Největší ostrov Mexika: Cozumel

Největší ostrov Mexika: Cozumel

Tentokrát se podíváme na největší ostrov Mexika Cozumel. V džungli se skrývají poslední stopy mayské civilizace, zatímco na pobřeží se táhnou krásné otevřené pláže. Cortéz dobře věděl, proč se kdysi usadil právě tady.

Na největší mexický ostrov Cozumel se dá dostat trajektem z Puerta Morelos nebo z Playa de Carmen. My volili druhou možnost. Z Playa de Carmen jezdí trajekty dva. První ve svých letácích uvádí, že je superrychlý, druhý pouze rychlý. Ve skutečnosti oba vyplouvají vždy ve stejný čas – každou celou hodinu – a oba v přístavu San Miguel de Cozumel, jediném městě na ostrově, přistávají za 45 minut.

Cozumel, kterému Mayové říkali Cuzamil – město vlaštovek – je dlouhý 50 kilometrů a široký kilometrů 14.

Kult bohyně plodnosti

Stopy mayské civilizace jsou na ostrově na několika místech. Jsou ukryty v husté džungli, problémem je, jak se k nim dostat. My jsme zvolili cestu na vypůjčeném skútru. Cena byla poměrně vysoká, ale investice se vyplatila. Najezdili jsme kolem 150 kilometrů, projeli ostrov napříč a objeli celé východní pobřeží, kde jsou velmi krásné pláže.

Mayská města na ostrově nejsou tak navštěvovaná turisty jako třeba Chitzen Itzá či Tulum. Jsou mnohem menší, ale rozhodně zajímavá. Cesta mezi jednotlivými stavbami je často vysekaná v husté džungli jen mačetami, takže překračování leguánů je zcela běžné. Nejvýznamnější mayskou lokalitou je San Gervasio. Hlavní svatyně byla zasvěcena kultu bohyně Ixchel. Ta byla bohyní lodnosti, těhotenství a porodu. Mayské ženy z pevniny, které nemohly mít děti, tuto svatyni velmi často navštěvovaly.

Nejširší nabídku průvodců a map Mexika (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Nádherné pláže

Krásu pláží na východní straně ostrova nelze slovy popsat. Koupat se v nich dá ale velmi omezeně. Jednak tu jsou často velmi velké vlny, jednak nebezpečné spodní proudy.

Jiná situace je na opačné straně ostrova. Tam jsou vyhlášené laguny pro milovníky šnorchlování a potápění. U ostrova začíná jeden z největších korálových útesů světa – Velká mezoamerická útesová bariéra, která se táhne podél pobřeží až do sousední Belize a pokračuje až k břehům Guatemaly a Hondurasu.

Cozumel je vyhlášen jako jedna z nejlepších potápěčských lokalit světa. Pláže jsou dnes většinou bez palmového doprovodu, ostrov byl totiž před dvěma lety velmi poničen hurikánem Vilma.

Cortésova základna

Krásy ostrova určitě ocenil i španělský dobyvatel Hernando Cortés. Španělé zavítali na ostrov roku 1518 a sloužila se zde první katolická mše v Mexiku. Cortés byl údajně velmi vlídně přijal místními obyvateli. Ostrov mu sloužil jako místo, kde plánoval dobytí celého Mexika. Jak se za vlídnost Cortés odměnil, je určitě všem známo.

Tip systém

Ostrov jsme po úzkých silnicích projeli bez problému. Více než hejno supů za městem a leguáni přes silnici nás překvapil systém semaforů v Mexiku. Jsou až za křižovatkou a na protilehlé straně.

Řešili jsme také, co se skútrem, když si půjdeme koupit jídlo do obchodu. Starosti o bezpečnost vypůjčeného stroje za nás vyřešil „tip systém“, který je v celé zemi. Tip – dej spropitné. Za jakoukoliv službu, včetně balení zboží v supermarketu do igelitových tašek, se očekává tip. Na parkovišti k nám přiběhl mexický děda, strčil nám pod nos kelímek s nápisem „tip“ a za dvě pesa hodinku hlídal. Spokojenost byla na obou stranách, dokonce jsme měli skútr přikrytý bednou od banánů, aby nás sedadlo nepálilo.

Zkušenosti čtenářů

Vika

Na Cozumeli sme boli na vlastnú päsť ako súčasť svadobnej cesty v Mexiku 🙂 Naše skúsenosti tu: http://www.zcesty.sk/cozumel/ 🙂

Na Cozumel jezdi miliony lidi na vlastni pest a nepisou o tom. Co na tom, je to tam pekny.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí