Isla de Cozumel a Isla de Mujeres – ostrovy bohyně plodnosti Ixchel

Isla de Cozumel a Isla de Mujeres – ostrovy bohyně plodnosti Ixchel

Isla de Cozumel je častá mexická zastávka zaoceánských parníků, ale i důležité místo Mayů, kam dříve hlavně putovaly mayské ženy. Podstatně menší ostrůvek Isla de Mujeres je pravým opakem. Tento ostrůvek hlavně ocení biologové a milovnicí potápění, kvůli častým výskytům netradičních živočichů a žraloků.

Mayské ženy putovaly kdysi z pevniny na Cozumel na počest bohyně plodnosti Ixchel. Dnešní “poutníci” sem míří letadlem nebo trajektem z Playa del Carmen, vzdálené pouhých 19 km na západ a modlí se ke korálovým útesům. Ke skvělé pověsti Cozumelu přispívá teplota vody kolem 26 stupňů Celsia po celý rok a viditelnosti až 30 metrů.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Ostrovní život se točí okolo San Miguel. Jeho ulice jsou lemovány obchůdky s klenoty a se suvenýry, které lákají cestující z výletních lodi. Několik bloků do vnitrozemí objevíme rodinné obchůdky s lidovým uměním a obyčejné restaurace. V nejstarším hotelu ostrova, La Playa, je Museo de la Isla Cozumel s výstavami o útesech a místní historii.

Nejdelší cesta ostrova se zatáčí okolo jižního výběžku na bouřlivější návětrnou stranu, kde větry a vlny bičují vápencové zátoky. Stačí kdekoliv odbočit a jsme u plážových resortů, klubů, restaurací a půjčoven jakéhokoliv sportovního vybavení. Nejzajímavější pláží je Playa San Francisco. Jedná se o nejpohodovější místo v Mexiku, se spoustou houpacích sítí a koktejlových barů.

Pokud se vydáte na výlet okolo ostrova (doporučuji si půjčit skútr nebo auto), tak na jižním konci ostrova dojedete k přírodní rezervaci Parque Punta Sur. Tato rezervace má rozlohu více než 100 ha. Mezi její největší lákadla patří maják, námořní muzeum a dlouhé pláže s úžasnými podmínkami pro šnorchlování.

Nejširší nabídku průvodců a map Mexika (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Hnízdiště želv i biologů

V létě na větrem ošlehaných plážích hnízdí mořské želvy a biologové, obvykle tábořící na Punta Morena, kde chrání vajíčka před pytláky. Na místě původního hlavního stanu biologů byl zbudován první hotel tohoto návětrného pobřeží, které bývá nazýváno Ventanas al Mar. Na konci pobřežní silnice nás čeká nezpevněná cesta k osamělému majáku na Punta Celarain a k několika odlehlým částečně odkrytých mayským nalezištím.

Místní cestovní kanceláře sem pořádají výlety terénními vozy, které se dají zarezervovat vždy den předem v San Miguel nebo v některém z hotel, kde jste ubytování.

Pokud se vydáte do vnitrozemí, tak nezapomeňte navštívit pozůstatky San Gervasia. Toto obřadní středisko bylo obýváno v letech 300-1500 našeho letopočtu, a zřejmě v něm bylo postaveno přes 300 budov. Zhruba desítka je z nich dnes opravena, mimo jiné i třeba chrám zasvěcený bohyni Ixchel.

Přečtětě si i článek o ráji pro digitální nomády: Playa del Carmen – neobyčejné místo na Mayské riviéře

Isla de Muchejes

Mayské ženy se plavily také na Isla de Mujeres, kde je opět několik památek na počest bohyně Ixchel. Tuto 8 km dlouhou vápencovou mělčinu, ležící jen 11 km severovýchodně od Cancúnu, obzvláště ocení zejména potápěči a milovníci klidu. V podmořských jeskyních ve hloubce 24 m, často podřimuje žralok černo-cípý, murény i další mořští živočichové. Po potápění v yucatanských cenotech a na Isla de Cozumel, je právě toto jedno z nejkrásnějších míst, kam se vydat v Mexiku za průzkumem života pod vodní hladinou.

Setkání se žraloky

Vody při hlavní pláži ostrova Playa Norte, jsou vhodné spíše ke šnorchlování a je tu několik barů Palapa, restaurací a hotýlků. Město tvoří jen několik ulic s dalšími restauracemi, hotely a obchody. Prakticky do všech zařízení můžete vstoupit bosí.

Jižně od města leží Hacienda Mundaca, která pochází z 19. století. Postavil ji španělský pirát Mundaca de Marechaja, který se na ostrově zamiloval do jedné ženy. Dnes je budova částečně opravena a na přilehlém pozemku je malá ZOO s místními zvířaty.

Turistické kanceláře na Isla Mujeres nabízejí výlety za pozorováváním ptáků a šnorchlováním na Isla Contoy, jenž leží 30 km na sever. Ostrov, který je chráněný jako národní park, a na kterém není proto žádná zástavba, je domovem asi stovky druhů ptáků. Návštěvníci zde nesmějí přenocovat. Náruživý milovník ptactva však může požádat kapitána a vyrazit sem hned za rozbřesku, kdy jsou ptáci nejaktivnější.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí