Základní doporučení pro návštěvu Kuby podle toho, jaký typ cestovatele jste

Základní doporučení pro návštěvu Kuby podle toho, jaký typ cestovatele jste

Kuba je jiná. Neprojevila se zde zatím globalizace. Hned po příletu a v průběhu návštěvy vám dojde, jak je kubánská mentalita zvláštní. CK Exotica Travel, specialista na Kubu, přináší několik rad, abyste si tuto zábavnou zemi skvěle užili v rámci možností co nejlépe.

Nápor turistů na nedostatečnou infrastrukturu

Kuba se stala díky své padesátileté ekonomické izolaci od zbytku světa jedinečnou. Je pravděpodobné, že po zrušení amerického embarga svou jedinečnost ztratí. Právě proto na Kubu jezdí více a více turistů. Ti, co návštěvu Kuby odkládali, jedou co nejdříve. Dokonce i v letním období.

Jenže Kuba nemá na takový nával dostatečně připravenou infrastrukturu. Chybí hotelové ubytovací kapacity, auta k pronajmutí, průvodce atd.  Mnozí si neuvědomují, že na Kubě stále funguje centrálně plánovaná ekonomika, tedy stát si rozděluje výše uvedené komodity tak, aby byly maximálně vytížené, aby ani jeden volný pokoj nepřišel nazmar a aby auta byla pronajímána především těm, kteří chtějí být ubytovaní v hotelech. Proto to není tak, že by klient byl ubytován v hotelu, který si vyhlédl. Je to tak, že klient může být ubytován tam, kde je zrovna volné místo.

Vyberte si, jaký typ objevitele jste

Pojďme ale k radám a doporučením. Čtenáře rozdělíme na dva typy cestovatelů, zajisté se v jednom z uvedených typů najdete.

  1. Ti první turisté si při své cestě chtějí mimo jiné i odpočinout, nechají si poradit a rádi se obrátí na cestovní kancelář. Přesto chtějí poznat kulturu i mentalitu domorodců. Nazveme je Cestovateli.
  2. Ti druzí jsou zvyklí na cesty s baťohem, sledují ceny letenek a letí, když se nabízí letenka za skvělou cenu, jsou i časově flexibilní. Nevadí jim zažít také nepohodlné situace. Jestli patříte do této skupiny, nezveme vás pracovně Baťůžkáři.

Doporučení Cestovatelům

Neváhejte oslovit cestovní kancelář co nejdříve. Kuba nemá zatím dostatečnou infrastrukturu, která by uspokojila poptávku. Možná spíše než dobrá cena letenek, bude pro Vás důležitá jistota, že máte rezervované auto. To vám za odměnu nabídne možnost, podívat se na odlehlé neturistické pláže, zajet do neturistických koutů a městeček a mít u sebe galon vody, který jste náhodou objevili v jednom z  obchodů.

Ubytování doporučujeme kombinovat: v hotelech i v soukromí. Ubytování v soukromí nabízí skvělou domácí kuchyni, poznáte mentalitu Kubánců i jejich zvyklosti. Nahlédnout do hezkých domů může být zážitek pro lidi, kteří obdivují architekturu a starožitné předměty. Naše cestovní kancelář pronajímá klientům apartmány, které se nachází vždy v centru měst. Večer tedy nepotřebujete auto, až se budete vracet z baru, kde to žilo hudbou.

Majitelé jsou profesionální a slušní lidé. Poznávací část doporučujeme doplnit pobytem na jednom z krásných ostrovů, které nabízí nádherné pláže s korálovým pískem a tyrkysovým mořem. Po dobu poznávání pochopíte reálie kubánského života a nedostatky hotelových komplexů vás již nebudou obtěžovat. Jste tam přeci proto, abyste si užili moře a slunce, před návratem domů.

Doporučení Baťůžkářům

Důležité je si uvědomit, že Kuba není malý ostrov. Pro poznání většiny zajímavých lokalit budete potřebovat alespoň tři  týdny, nejlépe měsíc. K přejezdům je nejlepší samozřejmě auto, které vám dá volnost pohybu, ale může se velmi snadno stát, že budou po příletu rozpůjčovaná. K cestování po ostrově tedy můžete dále zvolit:

Taxi: Vyplatí se, pokud pojedete ve 3 nebo ve 4 osobách. Pak se dostanete aspoň na cenu jízdenek následující společnosti.

Autobus: Dobře funguje autobusová linka Viazul. Dostanete se do hlavních měst provincií. Ceny nejsou nejnižší, navíc pokud musíte počítat s další dopravou z autobusového nádraží do ubytování, popř. na další pláže. Nejedná se o dopravní linku, se kterou cestují řadoví Kubánci, ale o dopravu, kterou používají turisté. V sezóně se linky dobře vytěžují, proto doporučujeme být na nádraží alespoň o hodinu dříve před plánovaným odjezdem. Autobusy jsou často příliš klimatizované.

Ubytování v soukromí (jedná se o malé penziony) sežene baťůžkář bez problémů, možná v sezoně nebudete ubytováni v centru města, ale v širším okolí byste měli ubytování sehnat. Stravování je nejlepší v soukromí a v podstatě každý pronajímatel vám bude nabízet stravování za příplatek. Někteří Kubánci na vesnicích vás možná nechají přespat i zadarmo, ale to už je otázka náhod a sympatií.

Baťůžkáři by měli počítat s tím, že neseženou ubytování v soukromí na plážích a na ostrovech. Tam je možné se ubytovat pouze v hotelových komplexech. Pokud zvažujete přespání ve spacáku, tak je dobré mít na paměti, že na Kubě se vyskytují štíři a písečné blechy, ale neexistují zde živočišné druhy, které by mohli zdravého turistu ohrozit na životě.

Třetí skupina návstěvníků

Abychom nezapomněli, jsou tu ještě cestovatelé, kteří si přejí pouze relax a odpočinek, a vyžadují komfort i dobrý servis. Takovým lze doporučit pouze ubytování v 5* hotelech a to jen některých, nebo pobyt na ostrově Cayo Largo, který má další přidané hodnoty, ale to už příště.

Autorka Lívia Kocnárová si Kubu oblíbila a stala se prakticky jejím dalším domovem. Zajišťuje zde individuální programy už 15 let. S rodinným životem se sice četnost jejich návštěv zmenšila, ale stále se sem vydává minimálně jednou ročně. O Kubě toho ví opravdu hodně.

Exotica Cuba

Na cestu za poznáváním Kuby se můžete vydat i s cestovní kanceláříExotica Cuba, která se na zájezdy na Kubu specializuje a patří tak mezi odborníky na tuto destianaci. Na vlastní oči uvidíte, jak se tato úžasná země neustále mění a vyvíjí. Poznáte neuvěřitelný kubánský temperament, chuť k životu i zábavu.

Zkušenosti čtenářů

Marcela

Co se týče půjčení auta pro ty co nejsou ubytováni v hotelu a jedou po své ose, lze si auto půjčit přes carsharing. Sice se tomu tak to zde neříká, ale funguje to. My jsme takto měli teď půjčené auto. Mohu poskytnout kontakt.

Karolína
Marcela:

Ahoj,
mohu poprosit o kontakt? Děkuji. [email protected]

Ondrej
Marcela:

Ahoj, mohl bych take poprosit o kontakt na carsharing. Email [email protected]
Moc dekuji!

Pavel
Marcela:

Ahoj Marcelo,
mohu požádat též o carsharing kontakt na [email protected]?
Díky Pavel

Marcela:

Mohu prosím poprosit o kontakt na půjčení auta? Děkuji mockrát
Můj email: [email protected]

Simona
Marcela:

Můžu také požádat k kontakt? Děkuji 🙂
[email protected]

Veronika
Marcela:

Ahoj,
chtěla bych také poprosit o kontakt na carsharing v Havaně. Budu ráda za info o ceně a typu auta. [email protected], díky

Marcela

Co se týče půjčení auta pro ty co nejsou ubytováni v hotelu a jedou po své ose, lze si auto půjčit přes carsharing. Sice se tomu tak to zde neříká, ale funguje to. My jsme takto měli teď půjčené auto. Mohu poskytnout kontakt. Pán je z Havany.

Ly
Marcela:

Ahoj, mohla bych poprosit poslat kontakt na pána z Havany. Jaká byla cena a co to bylo za auto? Odpověď prosím na mail [email protected]. Díky moc!

Jirka
Marcela:

Taky, Marcelo, prosím kontakt na pana s autem event. i optimalní pension v Havane, letíme čtyři koncem února, díky moc.

Brigita
Marcela:

Ahoj Marcelo,
moc prosím o kontakt na pána z Havany a budu doufat,že je ještě aktuální.Jsem trochu rozhozená z informací ,které sbírám.Budu vám vděčná za odpověď na mail [email protected]

Janča
Marcela:

Dobrý den, mohu poprosit o kontakt – [email protected] ?
 
Děkuji moc 🙂

Vláďa
Marcela:

Ahoj, mohl  bych také poprosit o kontakt na pána z Havany.
[email protected]
Díky moc.
Vláďa

Martin Javier
Marcela:

Dobry den,
muzu poprosit vice info? [email protected]
Predem dekuji!

Jana

Dobrý den, nevíte prosím, zda se platí při cestě z  Kuby odletová taxa cca 650,- Kč ? Velmi děkuji za odpověď na [email protected]
Hezký den

Eszter

Marcelo, mohla bych Vas poprosit o kontakt, doporuceni oledne carsharing. Muj email je [email protected].
Dekuji moc

Denisa

Dkěuji Vám za užitečný článek :)) Zrovná se totiž chystáme s touto cestovkou na Kubu. Mooc se tam těším. Ale pro jisototu heldám užiečné informace o Kubě, abych věděla, co a jak tam dělat 🙂

Veronika

Dobrý den, také bych ráda poprosila o kontakt na carsharing. můj email: [email protected] . Děkuji!

Daniela

Dobrý den, mohu Vás také požádat o kontakt na carsharing. Moc děkuji a přeji krádný den.
[email protected]

Dáša

Dobrý den,
prosím o kontakt? Moc děkuji a přeji pěkný den.
[email protected]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: