Covid, zdraví a bezpečnost

25. 8. Cestující musí do 72 hodin před cestou vyplnit online formulář Elektronické zdravotní prohlášení a závazek izolovat nebo umístit cestujícího do karantény, který je umístěn na webových stránkách Národní dozorčí rady pro Migrační záležitosti, jehož cílem je monitoring po skončení cesty zdravotnickými úřady. Vyplněný formulář je možné mít vytištěný nebo elektronicky.

Platí povinnost předložit negativní výsledek molekulárního (RT PCR) testu ne staršího než 72hod nebo ANTIGENNÍHO testu ne staršího než 24 hodin před cestou, potvrzení o epidemiologické nezávadnosti, čestné prohlášení a použití dvojité ochranné roušky či respirátoru a obličejového štítu po celou dobu cesty a na letišti.

Cestující mladší 12 let nemají povinnost prokazovat se negativním testem, postačí zdravotní potvrzení od lékaře. COVID-19 Q&A.

Velvyslanectví ČR v Limě upozorňuje, že vláda ČR důrazně nedoporučuje cesty do zemí s extrémně vysokým rizikem nákazy, mezi které patří Peru.

13. 4. Od 12. dubna do 31. května je zakázán všem občanům České republiky a cizincům s bydlištěm na území České republiky vstup do země. 

13. 4. Aktuální zpravodajství z PERU od naší redaktorky Martiny, která v Peru žije: Období dešťů v peruánských horách skončilo a super zpráva je, že v Peru byly ve všech regionech zrušeny s koncem února karantény, platí jen opatření nouzového stavu, byla zrušena povinná karanténa pro turisty, je už třeba jen antigenní test ne starší než 72 hodin před vstupem do země a namátkově vyžadují další po příletu. Lety do Peru jsou povolené snad už ze čtyř evropských zemí, výslovný zákaz je jen pro Anglii. Peru začalo s vakcinací čínské vakcíny pro lékaře apod. Na vnitrostátní lety se nevyžadují žádné testy! Přesuny po zemi jsou teď velmi snadné, pokud je člověk ochoten tolerovat roušku a pro letadla a některé autobusy i štít. Já jsem aktuálně v Limě po návratu z džungle Iquitos, peruánská nejkrásnější, to je ta legendární z Celestýnského proroctví (bohužel, autor tam nikdy zjevně nebyl, když píše, že se tam dá dojet po silnici) a z Down to Earth Zaca Efrona, kde zažil ceremonie V Ayahuasca Foundation.

1. 4. Vzhledem k vývoji epidemie v PERU byla tato dvě země zařazena na seznam zemí s extrémním rizikem. Od 12. dubna do 31. května bude zakázán všem občanům České republiky a cizincům s bydlištěm na území České republiky vstup do země. 

25. 3. PERU se otevírá turistům! Cestující musí předložit negativní výsledek molekulárního nebo antigenního testu do 72 hodin před cestou, potvrzení o epidemiologické nezávadnosti, čestné prohlášení a použít dvojitou ochrannou roušku nebo respirátor a mít obličejový štít po celou dobu cesty a na letišti. 
Dále je do 72 hodin před cestou nutné vyplnit online formulář „Elektronické zdravotní prohlášení a závazek izolovat nebo umístit cestujícího do karantény“.
Cestující z ciziny se musí podrobit povinné karanténě po dobu 14 kalendářních dnů počítaných ode dne příjezdu na území Peru, a to bez ohledu na zemi, ze které přijíždějí. Karanténu lze uskutečnit u cestujícího doma, ve sportovní vesnici Panamerických her nebo v jiném dočasném izolačním středisku či ubytovacím zařízení, vždy však po předchozí koordinaci s hygienickým úřadem Peru. Tuto karanténu lze však nahradit negativním antigenním testem, který si cestující nechá udělat přímo při vstupu do země (na letišti jsou stany, kde je možné si test udělat). Přečtěte si článek od naší redaktorky Martiny, která v Peru žije.

10. 2. Aktuální zpravodajství o cestování v PERU. „Pro cestování po Peru aktuálně doporučuji nejvíce Amazonii, kde se místní zdají k věcem přistupovat klidně a po svém.“ V Tarapotu už vás sice nepustí na prohlídku procesu výroby čokolády, ale ve vodopádech se můžete koupat dál, na Laguně Azul je stále možné provozovat sporty a restaurace, hotely apod. zůstávají otevřené. Některé komunity (zejm. v oblasti Iquitos) se uzavřely a nepořádají nyní ayahuascové diety, jiné pracují nadále bez omezení. Tours v Chachapoyas nyní všechny vycházejí na 110 soles (pro představu v Huarazu – Kordiléry, se ceny za tours zvedly ze 40 soles na 70 a více); cesta mini vanem z Chachapoyas do Tarapota nyní vyjde na 70 soles atd., vstup do historického Kuélapu stojí 30 soles pro cizince i Peruánce, k vodopádům Gocta 20 soles pro cizince i Peruánce. Více v článku.

4.1.2021 Peru vyhlásila nutnost 14-ti denní karantény pro všechny přijíždějící. Také je nutný negativní PCR test (ne starší 72 hodin)

23.12.2020 Do 5.1. jsou zrušeny všechny lety do Evropy.

25.11.2020 Je nutný negativní test (ne starší 72 hodin) a podepsání čestného prohlášení a stáhnutí aplikace s QR kodem. Do země se dá dostat z řady jiných oblastí, než z Jižní Ameriky. Nově je také nutné nahrát výsledky testu do online aplikace. Od 15.12 budou otevřené i lety z Evropy.

13.10.2020 Do země létají pouze lety z jiných latinskoamerických měst. Pro vstup je nutný negativní test, vyplnění online dotazníku (72 hodin před vstupem) a stáhnutí aplikace s QR kódem, který je při příletu ukázán.

Situace vypadá stabilizovaně (rok 2014), žádné náznaky větších problémů. Samozřejmě volně odložený příruční baťůžek na přelidněných místech (restaurace, autobusák), na místě dlouho čekat nebude.

Hlavní bezpečnostní zásady jsou necestovat v noci, po setmění vycházet i v Limě jen s minimální hotovostí (avšak alespoň s nějakou, aby byl případný útočník uspokojen), zavazadla ponechávat na bezpečném místě (existují případy, kdy se bdělí turisté o své svršky se zlodějem poprali – zpravidla však prohráli), oblékat se s rozumem (zejména po setmění – je však třeba mít na paměti, že i sebeotrhanější blonďák bude pro Peruánce vždy „gringo„, tedy snadná oběť).

Pro alpinisty by mělo být samozřejmostí kontaktovat před vstupem do hor speciální policejní záchranářskou jednotku v Yungay za účelem zjištění stavu počasí a celkových podmínek v příslušné části hor. Veškeré záchranářské práce jsou vedeny jako placená služba a náklady spojené s tímto úkonem jsou účtovány k tíži zachráněného. Je zcela nezbytné, aby každý návštěvník oblasti Cordilleras Blancas byl pojištěn na vysokohorskou turistiku. Výjimku tvoří pouze základní cesta k Laguně Llanganuco s památníkem zahynulým československým horolezcům, kam se lze dopravit nájemným taxíkem.

Vzhledem k vysoké úrovni kriminality se považuje za nejvhodnější způsob placení používání kreditních nebo debetních karet ovšem s upozorněním, že s narůstající vzdáleností od Limy se snižuje pravděpodobnost výskytu bankomatů, doporučujeme nezbytnou hotovost rozložit na menší částky a uschovat v různých částech oděvu nebo zavazadel, jelikož se neustále opakují případy, kdy turisté přijdou při okradení o veškeré finanční prostředky.

Zdraví

Průjem

Je nejčastější zdravotní obtíží osob cestujících do zahraničí. Onemocnění charakterizují tři a více řídkých stolic denně provázené někdy zvracením, bolesti břicha nebo horečkou. U osob, které přijedou z vyspělé země do země s nižší hygienickou úrovní poprvé, vzniká průjem častěji než u osob, které v těchto zemích pobývají opakovaně. Častý je u lidí, kteří cestují dobrodružným způsobem bez zajištěné dopravy, ubytování či stravování. Cestovatel se nakazí požitím kontaminované vody, potravin, či nápojů.

Většina cestovních průjmů spontánně odezní. Důležité je dostatečné doplňování tekutin. Vhodné tekutiny jsou slazený čaj, stolní minerální vody nebo speciální rehydratační roztoky. Příjem tekutin je nutné doplnit lehkou dietou. Nemocný by se měl vystříhat kořeněných či tučných jídel. K léčbě lehkých cestovních průjmů jsou vhodné přípravky Endiaron, Endiform, Diaryl. K zmírnění stolic před cestou je možno užít Reasec nebo Imodium. Tyto přípravky se neužívají při horečnatém nebo krvavém průjmovém onemocnění. V případě vysoké horečky, příměsi krve ve stolici, neustupujícího zvracení, intenzivní bolesti břicha nebo trvá-li průjem déle než 3 dny, je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

V tropech a ve vysokých výškách je nutné chránit se před slunečními paprsky. Je nutný ochranný krém (min 15 SPF). Chraňte si části těla, které se normálně nevystavují slunečnímu záření, důležitá je i pokrývka hlavy. Dostatečně pijte. Zejména cestujete-li v zimních měsících, může náhlá změna klimatu a přílišné vystavování slunečním paprskům způsobit vyrážku. V lékárnách a obchodech je k dostání pudr, který zamezuje svědění.

Úpal

toto onemocnění se objevuje při zhroucení zahřívacího tělesného systému a projevuje se vysokou teplotou (od 39 do 41 stupňů), postižená osoba se nepotí, muže nastat zrudnutí pokožky, špatná koordinace pohybů i zvýšená agresivita. Nemocného ukryjte před sluncem, zabalte do mokrého prostěradla nebo ručníku. Podávejte tekutiny.

Náhlá nevolnost z vysoké nadmořské výšky je velice častá. Je mnohem vážnější než klasická výšková nevolnost. Postihuje zejména ty osoby, která vystoupají příliš rychle do vysokých nadmořských výšek. Její příznaky jsou nevolnosti, průjem, zvracení, malátnost, halucinace, nechuť k jídlu, totální vyčerpání, zimnice, problémy se zrakem, koordinací pohybů, nesmyslné jednání. Zde je několik rad k tomu, aby jste se cítili lépe- stoupejte pomalu a nechejte si několik dní na aklimatizaci (asi ve výšce 1000 m n.m.) Hodně pijte a jezte lehká jídla s vysokým obsahem uhličitanů. Pijte čaj z koky, který je k dostání ve všech restauracích. Je těžké říci, kdy mohou nastat problémy z vysoké nadmořské výšky. Obecně je to od 3000 m n.m., ale je to individuální. V předcházení těmto obtížím by vám mohl pomoci lék Diamox, který si vyžádejte u svého lékaře. Rozhodně tuto nevolnost nepodceňujte a jakmile se objeví její příznaky, okamžitě se snažte dostat do nižší nadmořské výšky. Někdy pomůže jen pár stovek metrů. Pokud tuto nemoc podceníte mohou se dostavit fatální následky.

Malárie

Cestovatel může onemocnět malárií buď ještě během pobytu v malarické oblasti nebo po návratu domů. Onemocnění charakterizují několik hodin trvající záchvaty horečky, jejíž vznik předchází zimnice s třesavkou. Při poklesu teploty se nemocný nápadně potí. Nemocný trpí bolestmi hlavy, svalů, kloubů a často zvrací. Postupně u něj dochází k chudokrevnosti a při tropické malárii záhy i k poškození jater, ledvin, plic, mozku a ke krvácení. Průběh nemoci může být velmi rychlý a při pozdní léčbě může dojít i k úmrtí. Nákazu na člověka přenáší komár – Anofeles. Tito komáři útočí v noci. Účinná očkovací látka proti malárii neexistuje. Moskyti nesnášejí vítr, dobré je tedy spát s puštěným větrákem nebo v neustálém proudu vzduchu. Ne všichni moskyti přenášejí malárii. Přenašeči většinou bodají hlavou dolů se zvednutými zadními nohami, moskyti, kteří se usadí v horizontální pozici na kůži v naprosté většině nejsou přenašeči. Cestovatel se může chránit před nákazou tím, že se vyhýbá bodnutí komárů a jednak tím, že užívá protimalarických léků(takzvaná chemoprofylaxe). Jako ochrana poslouží i spreje proti komárům.

Cholera

K přenosu cholery dochází při požití potravin kontaminovaných rukama infikované osoby, vzácně mouchami (ovoce, zelenina, zmrzliny, nápoje, led, ale i voda použitá k oplachování). Původem cholery je bakterie, která poměrně dlouho přežívá v prostředí (voda, led, potraviny). Toto onemocnění začíná prudkými vodnatými průjmy a zvracením. Obvykle probíhá bez horečky. Rychlý úbytek tekutin a minerálií je nebezpečný a může dojít i k smrti během několika hodin. Včasná a adekvátní léčba (rychlé doplnění tekutin a antibiotika) je proto nezbytná. Existují i lehké a středně těžké formy onemocnění, podobná jiným průjmovým infekcím. Inkubační doba je velmi krátká – i několik hodin, nejčastěji však 2-3 dny, maximálně 5 dní. Prevence spočívá především v opatrnosti při stravování. Očkování je sice možné, ale není doporučováno. Očkovací látky poskytují pouze krátkodobou a nespolehlivou ochranu. Naopak mohou vyvolat falešný pocit jistoty a podcenění pravidel vhodného stravování na cestách.

Vzteklina

Největšími přenašeči jsou většinou psi, kočky a opice. Postižené místo omyjte pod tekoucí vodou, vyčistěte mýdlem, polijte alkoholem nebo jodem a vyhledejte lékaře.

Hepatitida A

Onemocnění jater, kdy se po počátečných příznacích (zvýšená teplota, nechutenství, odpor k tučným jídlům) objeví tmavá moč, světlá stolice a žloutenka. Inkubační doba je 14 až 50 dnů. Původcem je virus, který se vylučuje stolicí. Přenáší se kontaminovanými rukama nakažených osob nebo vodou či potravinami. Účinnou prevencí je očkování. Vakcína se podává ve dvou injekcích aplikovaných v intervalu 12 až 6 měsíců. Ochranného účinku je dosaženo 15. den po prvé injekci a ochrana po druhé injekci přetrvává řadu let.

Hepatitida B

Symptomy jsou stejné jako u A, ale následky mohou být závažnější (poškození jater, rakovina jater). Rozdílné jsou však způsoby přenosu na člověka a délka inkubační doby. Zdrojem nákazy je člověk – nemocný nebo zdánlivě zdravý nosič, v jehož krvi a tělesných tekutinách je virus přítomen. K nákaze turistů může dojít buď poraněním kůže, které bylo kontaminováno krví nosiče nebo pohlavním stykem. Rizikové jsou také různé chirurgické zákroky, injekce, zubní ošetření a transfúze krve. Nákaza se často vyskytuje u narkomanů. Buďte pozorní při akupunktuře, zákrocích lidových léčitelů a tetování. Očkování se doporučuje před dlouhodobým pobytem, zvláště u osob s předpokládaným rizikovým chováním nebo u nichž je pravděpodobná potřeba zdravotnických zákroků.

Hepatitida C a D

Jsou podobné jako B, ale C se vyskytuje mnohem častěji a D se vyskytuje jen u lidí užívajících drogy.

Hepatitida E

Je podobná jako A, přenáší se vodou a potravinami a je velmi nebezpečná pro těhotné ženy. Tato hepatitida se vyskytuje převážně v rozvojových zemích. Neexistuje proti ní očkování, prevencí je opatrnost při výběru stravy a nápojů.

Žlutá zimnice

Těžké onemocnění začínající pro krátké inkubaci (3-6 dní) náhle horečkou, bolestmi hlavy a v zádech, záhy se objeví žloutenka a někdy krvácení z nosu a sliznic. Úmrtnost u cestovatelů přijíždějících ze zemí, kde se žlutá zimnice nevyskytuje, dosahuje 60%. Oblastmi původního přírodního výskytu jsou především subsaharská Afrika a Střední a Jižní Amerika. Infekce je vyvolána virem, který přenášejí komáři. Prevencí je ochrana proti bodnutí komára a očkování, které se doporučuje všem osobám, které se při svém pobytu zdržují jinde než ve velkých městech. K dispozici je účinná a dobře snášená očkovací látka chránící 10 let, podávaná injekčně, nejpozději do 10 dnů před odjezdem.

Voda ve vodním řadu je běžně nepoživatelná. Bezpečné je pitnou vodu kupovat ve speciálních nádržích, tzv. bidonech o objemu 5 nebo 10 litrů, i v restauracích doporučujeme vždy vyžadovat uzavřenou balenou vodu a nikdy nepít vodu servírovanou v karafách.

Zdravotnictví

Zdravotnictví je v Peru na úrovni obvyklé pro latinskoamerické země – špičková a velmi drahá zařízení kontrastují se státními klinikami – nutno však říci, že se státní nemocnice v poslední době velmi zlepšují. Obecně platí, že by cestovatel měl mít vždy vyřízeno pojištění pro případ úrazu.
Mezinárodní očkovací průkaz je vyžadován při vstupu do oblastí, kde se některé choroby vyskytují v endemické formě: zejména se jedná o žlutou zimnici v oblasti peruánské džungle. Pokud cestovatel nebyl očkován v ČR, je možné očkování za minimální poplatek 2 solů (cca 20 Kč – výše poplatku závisí na tom, zda je vyžadován mezinárodní nebo národní očkovací průkaz – u mezinárodního průkazu poplatek činí 20 USD) absolvovat ve státních zdravotnických zařízeních v Peru.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: