Domov horalů, kondorů a lam: Colca kaňon v jižním Peru

Domov horalů, kondorů a lam: Colca kaňon v jižním Peru

Colca kaňon v jižním Peru dosahuje hloubky 3270 metrů, čímž se řadí mezi nejhlubší kaňony na světě. Je domovem prostým horalům, kterým nevadí žít v nadmořské výšce kolem 3 500 metrů nad mořem, ale také napříkad kondorům, lamám alpakám, divokým vicuñám a pumám. Tato suchá, sopečná příroda nabízí dramatické výhledy na gigantické hory, dosahující výšek kolem 6 000 metrů.

Údolí plné sopek

Sopky jsou v údolí Colca k vidění prakticky v rozhledu 360°. Nejvyšší z nich jsou například: Hualca Hualca (6,025m), Sabancaya (5,976m) a Ampato (6,288m). Stále aktivní sopky jsou také častou příčinou zemětřesení. Ampato se proslavila díky objevení mumifikovaného těla incké dívenky, zvané “Juanita”, jedné z dětských obětí bohům hor za vlády panovníka Sapa Inca.

Barevné a živoucí Yanque

Jedno z prvních měst při cestě do kaňonu nabízí příjemnou zastávku k načerpání dojmů z místní kultury, trekování, jízdy na koni, či relaxu v termálních pramenech. Všechen ruch se odehrává na místním náměstí, které časně z rána ožije hudbou, tancem, místní ženy prodávájí své barevné šály, šaty a suvenýry a předvádí turistům roztomilé lamy a dravé ptáky. A když přijde čas na opravdovou fiestu, místní často opustí své obchůdky a zamíří za zábavou.

Oblečeni v tradičních kostýmech za zvuku muziky tancují a popíjí nemalé množství místního nápoje zvaného “chicha” (zkvašená šťáva z kukuřice). Takto se dokáží veselit třeba i tři dny v kuse.

Nejširší nabídku průvodců a map Peru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Historie údolí Colca

První dva národy, které se usadili v údolí Colca před přibližně tisíci lety, byli příslušníci kmene Cabana (Quechua) a kmene Collagua (pocházející z oblasti města Puno).

Název kaňonu pochází ze slova “qolqa” (colca). Tak se nazývaly jeskyně, tvořené z kamene a hlíny, upevněné na stěnách kaňonu a určené ke skladování obilí a semen bezpečně v chladném prostředí. Nachází se podél celého kaňonu, mohou být k vidění například z mostu Puente Sifon ve vesnici Yanque.

Koncem 14. století údolí osídlili Inkové. Oni se zasloužili o vybudování terasovitých polí podél údolí a propojení kanálů vedoucích z vrcholků hor, určených k zavlažování jejich úrody.

16. století patří Španělským dobyvatelům, kteří vytvořili města podél kaňonu a nechali tak zaniknout původní vesnice v okolních kopcích (například Uyo Uyo). Každé z těchto nových měst také dostalo svůj kostel.

Zajímavostí je, že kaňon Colca vstoupil v povědomí veřejnosti díky polským dobrodruhům a kajakářům, kteří jako první sestoupili do kaňonu. V roce 1981 vydali knihu nazvanou “In Kayak Through Peru”.

Peru se stává díky levným letenkám velice oblíbenou a dostupnou turistickou destinací. Téměř každý turista absolvuje klasický jižní okruh, který je velmi trefně nazývaný Okruh Gringů. Krásy peruánské krajiny, ale zejména krásy povahy místních lidí můžete poznat z fotografií Lukáše Vinklera a Tomáše Jána, kteří procestovali oblíbené turistické cíle s trochu jinýma očima. Více ve fotoreportáži Lidské vlastnosti v peruánském kabátě.

Prastará vesnice Uyo Uyo

Historie této vesnice sahá nějakých 500 let zpět, kdy toto místo osídlily kmeny Collagua a Cabana. Návštěva tohoto místa je jako cesta zpět, člověk si téměř dokáže vybavit ruch těchto kamených uliček, které dnes ovšem už zejí prázdnotou. Můžete obdivovat důkladně propracované zavlažovací kanály, které uplynulý čas ani trochu nepoznamenal. Vede sem cesta z Yanque, přes most Puente Sifon a podniknout jí můžete buď pěšky, nebo na koni během 3 – 4 hodin.

Hrobky kmene Collagua

K prastarým vesnicím patří také pohřebiště, typická pro členy kmene Collagua. Nachází se těsně pod vrcholky hor a směřují k vycházejícímu slunci. Mrtvá těla byla pohřbívána do jeskyní, zděných kamennou zdí. Mrtvoly byly umístěny do pleteného koše v pozici dítěte, společně s jejich věcmi a oblečením. Dnes zde můžete spatřit zbytky oděvů, pletených košů a také lebky a kosti.

Pozorování kondorů v Cruz del Codor

Návštěva kaňonu Colca by nebyla úplná, kdybychom si nechali ujít cestu do hloubi údolí a především pohled na majestátní kondory. Je to však o štěstí. Na vyhlídce Cruz del Condor je můžete spatřit především ráno, takže se vyplatí si přivstat. Míří sem spousta turistických společností, které vás naberou přesně kde potřebujete a zastaví na každé vyhlídce po cestě, za jejich služby si musíte však připlatit. Pokud hledáte ekonomičtější možnost, poohlédněte se po autobusech Señor de los Milagros a Reyna. Autobusy míří až do Cabanaconde, kde můžete sestoupit do hloubi kaňonu a třeba se vykoupat v termálních pramenech.

Poplatky a povolení

Turisté potřebují povolení (Boleto Turístico) ke vstupu na většinu turistických atrakcí v kaňonu Colca. Cena se pohybuje od 20 PEN pro Peruánce, 40 PEN pro jihoameričany a 70 PEN pro ostatní turisty. Vybrané peníze jsou následně využívány k propagaci turismu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí