7 tipů na méně navštěvovaná místa okolo peruánského gringo trailu

7 tipů na méně navštěvovaná místa okolo peruánského gringo trailu

„Gringo trailem“ je občas nazýván typický itinerář turistů v Peru, nechybí na něm Lima, Cusco nebo Machu Picchu. Ale i v těchto na první pohled profláklých místech plných lidí můžete objevit pár kouzelných zákoutí. Stačí se nechat inspirovat tipy Honzy Brotánka, který zná Peru jako své boty.

1. Lima – vyhlídka San Cristobal

San Cristobal byl dříve jednou z posvátných hor Inků, tzv. “apu”. Dnes kopec slouží jako vynikající vyhlídkový bod na desetimiliónovou Limu. Na jeho vrcholu ve výšce 410 metrů nad mořem je velký kříž. Sama cesta nahoru je velkým zážitkem. Nejdříve se projíždí historickou čtvrtí Rimac, posléze se na kopec se stoupá úzkými a neuvěřitelně strmými uličkami jedné z nejchuších čtvrtí Limy.

TIP: Jeďte nahoru jen, když není mlha. Vyberte si cestu dvoupatrovým autobusem. Je to jen o trošku dražší, ale pohodlí stojí za to!

2. Nazca – pyramida Cahuachí

Většina turistů míří do Nazca jen za obrazci na poušti. Když už tu jste, je škoda z Nazca rychle odjíždět. V jejím okolí se zachovalo obrovské množství historických památek. Jednou z největších je ceremoniální centrum Cahuachí. Komplex několika desítek 2000 let starých pyramid patří k největším svého druhu na světě. Tři pyramidy jsou odkryté, ostatní zůstávají pod vrstvou tisíciletého písku. Dobrý průvodce vám cestou na poušti ukáže jeden z desítek dosud funkčních akvaduktů v poušti, ale i keramiku, tisíc let staré zbytky oděvů nebo dokonce mumie!

TIP: Místo leží na poušti, daleko od Nazca. Jediný způsob, jak se sem dostat, je s místní kanceláří nebo s taxíkářem.

3. Arequipa – vyhlídka Carmen Alto

Chcete se na chvíli vzdálit z rušné Arequipy? Vyhlídka Carmen Alto je 6 kilometrů od centra na krásném klidném místě nad řekou Chili. Zde si v klidu mimo vír rušného velkoměsta můžete užívat krásné výhledy na políčka v přilehlém údolí a také na sopky El Misti, Pichu Pichu a Chachaní. Majitelka, paní Cáceres, zde má malý obchůdek s přírodními produkty. Také vám s radostí ukáže svoje morčata, lamy a alpaky.

TIP: Na vyhlídku Carmen Alto se dostanete autobusem nebo ještě pohodlněji taxíkem. Cenu si v Peru musíte s taxíkářem vždy domluvit dopředu.

4. Puno – poznejte opravdovou duši města

Zbude-li vám v Punu u jezera Titicaca volný čas, nechte v hotelu všechny cennosti a vydejte se mezi místní. Puno je brovskou směsící kultur – kečuánské, aymará a té moderní španělské. Jen pár ulic od centra směrem k jezeru najdete na ulicích přátelské babičky, které celý den sedí na zemi a prodávají to, co vypěstovaly nebo nakoupily. Pořiďte u nich za 1 nebo 2 sol velký pytlík koky. Dejte si typický bolivijský nápoj Api – vyrábí se z fialové kukuřice a zahřeje vás. Místní k němu jedí empanády – pšeničné placky. Zatoulejte se na rozmanitý pouliční trh, kam se sjíždějí obchodníci z Altiplana, ale i z pobřeží a z džungle.

TIP: Chcete-li si místní fotit, vždy se ptejte. Často budete odmítnuti. Někteří Peruánci dokonce stále věří, že jejich zvěčnění na fotografii jim ukradne část duše.

Nejširší nabídku průvodců a map Peru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

5. Cusco – Chrám Měsíce – Templo de la Luna

Unavují vás v Cusco už  davy turistů a chcete poznat něco nového? Jen pár kilometrů od hlavního náměstí se nachází celá spousta inckých památek, kde potkáte jen minimum turistů. Jednou z nich je Chrám Měsíce, obrovská opracovaná skála, kde údajně Inkové prováděli rituály na počest jednoho z jejich bohů – Měsíce. Odsud je možné pokračovat dále směrem od Cusca podél řady dalších památek, kde už nepotkáte vůbec žádné turisty a budete se pohybovat v krásné přírodě v horách.

TIP: Pokud se sem nevydáte o víkendu, kdy za Cusco vyjíždí na výlety i místní obyvatelé, jděte raději s místním průvodcem nebo ve větší skupině, případně alespoň bez cennností. V okolí Cusca totiž dochází občas k přepadávání a okrádání turistů.

6. Posvátné údolí Inků – incké památky u Ollantaytambo

Jediné zachovalé městečko z doby Inků určitě na svých toulkách po Peru neminete. Jeho úzké uličky s kanály a incké budovy rozhodně stojí za prohlídku. Většina turistů  také míří do stejnojmenného archeologického komplexu. Jen málokdo se ovšem vydá nenápadnou brankou ke zříceninám Pikuylluna. Pokud netrpíte závratěmi a máte slušnou fyzickou kondici, už za pár minut jste u prvních inckých domů s nádherným výhledem na celé Ollantaytambo a okolní hory. Máte-li čas a síly, můžete stoupat výše k dalším inckým stavbám.

TIP: Zůstaňte v Ollantaytambo přes noc. Můžete navštívit i další památky v okolí a nic neutratíte – vstup se platí jen v turistickém archeologickém komplexu. Pěkná mapka vesnice a okolí visí téměř v každém hotelu.

7. Machu Picchu – brzy ráno a pozdě večer

Užijte si Machu Picchu naplno. Jděte nebo jeďte k archeologickému komplexu mezi prvními – brány otevírají už před šestou. Největší davy návštěvníků se na památku nahrnou až později dopoledne a většina turistů odchází brzy po obědě. Před zavírací dobou už máte celý komplex prakticky jen pro sebe. Během dne, když jsou v komplexu největší davy turistů, se vydejte na jednu z vyhlídkových hor a na vzdálenější místa ke vzdálenější Sluneční bráně (Intipunku), kam nemíří tolik turistů.

TIP: Na vyhlídkové hory Machu Picchu a Wayna Picchu je potřeba mít speciální vstupenku. Vstupenky na populární horu Wayna Picchu jsou hlavně v sezóně vyprodány dlouho dopředu.

Zkušenosti čtenářů

Peter

Dík za super tipy a rady. Most Qeswachaka pri Cuzcu ste už navštívili? Boli by k tomu nejaké rady?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí