Lístky koky proti výškové nemoci i jako dary pro bohy na peruánské hoře Salcantay

Lístky koky proti výškové nemoci i jako dary pro bohy na peruánské hoře Salcantay

„Coca tea!“ klepe horský průvodce na náš stan a budí nás tak do dalšího dne putování okolo posvátné hory Salcantay. Jsou 4 hodiny ráno a teploměr se třese zimou. Čeká nás nejtěžší část stoupání na úpatí hory, kde symbolicky obětujeme lístky koky místním bohům.

Kečuánští indiáni, obyvatelé peruánských And, se každé ráno pokloní slunci (Into), zemi (Pača Mama) a vrcholkům hor (Apu). Jednotlivé vrcholy And uctívají už odpradávna jako symboly mužského ducha, které stojí na zemi, ale zároveň mají velmi blízko k nekonečnému vesmíru.

Několik peruánských hor představuje ženský vnitřní princip a patří mezi ně i Salcantay, matka sněhů. Legenda říká, že kdokoliv se pokusí překonat tuto horu a dobýt vrchol, Apu se rozčílí a pokazí počasí na několik dní. Možná i právě proto horolezce tento skalp láká a chtějí během výstupu zjistit, jak moc se Apu nechá poškádlit.

Čtěte také podrobné průvodce Aeroquipou a Limou.

Lepší než Inca trail

Turisté cestující po Peru mohou zvolit cestu okolo úpatí hory Salcantay na Machu Picchu jako alternativu k většinou přeplněné Incké stezce (Inca trail). Incká stezka se řadí mezi nejoblíbenější horské túry v Andách a je třeba získat dopředu povolení ke vstupu (zkoušeli jsme se přihlásit v lednu na květen a už bylo plno!).

Výšlap okolo Salcantay se může zdát o trochu náročnější, ale lze ho uskutečnit na vlastní pěst a při troše štěstí i bez davů ostatních turistů. Klasická túra včetně návštěvy Machu Picchu se dá krásně zvládnout za 4 dny. V Cuzcu nabízí doprovod na tuto túru mnoho místních cestovních kanceláří, ale při výběru to chce určitou dávku opatrnosti i počítání, protože ceny za stejné služby mohou být často velmi odlišné.

Nejširší nabídku průvodců a map Peru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Nech nás projít

Stoupání k úpatí Salcantay tvoří nejnáročnější část túry, ale zvládnou ji i začátečníci. My jsme se došplhali nahoru s jazykem na vestě. V 4 800 m n. m. jsme už museli šetřit s dechem. Cestou nás míjeli místní v sandálech z gumy, kteří svižně stoupali téměř bez zastávek. Nahoře jsme Apu z hory Salcantay nabídli lístky koky a poprosili ji, aby nás nechala bezpečně projít. Apu byla zrovna v dobré náladě, takže jsme bez úhony sestoupili do džungle plné vodopádů a pokračovali dál v cestě na Machu Picchu.

Zkušenosti čtenářů

LiborII

To vypadá velmi pěkně. Šli jste to sami nebo s doprovodem? Jak je to drahé?

Inca Trail mi připadá dnes pasé, šli jsme to v roce 97 krásně na vlastní pěst za 17USD. Dnes mi to připadá jak cirkus a po osmi letech jsem jel s jinou partou raději rovnou vlakem ještě přímo z Cuzca. Po zrušení tamních úvratí to taky přišlo o dost poezie.. Ale MP jsem slíbil někdy manželce, tak se ptám:-)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí