ROZHOVOR: Dva až tři týdny postačí na základní poznání Mexika, na projetí celé země si nechte rok

ROZHOVOR: Dva až tři týdny postačí na základní poznání Mexika, na projetí celé země si nechte rok

Je Mexiko vhodné pro batůžkáře nebo ne? Jak po zemi nejlépe cestovat a brát s sebou děti nebo ne? A jaké místa si rozhodně nenechat ujít? Nechte si poradit od Veroniky Hájkové, která si zemi doslova zamilovala.

Veronika Hájková pracuje v GO2 jako garant destinace Mexika. Procestovala jak jižní Ameriku, tak Mexiko a na základě svých zkušeností a znalostí sestavuje itineráře klientům na míru. Mexiko jí dostalo svou kulturou, barevností, přírodou, rozmanitostí a samozřejmě jídlem, které ráda a prý i dobře vaří.

Mexiko je oblíbenou destinací hlavně z toho důvodu, že nabízí nepřeberné množství aktivit na dovolené – od mayských a aztéckých památek přes nádhernou divokou přírodu, vodopády, koloniální města,  umělecká muzea a mohla bych pokračovat dál a dál. Ať se vydáte autem či na pobytový zájezd, máte spoustu možností.

Mám pocit, že se z původní destinace pro luxusní dovolenou pomalu stává také destinace pro baťůžkáře. Je tomu opravdu tak?

Je to velmi různorodé, samozřejmě můžete jet na klasickou pobytovou dovolenou do luxusního resortu, ale baťůžkáři si také přijdou na své. Je třeba se ale připravit, nastudovat si místní poměry, možnosti dopravy a doporučovala bych základy španělštiny.

V porovnáním s dalšími „baťůžkářskými zeměmi“ se jedná spíše o dražší destinaci?

Když porovnáte Mexiko s Vietnamem či Thajskem, tak ano, je dražší.

Je to také vhodná země pro návštěvu s dětmi?

Zde opravdu záleží na jednotlivých státech, zájezd na Mayskou riviéru je vhodné řešení pro dovolenou s dětmi, ale třeba do Ciudad Juarez (hranice s USA) bych se s nimi nevydávala.

Kdy je podle vás nejlepší doba v roce pro návštěvu Mexika?

Turistická sezóna začíná počátkem listopadu a končí koncem dubna. V květnu, červnu a červenci se tam jezdit dá, ale člověk by se měl připravit na vyšší teploty a vyšší vlhkost. Má to i své výhody, v červnu většinou připlouvá žralok velrybí a můžete se s ním potápět, což je úžasný zážitek.

Kterou oblastí by měl člověk začít, pokud se do Mexika chystá poprvé?

Rozhodně doporučuji poloostrov Yucatán, kde jsou na turisty zvyklí. Je zde mnoho památek, koloniálních měst, přírody i nádherné pláže.

Nejširší nabídku průvodců a map Mexika (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Které památky při první návštěvě rozhodně nelze vynechat?

Při první dovolené bych rozhodně nevynechala Chichen Itzá s Kukulkánovou pyramidou, která patří mezi 7 novodobých divů světa, dále mayský přístav Tulum a také menší archeologická naleziště jako Becán či Chicanná, kde si můžete přímo na pyramidy vylézt a kochat se pohledem na džungli pod vámi.
V Mexico City jeďte určitě do magického Teotihuacánu.

Jak je to v Mexiku s bezpečnostní? Přece jen občas médii proběhne informace o vyřizování účtů mezi místními gangy.

To je komplikované, Mexiko je rozděleno na 31 států a je obrovský rozdíl, jestli pojedete na sever k hranici s USA nebo na poloostrov Yucatán, zde je situace naprosto pod kontrolou a je bezpečno.

Kolik je potřeba času si na návštěvu Mexika vyhradit, pokud chceme stihnout alespoň to nejdůležitější?

To nejdůležitější lze stihnout za 2 týdny až měsíc, záleží na tom, jestli preferujete navštívit i hlavní město Mexico City nebo zůstanete „jen“ na Yucatánu. Na projetí úplně celého Mexika bych si nechala tak rok 🙂

Jaký nejlepší způsob dopravy při cestování po zemi doporučujete?

Můžete cestovat různě, záleží jak velký komfort na dovolené potřebujete. K dipozici jsou místní autobusy, turistické autobusy, colectivos (mikrobusy, většinou neznačené a s řidičem se domluvíte, kde vám má zastavit, lístek kupujete u řidiče). Na Yucatánu si lze také půjčit také auto, což je pohodlný a bezpečný způsob a stihnete toho spoustu.

Jak je to se slavným mexickým palivým jídlem? Je možné ochutnat místní speciality i v případě, že si v ostrém jídle zrovna moc nelibuji?

Určitě ano, mexičané říkají, že jídlo dotváří hlavně salsa čili omáčka, kterou vám donesou zvlášť, takže je na vás, kolik si tam omáčky dáte.

Jak vznikla vaše láska k Mexiku?

Studovala jsem španělštinu na Univerzitě a přes lásku ke Španělsku, Latinskou Ameriku jsem se propracovala až k Mexiku. První impuls byly určitě mexické filmy, které jsem překládala a právě ty ve mně vzbudily zájem o mexickou kulturu a zvyky.

Máte nějaké tajné tipy na místa?

Jsou to rozhodně ta malá archologická střediska kolem městečka Xpujil – Kohunlich, Chicanná či Becán. Dále zbožňuji vodopády Agua Azul, nádherné kaskády s tyrkysovou vodou.

S jakou další okolní zemí se dá návštěva Mexika spojit?

Nejlepší kombinací je Mexiko – Guatemala – Belize – Honduras.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: