Washington D.C., to není jen Kapitol a Bílý dům

Washington D.C., to není jen Kapitol a Bílý dům

Bílý dům, Kapitol či majestátní socha Lincolna. Washington toho však nabízí daleko více. Samotná „District of Columbia“, tedy oblast hlavního města Spojených států amerických, je jistě nejznámější, ale rozhodně ne jediná hodna návštěvy.

Washington D.C. sousedí se státy Maryland a Virginie a díky washingtonskému metru, které nabízí pohodlné spojení, se jednoduše dostanete i do hezkých měst v okolí. Ale pěkně popořadě. Zapálený turista dychtící vidět ty nejslavnější památky, by měl jistě vyrazit na „Mall“.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Pokud se vydáte po „TheNational Mall“, velkém travnatém parku, který se táhne od Kapitolu až k Lincolnovu památníku, naskytne se vám toho k vidění spousta. Právě Mall byl v roce 1963 zcela zaplněn lidmi, při slavném washingtonském pochodu, při němž Martin Luther King pronesl svůj slavný proslov („Sním o tom, že…“). V létě zde můžete vidět studenty organizovat sportovní hry, lidé tady běhají, pořádají piknik či jen tak odpočívají.

Funguje tu také něco jako letní kino („Screen on Green“). Na sezení na zemi rovnou zapomeňte. Pokud hodláte zapadnout, doneste si rozkládací židličku, nejlépe s „cup holderem“ (držákem na pití) a taky něco drobného k zakousnutí. Jestli chcete dobré místo, přijďte alespoň hodinu před začátkem, všechny filmy jsou zdarma a tudíž hojně navštěvované. Promítání začíná se soumrakem. Turistu jako já však postihne dilema, zda sledovat film, či krásně osvícený Kapitol.

Geografický střed DC

Kapitol je nejvyšší budovou v D.C, je sídlem Kongresu Spojených států amerických (zákonodárného orgánu), který je stejně jako u nás bikamerální, tvořen sněmovnou reprezentantů (the House of Representatives) a senátem (the Senate). Je možno absolvovat prohlídku obou komor, a to dokonce i při projednávání nově přijímaných zákonů. Připravte se však na kontrolu přísnější než na letišti. S některými předměty jako např. notebook vás do budovy vůbec nepustí.

Je vhodné si před návštěvou prostudovat přísné bezpečnostní pokyny přímo na webových stránkách Kapitolu. Na těch se také můžete objednat na prohlídku s průvodcem. Ten vás nejdříve zavede do krypty (geografického středu D.C.) a poskytne vám mnoho zajímavých informací. Následuje prohlídka slavné kopule zevnitř. Málokdo ví, že po jejím obvodu jsou vykresleny výjevy z americké historie. Zmínit je nutno také „National Statuary Hall“, velkou místnost, ve které stojí sochy významných osobností z každého z padesáti států USA. Od loňského roku je tu i busta Václava Havla.

Přímo za Kapitolem najdete v části města Capitol Hill, Knihovnu Kongresu a budovu Nejvyššího soudu. Už samotná hala Knihovny vám vyrazí dech, v ostatních místnostech pak najdete expozice s nejstaršími svazky. Je zde i jedna z historických kopií Guttenbergovy bible. Velká kruhová čítárna není však veřejnosti přístupná.

Pýcha Washingtonu

Po okrajích Mallu se táhne množství muzeí. Pokud váháte kam dřív vyrazit, rozhodně navštivte Smithsoniánský hrad (Smithsonian Castle), ve kterém se nachází informační centrum. Smithsoniánský institut je výzkumnou a vzdělávací institucí. Spadá pod něj většina muzeí a památek v D.C. Velkou výhodou je, že návštěva těchto pamětihodností je zdarma. Opět ale upozorním na přísné (rentgenové) prohlídky při vstupu a zákaz vnášení jídla a dalších položek.

Nejnavštěvovanějším z muzeí je rozhodně Muzeum letectví a astronautiky (National Air and Space Museum). Koho zajímá vesmír, létání a vše okolo, vydrží zde jistě celý den. Expozice lze procházet podle plánku nebo opět v doprovodu průvodce. K vidění je zde například legendární Apollo 11 či orbitální kosmická stanice Skylab.

Už při vstupu do velké haly vás uchvátí opravdová letadla visící ze stropu. Prohlédnout si můžete například expozici Charlese Lindbergha, který podnikl první sólový přelet nad Atlantikem v roce 1927 a mnoho dalších. Pokud vám samotné exponáty nepostačí, lze po zaplacení vstupenky zhlédnout také tematické filmy. Stejně jako ve všech ostatních muzeích je i zde možnost nákupu suvenýrů, a tak si domů můžete přivézt třeba látkový skafandr.

Doprava po Washingtonu D.C.

Šest linek metra zajišťuje ve městě pohodlné dopravní spojení, to je doplněno ještě Metrobusy. Cena jízdenky na metro se odvíjí od počtu stanic, tedy v podstatě od vzdálenosti, kterou hodláte ujet. Pokud budete popojíždět více, určitě se vyplatí pořídit si SmartTrip Card. Karta stojí 5 USD, pokud si ji však registrujete on-line, nejenže v případě ztráty nepřijdete o vložené peníze, ale také se vám dva dolary nahrají zpět na kartu. Vyjde vás tedy pak na 3 dolary. Oproti papírové jízdence navíc ušetříte na každé jízdě 1 dolar. V ceně jízdy se také projeví, jestli jedete ve špičku či mimo špičku. Špička je zejména od otevření metra do 9:30 a pak od 15:00 do 19:00 hodin ve všední dny. V Metrobuse musíte mít buď přesnou hotovost nebo můžete použít SmartTrip Card. Karta se kupuje a dobíjí v automatu ve stanicích metra.

Z Union Station v centru města se dostanete vlaky či autobusy téměř kamkoli. Prostorná hala nabízí také mnoho nákupních možností. Mají zde pobočky půjčovny aut. Dobrou zprávou je, že odtud jezdí Megabus, takže pokud si koupíte jízdenku v předstihu, můžete se podívat do FiladelfieNew Yorku či dalších měst už za 1 dolar.

V okolí D.C. jsou dvě letiště. Prvním z nich je Ronald Reagan National Airport. Dostanete se na něj pohodlně metrem (modrá a žlutá linka), bohužel je však určeno převážně pro vnitrostátní lety. Pravděpodobněji přistanete na letišti Dulles International Airport. Odtud je nevhodnější jet autobusem do stanice Rosslyn, tam přestoupit na metro a dojet do cíle své cesty.

Ráj pro milovníky muzeií

Za návštěvu také rozhodně stojí Národní přírodovědecké muzeum (National Museum of Natural History). První, co vás upoutá již ve vstupní hale, je vycpaný slon africký. Je tu spousta expozicí, ovšem nejoblíbenější z nich je určitě výstava obrovských dinosauřích koster.

Milovníci umění si jistě přijdou na své v Národní galerii (National Gallery of Art), kde je zřejmě nejslavnějším dílem Ginerva de Benci od Leonarda da Vinci. Jedná se o jediné da Vinciho dílo v severní Americe. Obdivovat zde však můžete také další díla slavných amerických a zejména evropských malířů, jako je například S. Botticelli či Vincent van Gogh. Není nic neobvyklého, když při prohlídce narazíte na mladé studenty uměleckých škol, kteří se snaží napodobovat mistrovské tahy štětcem. Kromě obrazů se galerie chlubí také rozsáhlou sbírkou soch a uměleckých předmětů.

Národní muzeum amerických dějin (National Museum of American History) je sice mezi Američany oblíbené, musím však přiznat, že mě příliš neoslovilo. Věnuje se například tématice dopravy, mezi exponáty patří obří lokomotiva, různé typy automobilů či trucky. Jsou zde vystaveny artefakty z oblíbeného amerického filmu Čaroděj ze země Oz. A mimo jiné také šaty prvních dam, které si oblékly při příležitosti inaugurace svých nově zvolených manželů. Nechybí mezi nimi ani róba  Michell Obamové. Americká vlajka gigantických rozměrů je pro mnohé lákadlem.

Monument za monumentem

Washington monument snad není nutno představovat. Jedná se o obelisk vysoký 169 m. Díky zemětřesení v roce 2011 byl až do roku 2014 kvůli stabilitě obehnán lešením, což díky nočnímu osvětlení tohoto kolosu vytvářelo zajímavé světelné efekty. Kvůli nutnosti oprav byl vstup do objektu veřejnosti zakázán. Nyní je monument opět zpřístupněn, je nutno si však bezplatně obstarat lístek s vymezeným časem návštěvy, aby bylo zabráněno náporu návštěvníků.

Pokud budete směřovat dále k Lincolnově památníku, narazíte nejdříve na památník obětem druhé světové války (World War II Memorial). Jde o kruhovou fontánu obklopenou 50 sloupky s názvy padesáti amerických států. Budete-li postupovat dále, přijdete až k památníku veteránů vietnamské války (Vietnam Veterans Memorial). Tisíce jmen vyrytých do chladného černého kamene působí až depresivním dojmem. Lidé zde kladou květiny či drobné upomínkové předměty. Přímo na opačné straně stojí památník veteránů korejské války (Korean War Veterans Memorial).

Samotný Lincolnův památník (Lincoln Memorial) je turisticky oblíbenou atrakcí. Majestátně vyhlížející socha někdejšího prezidenta s úctyhodným výrazem hledí směrem ke Kapitolu. Zdi okolo jsou pokryty částmi jeho slavných projevů. Abyste se do památníku dostali, budete muset zdolat množství schodů, vynaložené úsilí se vám ale vrátí v podobě pěkného výhledu. Pokud pomníků ještě nebudete mít dost, vydejte se na procházku kolem jezírka Tidal Basin. Narazíte na pomník Martina Luthera Kinga Jr., Franklina D. Roosevelta a Thomase Jeffersona.

Chystáte se do Washingtonu? Máme pro vás další tip na netradiční prohlídku Washingtonu D.C. Jeho centrum můžete třeba projet na kole.

Holocaust, dolary i odstřelovači

Dále můžete pokračovat prohlídkou muzea holocaustu (United States Holocaust Memorial Museum). Opět je nutno obstarat si bezplatnou vstupenku s vyznačeným časem. Prohlídka má vzdělávací charakter, rozebrány jsou předválečné události, samotný průběh druhé světové války a její konec. Nechybí názorné mapy, film s autentickými zážitky či hromady nacisty zabavených bot jejich obětí. Nevím nakolik je holocaust ve Spojených státech diskutovaným tématem, na některých návštěvnících je však vidět hluboké překvapení a šok.

Náladu si můžete napravit hned ve vedlejší budově. Z pohledu na čerstvě se tisknoucí americké bankovky v Úřadu rytin a tisku (Bureau of Engraving and Printing) se vám jistě udělá lépe. Stejně jako do muzea holocaustu, i zde musíte přijít se vstupenkou. Jak asi vypadá 1 milion amerických dolarů v deseti dolarových bankovkách? Přesvědčte se sami.

Půjdete-li od Úřadu rytin a tisku přes Mall, dojdete až k Bílému domu (the White House), oficiálnímu sídlu prezidenta. Jdete-li směrem od Mallu, díváte se na zadní stranu domu do zahrady (dle mého názoru malebnější pohled). Kolem domu se táhnou dva ploty, mezi nimiž stojí policisté, blíž než k vnitřnímu plotu se nedostanete. Po střeše pochodují odstřelovači, přísnější bezpečnostní opatření si lze jen těžko představit. Vydejte se také k přední části domu. Před Bílým domem se konají snad každý den menší demonstrace a happeningy. Dovnitř se však jen tak nedostanete. Prohlídky s průvodcem jsou sice možné, ale pro bližší informace kontaktujte ambasádu.

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Americká historie na dosah ruky

Rozhodnete-li se navštívit Old Downtown, najdete množství památek v ulici s názvem Pensylvania Avenue. Za návštěvu stojí budova staré pošty (Old Post Office). Dobové obrázky ukazují, že se jednalo o opravdu krásný poštovní úřad. Nyní je zde jen množství fast-foodů a pár obchodů. Nicméně je možno vyjet výtahem do věže budovy, ze které se naskýtá pěkný pohled na město. A tak pokud neseženete vstupenku do monumentu, můžete se podívat na D.C. z ptačí perspektivy alespoň odtud.

Pokračujte dál směrem ke Kapitolu, po levé straně minete budovu FBI, dejte se vpravo a navštivte Národní archiv Spojených států (US National Archives). Nejzajímavějším dokumentem bude zřejmě anglická Magna Carta z roku 1215 a značně vybledlá Deklarace nezávislosti Spojených států amerických z roku 1776.

Jestliže hovoříte anglicky, zhlédněte některou z divadelních her ve Fordově divadle (Ford´s Theatre). Jestli ne, je možno si divadlo jít pouze prohlédnout (nutná vstupenka s vyznačeným časem). Právě tady byl totiž postřelen prezident A. Lincoln. Následně byl přenesen do protějšího domu jednoho z herců, kde nakonec zemřel. Do tohoto domu se rovněž dostanete se vstupenkou, o tuto expozici je totiž velký zájem. Uvidíte „dokonce“ i repliku postele, ve které prezident umíral. Originál je totiž umístěn v muzeu v Chicagu.

Kapitolem to nekončí

Pokud vás lákají americké čínské čtvrti, v D.C. taktéž jednu najdete. Místní Chinatown však návštěvníky neohromí. Kromě velké brány zde nic moc čínského k vidění není. Navíc se ulicemi táhne zápach. Doporučuji raději využít služeb místního metra a přesunout se do Georgtownu, v dnešní době prestižní a vyhledávané čtvrti města. Nenachází se zde množství památek, naopak na své si zde přijdou milovníci dobrých barů a restaurací. Čtvrť samotná působí velmi sympatickým dojmem. Komu by se snad zastesklo po domově, může navštívit českou restauraci.

Sejděte směrem k vodě a narazíte na Washingtonský přístav (Washington Harbor). Můžete ochutnat mořské plody v místní restauraci či se zde popocházet po molu a prohlédnout si luxusní lodě. A kdo ví, třeba dostanete pozvání na jednu z nich. Bezplatně se lze podívat také do Národní zoologické zahrady. Pokud však nemáte chuť na menší procházku, budete muset využít kromě metra i Metrobus.

Metrem se dostanete také na druhou stranu řeky Potomac, na Arlingtonský národní hřbitov (Alrlington National Cemetery) ve Virginii. Statisíce bílých náhrobních kamenů vyrovnaných do řad jsou smutně fascinující. Pohřbíváni jsou zde zesnulí, jež sloužili v armádě či jinak sloužili zemi, a to od dob války za nezávislost USA až dodnes. O pár stanic metrem dál se nachází budova Pentagonu. Sídlí zde ministerstvo obrany USA. V roce 2001 byl na Pentagon spáchán teroristický útok. Prohlídka s průvodcem musí být rezervována nejméně 14 dní předem.

Zkušenosti čtenářů

Jency

Pěkný článek. Ve výčtu dopravy po městě mi chybí ještě možnost používat kolo. Pokud si dobře pamatuji, tak je členský poplatek asi $7 za 24 hodin a pokud člověk kolo zaparkuje do stanice do 30 minut, tak se za jednotlivé půjčení už neplatí. Krásně se tak dá projezdit celé město, jen u Arlingtonského hřbitova mi trvalo najít tu jejich stanici. Naopak s tím metrem mi to tam přijde jako pěkný opruz, pokud si člověk nenabije kartu, musí pořád koumat, jestli je špička, nebo není a kolik $ to je do té jeho stanice.

DonKichot

Do SSA ani zadarmo. To pojedu radši do Ruska.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí