Kávová kultura v Kolumbii: od přeslazeného „tinta“ k nezapomenutelnému espressu v Eje Cafetero

Kávová kultura v Kolumbii: od přeslazeného „tinta“ k nezapomenutelnému espressu v Eje Cafetero

„Kolumbijci kvalitní kávu moc nepijí, jejich oblíbené tinto vlastně nemá s dobrou kávou mnoho společného,“ shrnuje svoje povídání Eugenio, majitel kávové farmy La Candelaria ležící v kopcích Sierra Nevada de Santa Marta. Právě on nás jako první zasvěcuje do pěstování vyhlášené kolumbijské kávy.

Farmu v horách s výhledem na koloniální město Santa Marta provozuje se svou ženou a kromě kávy se specializuje také na kakao. Tenhle malý kávový ráj najdete asi hodinu chůze od vesničky Minca.

Na vyvýšeném prostranství s dokonalým výhledem leží uskupení několika budov s červenou střechou, betonový dvorek je pokrytý kávovými zrny v různé fázi sušení a pohodlná křesla za domem vybízí k vypití minimálně jednoho šálku silné černé kávy s nezvykle čokoládovým aroma.

Arabika a boj se škůdci

Okolo už jsou jen hory a nekonečné stráně plné kávových keřů. „Specializujeme se pouze na arabiku, v Kolumbii ani jinou kávu nenajdete,“ vysvětluje Eugenio. „Snažíme se o 100% bio kávu bez užití jakýchkoliv chemických postřiků, což je někdy dost náročné. Bojujeme hned s třemi problémy: hmyzími škůdci, houbou usazující se na listech a byrokracií. Proti prvním dvěma se dá něco dělat, s úředníky je to mnohem složitější,“ dodává s úsměvem. S hmyzími škůdci opravdu bojují různě, například pastmi z PET lahví, které sám vymyslel, nebo nasazením vos.

Eugenio je na svoji kávu patřičně pyšný a její výjimečnou chuť přisuzuje speciálnímu místnímu prostředí. „Kávové keříčky u nás rostou ve stínu větších, například ovocných, stromů. Je tady taky příjemné klima nedaleko moře.“ Jeho káva chutná prý po čokoládě, ta ze Zony Cafetery má zase květinové aroma. S čokoládou mu po pár locích čerstvě upražené místní kávy dávám s blažeností za pravdu.

Nejširší nabídku průvodců a map Kolumbie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Sladké tinto na každém rohu

S rukama plnýma bílých plastových termosek a malých jednorázových kelímků se po ulicích prohání spousta prodavačů tinta, typického kolumbijského nápoje. Místní si jej dávají klidně sedmkrát za den a každého turistu překvapí zejména svou sladkostí.

To správné tinto se připravuje s panelou, což je velká kostka surového cukru z cukrové třtiny. Před přípravou kávy je nejprve potřeba rozpustit dostatek sladké hmoty ve vodě. Do ní se pak tak nějak „od oka“ nasype káva, kterou následně odfiltrujete a můžete podávat. Ne vždy je to ale pravidlem a občas je tinto slazené klasickým cukrem až na závěr.

Nejprve se trošku nad cukrem ulepeným kávovým nápojem ušklíbáme, ale po pár dnech mu přicházíme na chuť a několikrát za den si jej mícháme typickým krátkým brčkem jako místní a popíjíme jej ráno na autobusovém nádraží i po obědě. Nějak nám ona chuť začala zapadat do místního koloritu. Ale pozor, i tinta se liší a někde jej připravují z kávy rozpustné.

Zona Cafetera: další cesta ke kávě

„Zase není pravda, že by Kolumbijci pili jenom tinto,“ zdůrazňuje s úsměvem mladičký průvodce z druhé farmy, kterou jsme se rozhodli navštívit, tentokrát v přeslavné kolumbijské kávové oblasti Eje Cafetero. „Já například piju kvalitní espresso, a to hned několikrát denně,“ usmívá se mezi perfektně vyrovnanými řádky kávových keříků a vyvádí nás z mylných představ, že každý Kolumbijec srká jen poctivě přeslazené šálky.

Kolumbie je po Brazílii a Vietnamu třetím největším producentem kávy na světě a většina pochází právě z Eje Cafetero nebo jinak taky „kávového trojúhelníku“ rozkládajícího se v blízkosti trojice měst: Manizales, Pereira a Armenie. Zdaleka nejoblíbenějším cílem turistů (jak místních, tak západních) je barevné městečko Salento.To je také skvělým výchozím bodem pro poznání okolních kávových plantáží.

Údolí Cocora k oddechu po kávovém vzdělávání

Kávou se ale také nedá zaobírat celé dny, snad proto nedaleko Salenta najdete ještě jedno unikátní místo – Valle de Cocora. Zelený kousek hor asi jen 20 minut jízdy z hlavního náměstí v Salentu se pyšní unikátem jménem vosková palma (Ceroxylon quindiuense),která je nejvyšší palmou na světě. Až šedesát metrů vysoké stromy jsou vidění právě jen v kolumbijských Andách a na severu Peru.

Pokud se sem budete chtít vydat, v Salentu nasedněte na sdílený džíp až do vesničky Cocora, odtud se pak pěšky vydejte údolím k rezervaci kolibříků, kde ke vstupu dostanete horkou čokoládu. Vrátit se můžete přes La Montaňa, která nabízí výhled na celé údolí shora. Po výletě vám bude káva chutnat ještě více.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí