IQUITOS: Průvodce okolím největšího města v džungli na světě

IQUITOS: Průvodce okolím největšího města v džungli na světě

Příjezd a doprava

Nejsnáze se do největšího města v džungli, Iquitos, dostanete letadlem z Limy.

Letadla sem létají a odlétají několikrát denně. Místní letiště je zhruba 40 minut od hlavního náměstí Plaza de Armas. Dále se sem můžete dostat lodí z Yurimaguas, která sem jede necelé tři dny a končí v přístavišti na řece Amazonas “Huequito”. Kratší je jenom  zajet z Yurimaguas do Nauta, odkud můžete busem pouze dvě hodiny do Iquitos.

Doprava po samotném městě je nejlepší tříkolkami a místními busy, které mají klasický podvozek, ale korbu mají udělanou ze dřeva. Jsou bez oken, vyndávají se pouze při deštích, jinak jsou zasunuté ve dřevěné přepážce v karoserii.

Orientace

Město Iquitos bylo pravděpodobně založeno 1757 Jezuity a Orillas, kteří se tam dostali po řece Nanay. V tu dobu měl jméno „San Pablo de Napeanos “. V letech 1880 až 1914 probíhala v okolí Iquitos kaučuková horečka. Významná je stavba “Casa de Fierro” (železný dům), jehož projekt i realizaci provedl Gustave Eiffel v letech 1887 až 1890 pro kaučukové barony Vaca Diez a Carlos Fermin. Stojí na hlavním náměstí Plaza de Armas. V roce 1938 se pak začíná v Amazonii těžit ropa.

Iquitos je na soutoku řek Nanay, Amazonas a Itaya. V současné době má zhruba 500 tisíc obyvatel.

Kromě Casa de Fierro nezapomeňte navštívit taky Mercado Buena Vista na soutoku řeky Nanay a Amazonas. Je to tržnice kam obyvatelé džungle každé ráno přivážejí své produkty, například: yuca, fariña, camu camu, aguaje, mameyes….také ulovená zvířata a ryby: tucunare, pirañas, badres, lagartos, želvy, pásovce, añuje. Úlovky trhovkyně většinou hned grilují a prodávají v jejich občerstvovacích stanicích.

Dále se podívejte na tržiště Belen, kde koupíte od špendlíku po grilovanou želvu nebo krokodýla. Zde je ale zančné množství kapsářů, tak bacha na věci. Čtvrt Belen raději nenavštěvovat jen nakouknou shora od tržnice Belen. Jsou tam domky na kůlech kvůli a na pontonech.

Dále je možnost navštívit místní rezervaci Quitococha plnou amazonských zvířat. K vidění je zde jaguár, puma, kapybara, payche a spousta dalších.

Jídla a nápoje v místě

Pataraska – ryba (buhurky, sujo, sardina, palometa, badre, tucunare, sábalo, lysa nebo piraňa) zabalená v listu mysky panga s česnekem a ugrilovaná. Jako příloha se podává  Yuca, grilovaný banán nebo rýže.

Fane – v listu Bijau zabalená rýže, kuřecí kousky, vejce a olivy – vaří se cca 1 hodinu.

Cecina – uzené vepřové maso na plátky se servíruje s takaco (vařené banánové těsto zformované do koule).

Lagarto ahumado – grilované kusy kaymana.

Sarapatera – uvařené kousky želvy se dají do jejího krunýře a na dřevěném uhlí se mírně dosmaží, příloha grilovaný banán nebo yuca.

Masato – nejstarší indiánka se svými pomocnicemi žvýká yuku a vyplivávají do nádoby, kde se yuca a její sliny nechají zkvasit a vznikne indiánské pivo.

Další velice dobré osvěžující nápoje z Camu Camu, Copu Azul, Cocona, Aguaje – Aguajina (Aguaje má mnoho ženských hormonu a využívá se na změnu pohlaví z muže na ženu. Na jedné z mých expedic byla slečna Misa, která mi potvrzovala, že místní muži jsou jemnější a mírnější, ne jako my Evropané. Tak, pánové, více pít aguaje, ale zase ať se to nezvrhne!).

Přesnídávka Sibe nebo Mingado, jejíž základ je Fariña, která se dělá z Yuca. Yuca se naloží do kádinky a hodí do řeky, kde se nechá 3 dny, potom se vyndá a nechá zkvasit, vysuší, natluče a nad dřevěným uhlím a vysušuje 3 hodiny.

Nejširší nabídku průvodců a map Peru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Nakupování

Ovoce a zeleninu je nejlepší nakupovat na trzích, o kterých jsem se již zmínil, a to mercado Belen a mercado Buena Vista. Tři bloky od náměstí v ulici Prosperu je samoobsluha Los Portales, kde si koupíte vše, na co si z potravin vzpomenete. Jinak po městě je spousta menších krámků se smíšeným zbožím.

Stravování

Nejlepší a nejčistší hospoda se zahrádkou a WiFi je Amazon bistro na nábřeží Bulevard u řeky Amazonas v ulici Malecon Tarapaca 268 . Majitel je Belgičan Max. Vaří místní speciality, francouzskou a belgickou kuchyni. Vždy má velice dobré chlazené pivo. Ceny má příznivé a nejčistší záchody v Iquitos a okolí. Kolem centra je více restaurantu dobrých a méně dobrých, kde vaří místní jídla a jiné peruánské speciality.

Noční život

Moc turistů v této lokalitě nevyhledává noční život, protože přijedou do Iquitos jen jako do přestupní stanice a jedou dále do džungle. Ale přece kdyby někdo měl zájem poznat místní noční radovánky, tak doporučuji pět bloků od náměstí areál, který se jmenuje Explosion! nebo sousední areál Ilusion.

Ano, areál velikosti fotbalového hřiště, pódium, na kterém tančí dívky v podprsenkách, tangách a vysokých botech. Do tance jim hraje orchestr deseti muzikantů a jeden nebo dva zpěváci. V každém rohu areálu prodej lahvového piva a sodovky, stovky židlí a velký taneční parket. Nikdo ale nemusí mít strach, že bude jen sedět.

Ubytování v indiánské vesnici

Ubytovat se můžete i přímo v Iquitos. Je tam několik hostelů a také 5* hotel, ale kdo by se tam ubytovával, když přijede do takové nádherné oblasti plné přírody, jako je amazonská džungle. Doporučuji ubytování u indiánského kmene Cocama přímo v jejich vesnici v lodgi s názvem “Amazon Medicinal Camp”.

Zde je velice jednoduše vybavené ubytování, indiánské chatrče s postelemi a sítěmi proti hmyzu, závěsné hamaky, společné záchody s možností se umýt. Indiáni se myjí v řece Nanay, která je 30 metru od vesnice v dolíku, životem zde se vrátíte ke svým kořenům. Ve vesnici se sžijete s místními domorodci, kde můžete navštívit jejich “hospodu” s pivem a debatovat o životě. Také snadno navštívíte místní indiánskou školu.

Výlety do okolí a využití času

Pěší túry po amazonském pralese s pozorováním zvířat, učením se využití rostlin a stromů a jejich léčivým účinkům, učení se přežití v džungli. Rybaření v amazonských řekách Nanay, Tigre, Amazonas. Plutí kánoí po řekách, pozorování říčních růžových delfínů, kajmanů…

Další zajímavosti

Průměrná teplota, která byla měřena od roku 1950 – 1991, je ve dne 31,4°C a v noci 21,8°C.  Průměrná vlhkost 85 %. Srážky cca 250 mm. Každý rok v období dešťů od poloviny října až do března stoupnou řeky v tomto regionu o 10 metrů. Indiánské vesnice jsou stavěné v nezátopových oblastech, takže období dešťů mají radši, protože se k vesnici dostanou lodí. V období sucha více šlapou.

Peru jeden z nejrozmanitějších států na světě:

Peru se dělí na tri části:

  • Pobřeží – poušť necelé 3000 kilometru na délku
  • Hory – 50 hor, které přesahují výšku 6000 m n. m.
  • Amazonská džungle – má 60% území Peru

Peru má:

  • 28 rozdílných typu klimatu
  • 84 ze 103 ekologických zón na světě
  • Dva nejhlubší kaňony na světě – Colca 3400 m a Cotahuasi 3600 m
  • Nejvýše položenou železnici na světě v Ticlio – 4815 m n. m.
  • Největší duny na světě v okolí Ica
  • Nejvýše položené splavné jezero na světě Titicaca – 3810 m n. m.

Peru je největší americký producent:

  • Zlata, olova a zinku, stříbra
  • Druhý v těžbě mědi

Peru je domovinou pro:

  • 3000 druhů brambor
  • Rajčata
  • 4 z 10 druhů cereálií existujících na světě, a to quinua, kiwicha, kañiwa a kukuřice

Peru má prioritu na světě:

  • největší počet druhů ptactva, a to 1831 druhů, což je 20% světového ptactva
  • Peru má nejvíce druhů motýlů na světě – 4200 druhů
  • Peru má nejvíce druhů ryb na světě – 700 druhů
  • Peru je druhý stát na světě v počtech primátů, a to s 34 druhy primátů
  • Peru je třetí stát na světě ze 361 druhy savců
  • Peru má největší existující rostlinu na světě: Puya Raymondi /Titanca/ má 8000 květů a výšku 12 metrů.

Zkušenosti čtenářů

MOKAS

Reference – 7days jungel experience Yarda Gruss

Při naší cestě v Peru jsme s Mirkem chtěli navštívit Amazonii, hledali jsme možnosti lodžií na internetu, až jsme narazili na Yardu, který nabízel různé druhy pobytů u sebe v lodžii San Pedro. Na základě nabízeného programu jsme si nakonec vybrali 7denní expedici v ceně 450 USD za osobu s místním průvodcem Ernestem. Proběhla lehce zmatečná výměna několika emailu, poté převod peněz na Yarduv účet, při kterém jsme narazili na problém. Z účtu jsem odeslala 900 USD, v dobré víře, že cena je konečná. Nicméně se Yarda ozval s tím, že na účet obdržel pouze 850 USD a že máme doplatit zbylou částku. Vysvětlení bylo takové, že mu banka strhla poplatek za transakci, což neodpovídalo, protože z mého účtu bylo strhnuto 90 CZK. A tak jsme zbytek doplatili na místě. Yardova lodžie čítá 3 přístřešky ze dřeva a listí, spí se ve stanu, vaří na ohni, myje v potoce. Pobyt maximálně znepříjemňují, vzdor repelentům, všudypřítomné mraky komárů. Jakékoliv činnosti jsou značně omezené, neustále jste pod atakem. V okolí se nevyskytuje velké množství zvířat a ta která tam jsou, nejsou vidět. 30 minut chůze od tábořistě se nachází „indiánská vesnice“ – rozuměj plně civilizovaná vesnice s eletrospotřebči, generátory, žádní autentičtí původní obyvatelé. Podnikali jsme procházky po okolních vesnicích, které vypadají všechny stejně (náves, řeka, škola, obchod apod.). Co se pralesa týka, tak jsme podnikli pár vycházek do primárního porostu, který se pouhým okem od sekundárního moc neliší, bohužel až na pár informací jsme od Ernesta žádné průvodcování neobdrželi. Programu, uvedeného na wwstránkach, jsme se nedrželi. Předposlední den jsem se rozhodla absolvovat Ayahuasca rituál, který stál 150 USD. Ernesto tvrdil, že peníze nejdříve musím předat jemu a on je předá šamanovi.. ptám se proč..? Za mých 150 USD se ceremoniálu zúčastnili i Ernesto a jeho bratr. Podrobnější vysvětlení ohledně průběhu rituálu se mi nedostalo.

4.den došlo ke zmatku z Yardovy strany, který volal Ernestovi, že je to náš poslední den a že pokud chceme zůstat déle, musíme si pobyt zaplatit. To se nakonec objasnilo, nicmeně jednu noc jsme nad ramec programu přetáhli a zaplatili za ni 35 SOL/os. Poslední den volal Yarda Ernestovi a co ho jediné zajímalo, bylo to, zda jsme opravdu těchto 35 SOL zaplatili. Ernesto mu nabízel, že se mnou muže mluvit (byla jsem vedle něho), ale Yarda o to nestál (už jsme

pro něj nebyli jako zákazníci zajímaví?). Jeden den jsme strávili v Iquitosu, kde v původním plánu byla prohlídka města (Železný dům, Belem, čarodějnický market). K Železnému domu nám Ernesto žádné informace kromě jména nesdělil, na trh, kam se musí jít ráno, jsme přišli odpoledne, kde nás čekaly již pouze odpadky a smrad a čarodějnický trh jsme minuli.

Co se nam líbilo:

exceletní byla strava (snídaně, oběd,večeře), snaha Ernesta zachránit, co se dalo( i když evidentně s průvodcováním velké zkušenosti neměl), jízda na kanoi po řece, pozorování delfínů, chytání ryb.

Sumasumárum musím říci, že tento pobyt neodpovídal našim výdajům ani představám, připomínal spíše skautský tábor u Berounky v období množení komárů.

Nemáme zkušenosti s jinými pobyty nabízenými ostatními agenturami, ale co jsme hovořili s turisty, tak se jim jejich pobyt v Amazonii zamlouval. Toto hodnocení píšeme proto, že při vyhledávání informací o možnostech výletů do džungle jsme u Yardy nenašli žádné reference.

Moki a Mirek

Suchomelová Jarka

Absolvovali jsme nezapomenutelný,super trek peruánskou Amazonií díky tomuto zkušenému, důvěryhodnému průvodci:
PERCY ICOMENA,Diego De Almagro 555 Punchana, IQUITOS, PERU mail: [email protected]
webside:www.Amazonexplorer.com
tel:094 67 06 38 Vřele doporučuji!!

Tereza

Strávili jsme 5 denní pobyt s průvodcem Ernestem v San Pedru. Ubytování pod přístřeškem v hamakách, potůček a žádná moderní technika. Přesně to co jsme očekávali. Za postelí a splachovacím záchodem jsme tam nepřijeli, takže s ubytováním jsme byli spokojeni. Ernesto a jeho kuře na ohni, ranní čajík nasbíraný z tamnějších bylinek a jeho výklady při procházkách neměli chybu. Ano, komárů bylo hojně, ale s tím se v této oblasti musí počítat. Zážitky jako pozorování delfínů v Amazonce, chytání rybek v řece Nanay, kde následovala koupel a siesta s pívem v hamakách, zatímco Ernesto chystal naše rybičky na oběd jsou k nezaplacení. Absolvovali jsme i obřad s Ayahuascou a vše probíhalo naprosto v pořádku. Žádný porblém s penězi ani s komunikací. Klid a pohoda nás za těch 5 dní nabylo energií na dlouhou dobu. Mohu jen doporučit a Yardovi tímto chci poděkovat za zprostředkování.

Kurtz

Pokud shanite tlumocnika ci pruvodce po Iquitos a okoli, napis te. Jiz pres tri roky ziji a pracuji v Peru ve meste Iquitos.

vera
Kurtz:

Ahoj, plati stale tvoje nabidka? Diky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí