Joya de Cerén: „Pompeje“ Latinské Ameriky

Joya de Cerén: „Pompeje“ Latinské Ameriky

Na mnoha (a nejenom) mayských památkách po celé střední Americe můžeme studovat život nobility, politických či náboženských elit tehdejšího světa, chrámy, hrobky a náboženská místa. Joya de Cerén v Salvadoru je v tomto jiné, zde je možné vidět a zkoumat život prostých lidí, zde je vesnice a domy obyčejných farmářů a dělníků.

„Archeologické naleziště Joya de Cerén podává unikátní svědectví o běžném životě obyčejných lidí. Tato oblast je úžasná komplexitou důkazů, které poskytuje o každodenním životě středoamerické farmářské komunity ze sedmého století našeho letopočtu, které nemá obdoby v této kulturní oblasti,“ píše se například o lokalitě na stránkách UNESCO, na jehož Seznam světového kulturního a přírodního dědictví bylo Joya de Cerén zapsáno v roce 1993.

Vesnice mezi sopkami

Již více než tisíc let před počátkem našeho letopočtu obývali Joya de Cerén lidé. Posléze se stala obec jednou z nejjižněji položených mayských osad. Kolem roku 250 našeho letopočtu tamější lidé odešli. S největší pravděpodobností byla důvodem aktivita vulkánu jménem Ilopango. Lidé však nezmizeli na dlouho. Již kolem roku 400 se vrací noví obyvatele a území opět osidlují. Tato etapa trvá dvě století. Poté země opět promluví. V roce 595 dochází k erupci sopky Loma Caldera a zasypání Joya de Cerén.

Vesnice se nachází pouhých 600 metrů od centra vulkánu, lidé tak zřejmě již po prvních otřesech a náznacích možné katastrofy opustili své domy. Archeologové také prozatím neobjevili žádná těla, zatímco nalezli mnoho nedojedených večeří a domy působily dojem, jako by je někdo opustil ve spěchu. Na vesnici se mezitím začal snášet popel, který ji celou pohřbil. Vrstva prachu se pohybuje mezi 5 – 7 metry. Díky popelu však zůstalo vše zakonzervováno a uchováno pro budoucí generace vědců.

Nejširší nabídku průvodců a map Salvadoru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Naleziště objevil buldozer

Skoro 1400 let odpočívaly pozůstatky netknuty a přikryty ztvrdlým sopečním prachem. Až v roce 1978 se do země zakously buldozery, které měly pozemky připravit pro zemědělský projekt. Duchaplnost dělníků památku zachránila. Místo, aby v práci pokračovali, ve chvíli kdy narazili na jim neznámé věci, zavolali archeology.

Na místo přijel Payson Sheets, profesor antropologie na University of Colorado at Boulder, a se svým týmem zahájil průzkum lokality. Místo začalo vyjevovat své poklady, bohužel ne na dlouho. Jakoby se smůla Joya de Cerén lepila na paty, chvíli po zahájení vykopávek vypukly v zemi občanské nepokoje a boje, výzkum byl přerušen. Vědci se vrátili až v roce 1988, výzkum pokračuje i nyní.

Prozatím bylo odkryto kolem 3200 hektarů pozemků a 70 budov, mezi nimiž jsou kuchyně, obytné čtvrtě, obchody, sauna, skladiště atd. Naleziště obsahuje přesně takové artefakty, které mají archeologové rádi a jež jsou schopny vyprávět příběh tamních lidí, jedná se o předměty každodenního užití, jako jsou nádoby, ve kterých se vařilo, skladovaly potraviny, nebo se z nich jedlo a pilo. Mezi zachovanými artefakty je také možné nalézt řadu potravin. Základem jídelníčku Mayů byla kukuřice a fazole. S těmito dvěma plodinami byl spojen celý život tamější zemědělské komunity a to jak fyzický tak i mytologický a náboženský.

„Důkazy o slavnostní i občanské funkci lázně, svatyně a jídelní haly je fascinující číst a přemýšlet o nich. Ale opravdu, tou nejúžasnější věcí na tomto nalezišti je každodenní normální život lid, kteří tam žili,“ píše například ve svém textu Cerén: Ztracené vesnice El Salvadoru K. Kris Hirst.

Naleziště Joya de Cerén se nachází v salvadorském departementu La Libertad nedaleko od hlavního města San Salvador. Dlouhou dobu zde platilo rozdílné vstupné, pro místní jeden americký dolar a pro turisty dolary tři.

„Jednou z budov je rezidence: dvě místnosti z proutí a zamazané konstrukce s doškovou střechou a sloupy v rozích podporujících střechu. V místnosti je umístěna zvednutá lavice, dvě skladovací nádoby, jedna obsahovala bavlněná vlákna a semena, v její blízkosti byl nalezen přeslen, což ukazuje na předení nití,“ zve k návštěvě Joya de Cerén K. Kris Hirst a tato zastávka na cestě El Salvadorem rozhodně stojí za to.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí