Peníze a ceny

Peru je tak středně levnou zemi. Při volbě toho nejlevnějšího ubytování nás to vyšlo průměrně 110,-Kč na noc na osobu (25-30 Solu pro dvě osoby). Strava je hodně levná – obědové menu s polévkou vyjde na 5-6 Solu, ¼ kuřete + hranolky 7- 8 Solu (v této době vyšel 1 Sol na 7,5Kč). Pivo 650ml za 4-6 Solu, kousek dortu 2 Soly. Benzín stojí oproti Ekvádoru či Bolívii, kde je litr za 10,-Kč, kolem 30,-Kč. To se samozřejmě odrazí i na vyšších cenách dopravy – autobusu. Ceny jednotlivých společností se ale často výrazně liší, a to až trojnásobně. Vyplatí se proto optat se na nádraží u více okýnek.

Ano, za Machu Picchu člověk musí trochu zaplatit. Samotný vstup stojí 126 -140 Solu, nejlevnější varianta návštěvy ruin vyjde tak na 100 dolarů (vlak k Machu Picchu je extrémně předražený, většina baťůžkářů volí alternativní cestu minibusem k Hydroelectricu za cca 40 Solu a pak pěšky po kolejích do městečka Agua Calientes pod MP). Tím to ale nekončí, na jihu Peru se hodně podražilo, hlavně tedy vstupy kamkoliv.

Na památky do „Posvátného údolí Urubamby“ se prodává pouze společný lístek na všechny dohromady za 70 dolarů, nelze koupit jednotlivě. Kanon Colca = 70 Solu!!! Poplatek za vstup do NP Huascarán naštěstí na treku Alpamayo nikdo nevybíral. Cordillera Huayhuash – poplatky za celý okruh se vyšplhají celkem až na cca 200 Solu na osobu!! Naštěstí se to dá ještě lehce usmlouvat, my nakonec platili 200 Solu za dvě osoby. Internet je ale v Peru velmi levný 1 hod= 1 Sol.

Náklady na den (bez suvenýrů): Celkově 18400,- Kč na 58 dnů / průměrně tedy 320,-Kč / den

Autor: Pavel Svoboda

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: