Kolumbijský trek pralesem přes kolibří farmu, bahnitým páramem až k zasněženým sopečným vrcholům

Kolumbijský trek pralesem přes kolibří farmu, bahnitým páramem až k zasněženým sopečným vrcholům

V Kolumbii existuje 44 národních parků. Jedním z nich je NP Los Nevados. Tento park (na rozdíl od jiných) je možné navštívit bez nutnosti platit si místního horského průvodce.

Park (Parque Nacional Natural – PNN – Los Nevados) se nachází v departmentu Quindío, přibližně hodinu cesty autobusem z města Pereira. Výchozím místem tohoto gringo trailu je malebné horské městečko Salento, které leží v oblasti kávových plantáží známé jako Zona Cafetera. V Salentu si můžete projít ulice s pestrobarevnými domy, obdivovat a nakoupit místní řemeslné výrobky a ochutnat místní speciality. Navíc je relativně lehké sehnat dostupné a pro nutnou orientaci dostačující mapy této oblasti.

Hlavním cílem většiny cestovatelů je údolí Cocora (Valle de Cocora), kde rostou vysoké voskové palmy, a další úchvatná místa v NP Los Nevados, jako jsou údolí řeky Quindío, tropický deštný prales, horské oblasti s typickým ekosystémem jihoamerických And, zvaným páramo, a sopečnými vrcholy. Trekování v národním parku Los Nevados v sobě skrývá velké dobrodružství, úžasné přírodní pestrosti a krásné (nejen) horské scenérie.

Výstup z Cocory na horskou farmu La Primavera – základní fakta

Celý úsek treku patří mezi ty náročnější, i s několika krátkými přestávkami vám zabere několik hodin. My jsme ho šli přibližně 10 h a na chatu jsme došli za tmy s čelovkami před 19h (cca od půl sedmé je již v horách tma). Doporučuji vyrazit ze Salenta co nejdříve, první džípy vyrážejí z náměstí již po 6h ranní. Celkové převýšení, které je třeba za jeden den překonat, je přibližně 1500 metrů. Výskyt výškové nemoci není ničím neobvyklým a při prvních příznacích je dobré pobyt ve vysoké nadmořské výšce nepodcenit, a pokud někomu není dobře, vrátit se zpět do údolí nebo alespoň sejít do nižší nadmořské výšky.

Místní vám rádi připomenou, že nemálo výletníků je nakonec zachráněno tím, že jsou dolů dopraveni na koňském hřbetu. I to je jeden z důvodů, proč je někdy dobré si zaplatit průvodce (při výstupu na ledovec je to o to více žádoucí). Na druhé straně je trasa značená dobře, cesta je vyšlapaná (zejména od koní), prosekaná a informační tabule a rozcestníky jsou dobře umístěné i viditelné. Pro nás byla trochu obtížnější orientace v oblasti párama, když už pomalu zacházelo slunce, objevila se mlha a dostavila se únava po dlouhém dni.

Nejširší nabídku průvodců a map Kolumbie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Výstup z Cocory na horskou farmu La Primavera – popis treku

Cesta džípem ze Salenta do vesnice Cocora trvá přibližně půl hodiny. Než vyrazíte, můžete si  dopřát vydatnou snídani a čerstvé nasekané ovoce (ananas, mango, kokos, meloun,..) v kelímku, které prodávají místní Kolumbijci ve stánku na náměstí.

Z vesnice Cocora začínáme naši trasu údolím voskových palem, které jsou všude kolem na okolních kopcích a jsou neuvěřitelně fotogenické za každého počasí. Údolím protéká řeka Quindío, přes ni vede několik mostů a brodů pro koně (minimálně šest). Stoupání je celkem pozvolné (ale cesty jsou často bahnité po nočních deštích) a brzy se objeví rozcestník, kde je možné odbočit na kolibří farmu (a poté se kousek vrátit a pokračovat zase po trase) nebo se rovnou vydat směrem k chatě Estrella De Agua, kde ve výšce 3250 m sídlí správa národního parku.

Kolibří farma (Casa de los Colibris) se nachází v soukromé rezervaci Acaime a je vhodné ji navštívit v rámci jednodenního aklimatizačního výletu nalehko den před samotným výšlapem na Primaveru. Z farmy je možné se vrátit zpět do Cocory jinou cestou (výše položenou), ta vede přes farmu Finca la Montaňa. Na kolibří farmu se platí vstupné, za které dostanete nápoj – doporučuji ochutnat místní slazený nápoj “agua de panela” podávaný s domácím sýrem (con queso). Krásně zbarvené a rychlé kolibříky můžete pozorovat a fotit u krmítek se sladkou vodou.

V případě celodenního treku na Primaveru je dalším cílem na cestě místo Estrella de Agua ve výšce 3250 m. Není zde možné přespat, chata je určena správcům národního parku a vědcům (v březnu 2018 zde probíhá výstavba budoucí vědecké stanice), a proto je třeba pokračovat dál a vystoupat až na Primaveru. Na Estrella De Agua panuje moc příjemná atmosféra. Je to oáza klidu, odpočinku a občerstvení přibližně v polovině treku. Lze doplnit vodu a koupit teplý nápoj. Pokud chcete jíst, je nutné si oběd rezervovat předem. Rádi vám uvaří i kvalitní a drsnou kolumbijskou kávu, po které se vám sevře hrdlo. Od tohoto místa vás čeká náročnější úsek treku.

Stoupání v tropickém deštném pralese a ve výšce nad 2000 m a více je opravdu náročné. Cesta je místy bahnitá tak, že lehko uklouznete nebo zapadnete. Někdy vede trasa hlubokou erozní rýhou, kde si vždy najde cestu voda při pravidelných odpoledních a nočních deštích, jindy je možné bahnitá místa obejít okolo nebo přeskákat po dřevěných kmenech nebo uměle vytvořených chodnících.

Trekové hole a obal na batoh zde opravdu oceníte – po mých třech pádech do bláta vím, o čem mluvím, resp. píši, ale také musím zdůraznit, že všichni scházející trekaři, které jsme potkali, měli oblečení od bláta. Na trase jsou na stromech umístěny informační obrázky s popisem rostlin a živočichů, kteří se v oblasti národního parku vyskytují. Vysoké stromy, křoviny a bujná květena vás jistě ohromí svou vůní, barevnou i tvarovou pestrostí, je to čirý ráj. Pumu, ani jiná zvířata jsme (naštěstí) nepotkali.

Co si vzít na trek:

•dobré trekové boty do hor a/nebo holínky (lze koupit od průvodců nebo nosičů na koních)
•jídlo (pokud si neobjednáte předem na chatách)
•pončo nebo nepromokavou bundu, případně nepromokavé kalhoty
•čelovku
•trekové hole (v blátivé cestě je oceníte)
•peníze
•mapu oblasti (vytištěnou i na mobilu), pokud nemáte v plánu jít s průvodcem
•stan a karimatku (pokud plánujete přechod a nemáte rezervované místo na chatách)

Jediné zvíře, které nás několikrát trochu vyplašilo, byly krávy, které se pasou překvapivě vysoko v horách a v travnaté oblasti párama se umí dobře maskovat. Ekosystém páramo se v NP Los Nevados vyskytuje přibližně od 3500 metrů nad mořem a výše (na trase je vyznačen rozcestníkem Páramo de Romerales 3590 m). Flora typická pro páramo přitahuje vlhkost, je důležitým zdrojem a zásobárnou vody pro život v horách i okolních údolích. Závěrečná část treku paramem se může zdát monotónní a nekonečná, ne jednou máte pocit, že jste daným místem již museli jednou procházet.

Farma (finca) la Primavera se nachází ve výšce 3800 m. Jde o horskou farmu, na romantickém a odlehlém místě v horách, kam se dostanete pouze pěšky nebo na koni. Zde je možné se ubytovat. Vřele je doporučeno zavolat na chatu předem a rezervovat si nocleh. Snídani, večeři a případně i oběd si můžete objednat na místě. V indiánské kuchyni u velkých kamen vám jídlo připraví Doňa – Kolumbijka od rány, která tam má vše pod palcem. Občas působí nepříjemně, ale ukázalo se, že je velmi srdečná. O své dojmy z výstupu se můžete podělit s dalšími cestovateli a jejich průvodci. Na farmě jsme místním lidem darovali topografickou mapu jižní oblasti NP Los Nevados. Mapa vzbudila velký zájem všech (včetně průvodců) a byla slavnostně přibita na dřevěnou stěnu u vstupu.

Z farmy La Primavera je možné udělat několik dalších výletů. Jednou z možností je pokračovat dál po hlavní trase směrem k jezeru Laguna el Encanto (jezero setkání). Cesta k jezeru vede přes další farmu Finca La Playa (nachází se níže a je zde také možnost noclehu). K jezeru si lze udělat hezký jednodenní výlet nelehko a vrátit se zpět na Primaveru nebo je možné přes zastávky Termales Canon a Finca Mesetas přejít část pohoří až do města Juntas.

Krajina k jezeru vede přes kopce, všude kolem je parámo, hory, v údolí močály, ale je krásná a pustá. Pokud máte štěstí na počasí bez deště a mlhy, uvidíte i okolní sopky pokryté sněhem a ledem. Vystoupat na některý ze sopečných vrcholů můžete v doprovodu místního průvodce, který vám zapůjčí potřebnou výbavu (sedák, lano, mačky, cepín). Nejblíže na trase se nachází vrchol Nevado del Tolima 5215 m. Vystoupat je možné i na další vrchol – Nevado de Santa Isabel 4965 m – agentury nabízí tzv. Paramo trek (nutná rezervace předem). Sopka Nevado del Ruíz vybuchla na podzim roku 1985 a svou erupcí měla ničivé a fatální důsledky pro okolní horské vesnice.

Popis jedné z tras přechodu a jednotlivé zastávky:

Cocora Valley – 0 km – 2300m
Estrella De Agua – 8 km – 3250m
Finca Primavera – 14,5 km – 3800m 
F1inca La Playa – 16 km – 3700m 
Termales Canon – 30 km – 3900m 
Finca Mesetas – 35 km – 3600m 
Juntas – 50 km – 2000m

Sestup z Primavery zpět do Cocory také není zadarmo. Pokud se párkrát neplánovaně vyválíte v blátě, odměnou vám bude radost ze šťastného návratu a také pivo a jídlo v Salentu. Doporučuji ochutnat pstruha (trucha) nebo místní specialitu “bandeja paisa” – obložený talíř typický (nejen) pro oblast Antequie, která nabízí základní potraviny kolumbijské kuchyně: fazole, rýži, mleté maso a volské oko s plátkem avokáda, dále škvarky a opečenou klobásu.

Malebné ostrovy San Bernardo a další kolumbijské zajímavosti

Kolumbie je velká a krásná země, která se postupně otevírá všem cestovatelům a dobrodruhům. NP El Cocuy, Ciudad perdida (Ztracené město), Cartagena jsou další místa, která stojí za návštěvu. A pokud toužíte stejně jako my po regeneraci u moře a karibských plážích, doporučíme město Santiago de Tolú, odkud se výletní lodí dostanete na ostrovy San Bernardo anebo rikšou či na motorce (přes chudinskou oblast, tzv. favella) na “francouzskou pláž” – playa Francés. Playa Francés jevyhlášená oblast s krásnou dlouhou pláží, u které si postavili honosné vily obyvatelé Medellínu (jejich spojitost s kartely a obchodníky s narkotiky – tzv. narcotraficantes – asi nepřekvapí). Souostroví San Bernardo (ostrovy Tintipán, Mucura nebo komunitou obydlený ostrov Islote) a Islas Rosario (výlety možné z Cartageny) tvoří dohromady národní park. Pláže na ostrově Tintipán nebo Mucura jsou vskutku nádherné. K obědu si můžete vybrat čerstvou rybu, kterou vám rádi připraví v místní restauraci.

Zkušenosti čtenářů

Monika Novosadová

Díky za článek,
můžu poprosit o radu, zda je možné absolvovat trek ze Salenta až do Juntas bez stanu a kolik dní to zabere?
Díky
Monika

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí