5 vyvrácených mýtů o New Yorku

5 vyvrácených mýtů o New Yorku

New York je plný legend a mýtů. Každý sem přijíždí se spoustou očekávání a představ. Pojďte si ale přečíst o pěti mýtech, která jsou sice pevně spjaté s tímto nádherným městem, ale vůbec nejsou pravda!

Každý, kdo v New Yorku nikdy nebyl, si toto město představuje na základě amerických filmů, seriálů a dalších zkreslených představ. I já jsem si myslel, že New York bude něco naprosto dokonalého, úžasného, prostě Velké jablko a město, které nikdy nespí. Pro mnohé je New York City prvním setkáním s americkou kulturou a mentalitou, a proto by bylo užitečné si některé mýty o New Yorku vyvrátit, alespoň z mého pohledu, který jsem si po pobytu v tomto Pupku světa utvořil.

V různých seriálech typu How I Met Your Mother, Přátelé a v nejrozličnějších filmech máme tendenci věřit, že New York City je vesměs bělošské město, jako kterékoli jiné v kontinentální Evropě, a tu a tam narazíte na černocha. Samozřejmostí je si myslet, že angličtina bude jazykem, se kterým se nejčastěji setkáte a který uslyšíte.

Tento mýtus jsem si vyvrátil již na cestě metrem z Kennedyho mezinárodního letiště směrem na Manhattan. Už v metru jsem si začal všímat, že kolem mě nezní ani tolik angličtina jako španělština a často mí spolucestující nejsou „rodilí“ Američané, ale španělsky mluvící Hispánci, tedy buď přistěhovalci ze Španělska nebo z Latinské Ameriky. Nejčastěji se jedná o přistěhovalce z Mexika, Portorika, Kuby či Kolumbie. Dalším velmi početným etnikem jsou přistěhovalci z Asie.

O tom, že v New Yorku mají různé národy své čtvrti typu Chinatown, Little Italy atd. jsem věděl. Netušil jsem ale to, že se budu s tolika přistěhovalci, rasami a cizími jazyky setkávat na každém rohu a bílého Američana budu hledat opravdu relativně obtížně. Inu ne nadarmo se New Yorku říká Melting pot.

2. Mýtus – Bronx je nebezpečnou čtvrtí a nikdy tam nejezděte

Bronx je jediným newyorským obvodem, který se nenachází na ostrově. Jen počet obyvatel Bronxu je větší než počet obyvatel Prahy. Zajímalo mě tedy jakých obyvatel. Jelikož jsem o Bronxu slýchal často hrůzostrašné history či vyprávění, chtěl jsem si svůj obrázek utvořit sám. Nebezpečí mě odjakživa lákalo, tak jsme si při své cestě do New Yorku domluvili ubytování přes Couchsurfing právě v Bronxu.

Z Manhattanu jsme vyráželi v pozdním večeru, kdy jsme hledali zastávku expresního autobusu, který nás doveze do Bronxu, kde stejně budeme muset přestupovat, než se dostaneme k našemu hostiteli. Když jsme přijeli na naši zastávku, ocitli jsme se uprostřed noci sami „běloši“ mezi několika skupinkami černochů s kapucemi přesně jak z amerického krimi filmu. Navzdory tomu jsem za jednou skupinkou posedávajících černochů přišel s žádostí o pomoc, aby nás nasměrovali na popisné číslo, kde máme bydlet. A nejenže nás nezavraždili a neokradli, ale dokonce nám ochotně ukázali kýžený bytový dům, kam jsme měli jít.

Když jsme se o Bronxu jako „nebezpečné“ lokalitě bavili s naším hostitelem a zároveň rodákem z Bronxu, tak jsme se dověděli, že Bronx už určitě není nikterak nebezpečnou čtvrtí, jako tomu bývalo např. v 70. letech. A jelikož jsme měli další den čas, tak jsme se rozhodli celý Bronx procestovat, abychom nasáli zdejší atmosféru a viděli i „obyčejný a prostý“ New York, jelikož Manhattanu jsme už měli dost. A opět se nám nic nestalo, Bronx byl vesměs čistou a pěknou čtvrtí s mnoha parky, a tak jsem si uvědomil, že kdybych někdy bydlel v New Yorku, tak klidně právě v Bronxu. A navíc bych ušetřil na nízkém nájmu.

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

3. Mýtus – V New Yorku je draho

Velmi častý mýtus je ohledně newyorských cen. Mně New York připadal s cenami jako každé jiné slavné velkoměsto. Nejdražší atrakcí je nejspíš prohlídka a zejména výhlídka z Empire State Building, dnes již opět nejvyšší budovy ve městě a třetí nejvyšší v USA. Ovšem tato návštěva je skoro povinnost a výhled stojí rozhodně za to.

Další památky ale již nikterak drahé nejsou. Návštěva Sochy svobody zahrnující zpáteční jízdu trajektem, vstup na Sochu svobody a ještě návštěvu Imigrantského muzea na sousedním ostrůvku stála pouhých 13 USD. Prohlídka OSN s průvodcem včetně prohlídky známé místnosti Valného shromáždění stojí pro studenty 11 USD, pro dospělé 16 USD. Navíc New York nejvíc poznáte procházkami a toulkami. Takže cen a vysokých útrat, zejména pokud si občas nakoupíte ve Wallmartu či se stavíte na oběd do McDonaldu nebo Subway a ubytujete se přes Couchsurfing, se rozhodně obávat nemusíte.

4. Mýtus – Vždyť se tam ztratím. Zejména v metru

Ačkoli je New York City městem obrovským, většina turistů se stejně bude pohybovat mezi East River a řekou Hudson, tedy v nejmenší, ale zato nejznámější newyorské části – na Manhattanu. Newyorské metro je jedním z nejstarších na světě a s počtem stanic 468 je nejpočetnější na světě. Má 26 linek, takže to už je opravdu o něčem jiném, než pražské 3 linky.

Zajímavostí je, že metro jezdí 24h denně každý den v roce a že některé linky jsou expresní, což znamená, že nezastavují v každé stanici. Už jen cestou z letiště JFK na Manhattan strávíte dost značnou dobu jízdou metrem, a pokud by souprava zastavovala v každé stanici, jeli byste metrem snad 2 hodiny.

Takže zejména pokud budete prozkoumávat i další městské části než jen Manhattan, určitě si vezměte do metra něco na čtení. Každopádně je metro dobře značené a v téměř každé stanici je pověřený pracovník, který vám poradí. Co je naopak zvláštností, tak je frekvence různých umělců a hudebníků, kteří procházejí metrem a baví (či obtěžují – záleží na úhlu pohledu) cestující. Hned první den jsme tak viděli vystoupení kouzelníka s králíky, další den cvičenou opičku v kočárku a o různých harmonikářích ani nemluvě. Takže opravdová pestrost.

5. Mýtus – New York je hrozně pulzující město, kde není ani trocha klidu

I toto záleží, kde se přesně nacházíte. Je logické, že ve středu Manhattanu kolem Times Square a v ulicích jako Broadway bude přelidněno. Ale není Václavské a Staroměstské náměstí v Praze taky přelidněné? Stačí ovšem opustit vyložené centrum a i v mnoha částech Manhattanu můžete najít potřebný klid.

Jednou z nejznámějších klasických oáz klidu a zeleně je Central Park, největší americký městský park. Strávit zde můžete celý den v procházkách, sportování, odpočinku, či třeba projížďce na loďkách. Central Park má svoji atmosféru, jelikož když si najdete oblast, která není příliš přelidněna, tak zde narazíte na naprostý klid a jen zpovzdálí na vás budou vykukovat betonové mrakodrapy. Uprostřed parku jsou krásné altánky se zabudovanými betonovými šachovými stoly, kde newyorští důchodci tráví volné chvíle ponořeni do hry.

V parku můžete najít i malou ZOO (ta velká newyorská ZOO se nachází v již zmiňovaném Bronxu), narazíte zde nejspíš i na nějakou demonstraci, či na koncert, záleží, v jakou denní dobu sem zavítáte.

Kromě Central Parku New York City nabízí spoustu dalších klidných částí, stačí odbočit z hlavních turistických avenue a zkusit si najít kousek svého New Yorku. Pevně věřím, že i tento „obyčejný“ kousek města na vás zanechá hluboký dojem.

Zkušenosti čtenářů

Jakub

Ja ked som isiel metrom z JFK som stretaval vacsinou afroamericanov. Som myslel ze som zle nastupil 😀

Martin

„V NY neni tak draho, pokud budete prespavat pres CS a zrat ze supermarketu, nebo McD.“

To je fakt veta hodna myslitele.. 🙂

USA.QeX.cz
Martin:

V NYC není draho… oproti čemu? Česku? Třeba proti sousednímu New Jersey je tam echt draho. Zrovna McD – ceny jsou vyšší, nemají Dollar Menu ani free refill. Nebo benzín, o dolar na galon. Totéž jídlo v deli.

František

Díky hezkému příspěvku jsem se vrátil do minulého století (1996), kdy jsem v těchto místech byl a poté mířil na Floridu.
Tehy ještě stála Dvojčata a pohled z jednoho z nich na NY, byl kouzelný. „Komedianti“, kejklíři, artisté, hudebníci? To patří snad ke každému velkoměstu a zpříjemní to třeba jako nám čekání na loď a poté návštěvu Sochy Svobody, kde byl náramný výhled právě na Dvojčata.
Metro? Jak je psáno, každý se v tom „zmatku“ může orientovat, jen jsem zíral, že po sejití pár schodů – nepojízdných – byl každý na své stanici a nad ním stáli neskutečné mrakodrapy.

NY vidět? To byl jeden z mých klukovských snů který jsem si splnil, jako i řadu dalších míst na tomto světě.
Drahota? V době mé návštěvy stál dolar více jak 4O kaček a bylo to srovnatelné cenově jako u nás!!! To si pište.

PaV

Hezký fotky, hezký vyznání – jen o těch „mýtech“ jsem nikdy v NYC ani USA nic neslyšel. A ani je nikdy nezachytil v zahraničí:-(
A co ten product placement na Brussels Airlines?! Je to nesmysl – nekomfortněji se člověk z okolí Prahy dostane do NYC i zpět přes Londýn, odkud do NYC letá přehršel společností každých pár minut: BA, VA, AA a další a další. Takže i když nějaké letadlo v přípoji z Prahy bude mít sekyru, lehce ji srazí následným letem z Londýna!

A k těm „mýtům“:

1. Mýtus – V New Yorku se mluví anglicky a nejčastěji se budete setkávat s bělochy
Normální člověk by ho nikdy nevyslovil, protože NYC má velice ošklivé životní prostředí (vlhkost vzduchu, smog, nekvalitní vodu, hluk…), takže doposud přes 65% Newyorčanů se narodilo mimo USA – a kdo může, odtamtud prchá. Výjimkou jsou expertní pozice, které mají právě proto na USA nadstandardní příjmy – aby tam byly udrženy. Zbytek jsou různé pomocné síly z řad imigrantů, které tam seženou práci díky tomu, že se tam posléze nikdo zbytečně zdržovat nechce.

2. Mýtus – Bronx je nebezpečnou čtvrtí a nikdy tam nejezděte
NYC je cca 4. nejbezpečnější město v USA – dlouhodobě a od 9/11 zvlášť! Zároveň je i nejvíce „policejním státem“, takže všichni „sluníčkáři“ – a na nich závislí dealeři a související kriminalita, jsou vytlačeni po leta mimo NYC.

3. Mýtus – V New Yorku je draho
Nikdo by to nevyslovil, protože do NYC se sjíždí nejen cizinci, ale i Američané z celých USA za výhodnými nákupy v poměru cena/výkon. V NYC jsou o něco dražší služby, nežli v N.J. či Connecticut. A menší byty a vůbec stísněný životní prostor – takže ubytování je tam o něco dražší, nežli je americký průměr.

4. Mýtus – Vždyť se tam ztratím. Zejména v metru
V NYC se nikdo nemůže ztratit, protože vše je až příliš logicky označeno a několikrát zdůrazňováno a opakováno kolem dokola. Navíc Google Maps je už včetně všech jízdních řádů NYC i N.J. vintegrován takřka 10 let!!! Najde spojení a kombinaci, které určitě není schopen žádný „pověřený pracovník“ do sebe nasát:-(

5. Mýtus – New York je hrozně pulzující město, kde není ani trocha klidu
Randál je v NYC jako doma. Že se dá odpočinout přes den v Central Parku neznamená, že se kvalitně spí v noci. Navíc Američané a zvlášť řidiči v NYC jsou naprosto bezohlední k sanitkám, policistům a hasičům a neexistuje, že by někdy jim uhli. Takže sirény nekonečně vyjí a kolony dál čekají na zelenou:-( Stejně tak řidiči taxíků jsou negramoti z třetího světa a klaxony si (ořes hrozby pokut) notně vychutnávají. Stejně tak neexistuje, aby např. v metru nebo autobusu někdo pustil staršího sednout. Každý se v NYC stará sám o sebe a je rád, že vyšlape strmé schody z metra na světlo boží (autem se tam přepravovat moc nedá resp. poplatky za parkování patří k nejdražším na světě díky málu místa).

Zkrátka: NYC je dobrá kakofonie zvuků, ušmudlanosti a pachů pro toho, kdo tam nemusí pobývat. Jak burani Američané, tak i např. Kanaďané male ají NYC a lidi z NYC za Pupek světa. A trochu závidí, protože si do NYC odskakují za nákupy a kulturou. Ale po pár týdnech života v NYC si člověk rád na víkend odskočí na Long Island, do Washingtonu nebo dál do hor, aby si od NYC na pár hodin odpočinul. A jsme zase zpátky u „nebělochů“, kteří to musí stůj co stůj alespoň první roky po imigraci do USA v NYC nějak zuby nehty vydržet. Ale ty „mýty“ jsem doopravdy nikdy od nikoho neslyšel!

Robert Němec

Griffith Park v Los Angeles je asi 5x větší než Central Park.

rocky

Vetsina tech mytu je asi z let kdy jsem tam zil i ja.
A ono se opravdu za tech 40 let neco zmenilo. Ale NYC a zivot v tomhle meste je porad podstatne jiny nez ve zbytku USA.
Amerika je obrovska a ani ten NYC neni malej a tak ze se tam da nalest ledacost. Nektery z mojich kamosu by se uz odtamtud nikdy neodstehovali zatim co ja utekl uz pred 30 lety a nemuzu si stezovat ale ani bliska Atlanta neni pro me dost daleko. Velkomesta me jiz davno nelakaji!
Hnusny zivot a cim vetsi mesto tim vic dopravy a casu ztravenem v dopravnich prostredcich a tak ze pokud clovek nemusi tak je lepsi zit v malem klidnem mestecku. A muzes si vybrat u more nebo nekde v kopcich? Skoro v pousti jizni kali nebo v horach Colorada?
Mno,NYC ma take hezka ticha sve mista ale za vsechno platis kdyz ne penezna tak svym casem a nervama!

Milan

Ať si každej kecá co chce , ale NY doporučuju!!Dokud jsem tam nebyl,představoval jsem si ho jen podle filmů.Měl jsem tu možnost bydlet u známích na State Islandu a každý ráno jsme jezdili ,většinou vlakem, k přívozu (loď cca pro 1000 lidí a je zadarmo) na Manhatan(BatteryPark).Je úplně jedno co stihnete nebo nestihnete,Bronx,ChinaTown,N.J. ale nenechte si ujít N.Y. muzea,parky a hlavně atmosféru.Ceny běžného jídla ujdou,nákup u Macys vás nadchne cenou,kterou u nás nepořídíte!!Nenechte si ujít Sochu svobody,tam jsem zamáčknul slzu zrovna tak jako u sochy K.H.Borovskýho v Chicagu.Jeďte tam,ten pocit a atmosféra stojí za to!
Dneska je mi 60 a bolševik nás nikam nepustil,proto si to užívám!

Libuše Barešová
Milan:

Ano,přečetla jsem si pozorně příspěvky na tomto fóru a vřele souhlasím s Milanem.Přesně vystihl moje pocity.NYC, kdo má možnost ať město navštíví a uvidí sám.Záleží na schopnosti vnímat a tu má každý člověk jinou.Byla jsem v NYC asi 10-12x a pozítří tam budu zase a už se vážně moooc těším.

Fering John

Neni na NYC nic zajimaveho, je to odporne velkomesto, kde travite spoustu casu cestovani z bodu A do bodu B. Jinak sem tam zil asi 8let a prace tam je, jenze dostavate vlastne malo penez jako v CR a pracujete vpodstate 6dni vtydnu aby ste zaplatili garsonku+jidlo a jednou za cas si skocili na pivo. NYC je hnus, nelibilo se mmne tam ale zit sem tam musel.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí