě velkých průhledných kouřově zabarevených krystalů. Působením zimy, tepla, vlhka, sucha a větru se relativně měkké krystaly neustále narušují a drolí na malá lehká zrníčka bílého písku. Silné a vytrvalé jihozápadní větry a bariéra v podobě protilehlého pohoří jsou příčinou vzniku vlastních písečných dun. Nejdříve se vytváří jednotlivé kopulovité duny, pak duny měsíčité, dunové pásy a nakonec souvislé dunové pole.

Mírně zvlněné písečné duny dosahují výšky okolo patnácti metrů. Působením větru se neustále mění a pohybují směrem na severovýchod. Část písečných dun a kousek přilehlé plošiny zvané Alkali Flat spadá do přírodního parku White Sands National Monument rozkládajícího se na ploše pět set osmdesát dva kilometrů čtverečných. Na americké poměry celkem malý park. Od návštěvnického centra plného veškerých potřebných informací vede mezi bílé duny jediná silnice.

Už i samotná cesta do srdce White Sands vypadá velmi dramaticky. Začíná zcela nevinně s trochou bílého písku a množstvím vegetace. Postupně se začínají zvedat duny a rostliny řídnout. Písku neustále přibývá, až je ho plná i asfaltová silnice. Od cesty se dá pak vyšlápnout do terénu – na značenou trasu nebo jen tak, kam člověka nohy zanesou. Po celou dobu ho obklopuje oslnivě zářící bílá krása orámovaná vzdáleným kostrbatým pohořím. A nad tím vším krásnem se klene nebe sytě modré barvy.

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zahrada bílých myšek

Vliv nedalekého Mexika není cítit jen z názvů okolních městeček, ale i z charakteru biotopu. Až sem do Tullarosa Basin zasahuje totiž nejsevernější cípek mexické pouště zvané Chihuahuan Desert se svou typickou vegetací. Přestože se musí všechno živé denně potýkat s velmi nepříznivými povětrnostními podmínkami, bylo biology v parku napočítáno na pět set druhů rostlin a živočichů.

Několik druhů trav, kaktusů, juk, keřů a stromů se dovedlo důkladně přizpůsobit nestálému substrátu svými rafinovanými, často několik desítek metrů dlouhými kořeny.

S životu nepříznivým prostředím zápasí dennodenně i množství živočichů. Rostliny jim přináší stín, ochranu před sluncem a vanoucím pískem, útočiště před nepřáteli, potravu a tekutiny.  Jako v každé jiné poušti, tak i tady, se většina zvířat zdržuje přes den ve svých skrýších. Za potravou se vydávají teprve na večer nebo v noci. Na druhý den je možné spatřit v písku stopy různých drobných hlodavců, skunků, jezevců, kojotů, lišek nebo prapodivného urzouna. Ještěrky, brouci a ptáci jsou aktivní i přes den, kdy většinu času tráví s oblibou v blízkosti vegetace. V parku žijí také škorpióni, tarantule a tři druhy chřestýšů.

Velkou zvláštností ve White Sands je fenomén bílého zbarvení. Je známý především u drobné, normálně hnědě zbarvené myšky zvané pytlouš, anglicky „Plain Pocket Mouse“. Bílé myšky dokonale splývají se svým okolím. Jsou tak daleko lépe chráněny před nepřáteli. Bílé jsou dokonce i dva druhy ještěrek a některý hmyz.

Praktické informace:

White Sands National Monument leží ve státě Nové Mexiko (USA).

Návštěvnické centrum leží na silnici U.S. Highway č. 70, asi 25 km jihozápadně od města Alamogordo a asi 85 km východně od města Las Cruces.

Areál včetně návštěvnického centra je otevřen denně po celý rok. Mimořádně může být přístup k dunám na několik hodin uzavřen. Informace o těchto uzavírkách podá návštevnické centrum.

Více informací pro návštěvníky na http://www.nps.gov/whsa/index.htm

Zkušenosti čtenářů

Zbyna

Mozna by sem tam neskodilo napsat aspon zemi – ja jsem pochopil ze se jedna o USA, ale jisty si nejsem

Bara

Presne na to same myslim. Napsat do uvodu, kde to je a i kdyz je napsano … na americke pomery …., tak preci jen Amerika je dost velka. Takze, u jakeho velkeho mesta to je a jak se tam dostaneme? 🙂 Ale jinac moc pekny clanek. Diky.

Katka Roudnická

Díky za podněty.
Ke článku jsem připojila několik praktických informací a prolink na stránky národního parku White Sands.
Snad to všem zájemcům o návštěvu této pouště pomůže 🙂

Bara
Katka Roudnická:

Katko, super, diky.

Tajemnik

superb … a dá se tam lyžovat?

Karel WOLF

A ja bych jeste pripojil odkaz na Wikipedii 🙂
http://en.wikipedia.org/wiki/White_Sands_National_Monument

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí