LIMA: Praktický průvodce psaný člověkem žijícím v Peru

LIMA: Praktický průvodce psaný člověkem žijícím v Peru

Aktuální, ověřené, osvědčené a hlavně praktické informace o ubytování, dopravě, orientaci, stravování, nočním životě, službách i nakupování v hlavním městě Peru od Yardy Grusse, který tam žije již několik dlouhých let.

Příjezd a doprava

Nejpravděpodobněji se do Limy dostanete letadlem na mezinárodní letiště Jorge Chavez v provincii Callao, kde se taktéž nachází i mezinárodní přístav. Doprava z letiště je možná taxíky, které vás dopraví až do hotelu. Jakmile vylezete z letištní haly, tak se na vás vrhnou taxikáři a budou vám nabízet nejvýhodnější svezení právě jejich taxíkem. Rozumná cena z letiště do obchodní čtvrti Miraflores je 35 – 40 soles, cesta trvá kolem 40 minut, když není zácpa, a za stejnou cenu se dostanete i do historického centra města. Cesta trvá cca 30 minut.

Hlavní autobusové nádraží neexistuje, protože každá autobusová společnost má svou autobusovou stanici. Z Limy do ostatních provinčních měst mohu doporučit pouze dvě autobusové společnosti, a to společnost Cruz del Sur, která má své autobusové nádraží na Avenida Javier Prado 1109, La Victoria, Lima. Cesta z letiště sem trvá asi 20 minut a stejně dlouho dobu i ze čtvrti Miraflores. Další bezpečná společnost se jmenuje Oltursa a svoje autobusové nádraží má na Avenida Aramburu 1160, San Isidro.

Proč doporučuji právě tyto dvě společnosti? Dodržují rychlost, po každých čtyřech hodinách mění řidiče a jedou do cíle bez zastávek. Mají pohodlné autobusy i s lůžkovou úpravou. Další společnosti jsou například Flores, Ormeño…

Hromadná doprava, jak ji znáte z Evropy, se v Limě teprve vytváří. První autobusy společnosti Metropolitano projíždějí i mezi historickým centrem a obchodní čtvrtí Miraflores. Mají svůj vlastní pruh na silnici, a tak se vyhnou zácpě. Jinak je zde zaběhlé přepravovaní Colectivos. S těmito malými mikrobusy se dostanete všude, teda pokud se v jejich trase vyznáte. V Colectivos si dávejte pozor na své batohy, protože je tu dost kapsářů a „batohářů“, ale to znáte i ze svých rodných měst. Taxíky jsou dalším typem finančně dostupné dopravy. Berte jen taxíky řádně označené, předem si domluvte cenu a zaplaťte až dojedete do cíle, protože je zde spousta černých taxikářů a ti nedodržují domluvenou cenu. V Limě je celkem  250.000 taxíku!

Orientace

Lima je hodně velké město, uvádí se, že zde žije až 11 milionů lidí (Celé Peru má 29,8 milionů obyvatel.). Založeno bylo také už dávno, a to 18. ledna 1535 pod názvem „Ciudad de los Reyes“, Město Králů. Podél Pacifiku má cca 100 km a na šířku cca 50 km.

Čtvrti, které můžete bez obavy navštívit, jsou Miraflores, San Isidro, San Miguel, kde je největší jihoamerická  ZOO, a Barranco. Historické centrum města navštivte pouze za světla. Přímo na Plaza Mayor a dva bloky kolem je to bezpečné, ale v dalších přilehlých ulicích si dávejte pozor nebo tam raději vůbec nechoďte.

obchodní čtvrti Miraflores najdete krásný park Kennedy, v San Isidro zase Golf park. V současné době se staví a už je i z části hotovo tzv. zelené pobřeží, Costa Verde, což je jakási soustava parků, v nichž je možno si zaběhat, zacvičit nebo se projít. Nevynechejte ani Parque de Amor, park lásky, s výhledem na Pacifik.

Nejexkluzivnější místa k bydlení jsou v San Isidro, Miraflores, San Miguel a Barranco. Kde určitě nebydlet je La Victoria.

Stravování

Peruánská kuchyně je jedna z nejchutnějších a nejrozmanitějších na světě.  Doporučit mohu restauraci mého jugoslávského kamaráda Miloše, kde dělá z mořských plodů a ryb národní peruánské jídlo „Sebiche“, u jehož konzumace budete mít „gurmánský orgasmus“. Dále dělá ryby, hovězí, vepřové i kuřecí maso na různé peruánské způsoby. Vždy má chlazené pivo. Jeho restaurace je na kolmé pěší uličce od Plaza Mayor naproti prezidentskému paláci  –  restaurant Amull`s Wraps, jiron Ucayali 135 – Cercado Lima.

Vyzkoušejte v Limě ale i další klasická peruánská jídla, například Sebiche, což jsou syrové ryby s limetkou a roccotem, pálivou krájenou paprikou, sladké bram bory kamote, drané kuřecí maso v omáčce aji z oranžových pikantních papriček – Aji de GallinaRoccoto Relleno – plněná roccoto paprika sekaným hovězím masem a zeleninou a k tomu jako přílohu zapečené brambory se sýrem s názvem pastel de papa. Nejznámější je asi cuy – smažené morče s bramborem.

Nejširší nabídku průvodců a map Peru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Ubytování

Krásné ubytování najdete deset minut od letiště v tradičním rodinném penzionu se zahradou ve čtvrti San Miguel na adrese Casa Bianca, calle Santa Susana 185, Urbanisacion Pando 3ra etapa. Cena je kolem $ 35 USD za 2 lůžkový pokoj. Spousta hostelů, které vznikají a zanikají, jsou ve čtvrti Miraflores, zde najdete místo ke spaní od $ 10 USD. Luxusní hotely najdete také ve čtvrti Miraflores a San Isidro.

Noční život

Jedna z mála pivnic, kde točí pivo  v Peru, se jmenuje “La Rustica“. Točí se zde místní pivo Cristal a tuplák stoji cca 12 soles. La Rustica je na rohu Benavides a calle Pizzas naproti parku Kennedy  v Miraflores. O padesát metrů dále v calle Pizzas je Kubánský klub, kde si můžete zatancovat salsu. Jinak calle Pizzas je plná barů. Ve všední dny se zde prodává alkohol do 11 hodin večer. V pátek a v sobotu až do čtyř hodin ráno.

Nakupování

Velké nákupní centrum San Miguel najdete ve stejnojmenné čtvrti. Zajímavější je ale nákupní centrum zavěšené nad Pacifikem ve čtvrti Miraflores, které se jmenuje „Larco Mar“. Jockey Plaza v Surco je soustava několika hypermarketů. Tradiční výrobky nakoupíte v centru města dva bloky od Plaza Mayor v Santo Domingu.

Služby

Hlavní pošta je mezi plaza Mayor a řekou Rimac v centru města.

Budete-li mít zdravotní problémy, zavítejte do Klinika Mason de Sante, kterou najdete v Chorillos.

Abyste se ve městě zorientovali, navštivte některou z kabinek s informacemi pro turisty, kterých je mnoho na letišti Jorge Chavez a ve čtvrti Miraflores u parku Kennedy. V Limě také najdete speciální Policia de Turismo, což je policejní složka určená přímo pro turisty. Obvykle má bílé uniformy a hovoří anglicky.

Celé Peru je dobře pokryto telefonní sítí i internetem. Internet najdete především ve velkých městech, ale i na venkově. Problém se spojením můžete mít akorát v poušti, uvnitř džungle a na horách.

Co vidět

Museo do Oro – muzeum zlata a vojenských relikvií se nachází v Larco Mar na Miraflores a hlavní muzeum je na ulici Alonso Molina 1100, Monterico.

Výlety do okolí

Pachacamac – zříceniny předincké a incké kultury zasvěcené bohu Viracocha, cesta trvá asi 2 hodiny.

Na rozhraní čtvrti Miraflores a San Isidro se nachází pyramidy Huaca Pucllana, která je zhruba 1200 let stará. Patřila kultuře Wari. Hliněné pyramidy byly nalezeny před dvaceti lety, kdy se na tomto místě konal motokrosový závod, několik motorek se propadlo, a tak začal výzkum a z něj vyšly tyto pyramidy.

Kultura a svátky

18. ledna se slaví vznik Limy. Při té příležitosti město pořádá různé  programy od koncertů po ochutnávky jídel a večer ohňostroj.

Limský Oktoberfest se slaví 18. – 21. října na Estadio Munumental de Lima.

A v říjnu prochází městem i tzv. pochody věřících – Fiestas Señor do Los Milagros.

Další zajímavosti

Rozhodně při návštěvě Limy zavítejte do největší jihoamerické ZOO s názvem Parque de Las Leyendas ve čtvrti San Miguel. Najdete ji deset minut od letiště.

Od června 2011 je v Limě i nejvyšší socha Krista na světě „ El Cristo del Pacifico“, který je vyšší než v Riu a měří 37 metrů.

Zkušenosti čtenářů

Lukas Cizner

Zdravim vsechny cestovatele,

musim z vlastni zkusenosti jen potvrdit Yardova slova, protoze Yarda vi opravdu co rika. Skvele se v Peru a Jizni Americe vyzna a jeho radz a informace jsou nesmirne cenne a prakticke. Me osobne moc pomohl a nejen praktickzmi radami o ubztovani, strave a pohybu v Peru, ale strasne zajimave je i jeho vyprave o historii, politicke situaci, politicko historicke informace a radz na ruzne aktivity. Kazdopadne se zase diky nemu do Peru vratim a strasne rad s nim podniknu expedici do dzungle a nasledne do dalsich zemi Jizni Ameriky. Krome jeho pomoci v Peru je Yarda skvely partak a kamarad. Moc na nej budu vzpominat. Jo a kazdopadne kdo budete v Peru, musite ho navstivit v Arequipe. Ma skvele ubztovani, kde jste jak v raji a navic jeho manzelka neskutecne dobre vari. Ale neskutecne.

Yardo moc dekuju za vse a moc se tesim na nasi expedici.

Lukas

Ales Dostal

S Yardou Grussem to bylo dobry…….. 12.12.2014

Prave jsme se vratili z Peru a bydlili jsme u Yardy Grusse v Arequipa v jeho rodinnem hotelu a vyuzivali jeho cestovky Inka Reisen. Yarda nam navrhnul ruzne destinace v okoli Arequipy a i delsi vylety v jniznim Peru jako Colka kanon, jezero Tikicaca, Salinas pampy a dalsi. V jeho hotelu jsme meli vyborne snidane a vecere, Yarda se fakt vyzna v celem Peru, ma vyborne orientacni a organizacni schopnosti, prirozenou empatii, a da se s nim hovorit na jakekoli tema cele hodiny….

hana

Je mi 76 let a chci se podívat do Peru – ráda bych věděla jak se objednat do toho Jarova hotýlku. Mám procestovano celkem dost ale Peru je můj celoživotní sen.Plánuji tu cestu zhruba na leden příštího roku nebo tak nějak, kdy je tady hnusně.

On už ten hostel asi nemá a v lednu – období dešťů – bych do Peru nejezdil, zvlášť když bude s velkou pravděpodobností silné El Niňo.

hana

Moc děkuji za odpověď a tak ještě prosím o informaci zda je lepší s cestovkou nebo na vlastní pěst? Domluvím se Anglicky (jsem Australanka žijící v Česku)a nebojím se neobvyklých zážitků a také bych moc ráda doporučení, kdy je nejlepší doba – co se týče počasí, koukám že celkem přijatelné – kolem 25 stupňů pořád a bez deště,(evidentně to počasí na Webu asi kecá)což by mně vyhovovalo.Dobu dešŤů znám – žila jsem 2 roky v Australských tropech a není o co stát.

Libor
hana:

Je fakt, že na pobřeží Peru je naše zima nejlepší čas, protože jinak tam bývá zataženo nízkou oblačností (kromě severu). Kvůli plážím se ale do Peru nejezdí. Nejsou moc hezké a je tam studená voda kromě severu, kde je měsíční průměr od 20 do 24°C, což také není nic moc:
http://www.seatemperature.org/south-america/peru/mancora-january.htm
Jihozápad Peru je suchý celoročně, ale oblast u Machu Picchu je jiná s občasnými záplavami v naší zimě. Nejhorší v poslední době:
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/americas/01/28/peru.machu.picchu.floods/
Jev El Niňo může přinést záplavy i do jižního Peru, i když nejhůře na tom bývá sever. Sledujte jeho předpovědi na webu.
Hlavní sezóna je v Peru v červenci a srpnu. Doporučil bych měsíce před tím nebo potom. To je dobrá kombinace stabilnějšího počasí a ne tolik turistů.
 
V Peru se dá snadno cestovat i bez CK, v turistických oblastech stačí angličtina, jinde to chce aspoň základy španělštiny. Ve Vašem věku bych možná raději jel s CK, ale záleží jak zvládáte cesty po zdravotní stránce a jestli preferujete pohodlí, že věci někdo zařídí, ale na druhou stranu budete dirigovaná ve skupině a tempo bude asi rychlejší.

hana

Moc vám všem děkuji za rady – pak vám podám hlášení jak to dopadlo.

hana

Ještě dodatek : jsem celkem čilá babka,zdravotmní potíže celkem řečeno žádné zásadní, ale poklud se rozhodnu pro CK … můžete nějakou doporučit ??  Díky předem

Libor
hana:

Osobně s CK mimo Evropu nejezdím, ale potkal jsem na jezeře Titicaca (Isla del Sol) zájezd CK Livingstone a průvodce byl sympatický a lidi byli fajn a spokojení. 1 paní ve Vašem věku zvládala cestu v pohodě. Samostatně se dá cestovat ale mnohem levněji. Možná by byla vhodná i kombinace samostatného cestování s připojením se k nějaké skupině, kterou organizuje místní CK s průvodcem v angličtině. (Zvlášť pokud chcete cestovat déle než trvají obvykle zájezdy.) V jižním Peru takovou zkušenost nemám, ale jinde v Jižní Americe jsem takových 1-denních výletů absolvoval spoustu a také pár vícedenních. Takovéto výlety nebývají moc drahé, zvlášť pokud se objednají až na místě. V Cuzcu jistě nebude problém něco najít. Nebo v Arequipě pro výlet do Colca Canyonu.

hana

Díky tak jste mě Libore přesvědčil a pojedu na vlastní pěst. Ráda bych se zeptala, zda by měl někdo zájem se přidat, aby bylo s kým pokecat.
Nejsem typická česká babka, která si stěžuje jen bna bolesti a kolik prášků bere, docela bych řekla že je se mnou i sranda, protože mí nejlepší kamarádi jsou kolem čtyřiceti, ale bohužel na takový výlet nemají.

hana

Díky tak jste mě Libore přesvědčil a pojedu na vlastní pěst. Ráda bych se zeptala, zda by měl někdo zájem se přidat, aby bylo s kým pokecat.
Nejsem typická česká babka, která si stěžuje jen bna bolesti a kolik prášků bere, docela bych řekla že je se mnou i sranda, protože mí nejlepší kamarádi jsou kolem čtyřiceti, ale bohužel na takový výlet nemají.

hana

Díky tak jste mě Libore přesvědčil a pojedu na vlastní pěst. Ráda bych se zeptala, zda by měl někdo zájem se přidat, aby bylo s kým pokecat.
Nejsem typická česká babka, která si stěžuje jen bna bolesti a kolik prášků bere, docela bych řekla že je se mnou i sranda, protože mí nejlepší kamarádi jsou kolem čtyřiceti, ale bohužel na takový výlet nemají.

Libor
hana:

Spíš to napište do sekce „cestovatelská seznamka“. Tady si to moc lidí nepřečte.

Lukáš

http://www.peru.txt.cz. nefunkční .. Yarda Gruss už se z Peru odstěhoval?

Pavel

Zdravím cestovatelé, máte někdo funkční kontakt na Yardu Grusse?
Děkuji….

reality roatan
Pavel Průcha [email protected] +420725129302

Prosím o pomoc při hledání adresy golfového hřiště v Limě. Počítám s příjezdem do Limy cca 30 ,31.8. 2020 a zahrát si golf   Ale není to tak snadné jako v Panamě, Thajsku či Bali  Kdo mě může pomoci alesponˇs odkazem či přímo???? Děkuji Pavel

P.
Pavel Průcha [email protected] +420725129302:

Ono je otázka, jestli vůbec můžou turisti (nečlenové klubu) hrát někde u Limy golf. Jinak celé pobřeží Peru má pouštní klima, což asi těžko zajistí nízké ceny golfu, takže doporučuju hrát golf někde jinde a Peru využít na návštěvu krásných a zajímavých míst, která se jinde nenajdou.
https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g294316-i819-k11058051-Golf_in_Lima-Lima_Lima_Region.html

Stano

Ahoj, chtěl bych vyrazit do Peru nicméně neumím anglicky a už vůbec ne španělsky. 🙂 Dokáže se tam člověk i bez znalosti cizího jazyka dorozumět rukama nohama nebo je lepší vyrazit s cestovkou? Něco už mám v jednání s touto: Peru. Myslíte, že je to dobrá volba?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí