Do kolumbijského San Agustínu za pozůstatky dávných civilizací

Do kolumbijského San Agustínu za pozůstatky dávných civilizací

Předtím, než na kolumbijskou půdu vstoupili první Evropané, obývaly tuto zemi desítky indiánských kmenů. Některé z nich přežily dodnes, pro jiné znamenala přítomnost konquistadorů smrt a některé kultury zanikly ještě předtím, než začaly zámořské objevy…

Zmizelá kultura sochařů

Jednou z těchto zmizelých kultur je i ta, která existovala na jihu Kolumbie, již před pěti tisíci lety. Dva kmeny obývaly území kolem San Agustínu v departmanu Huila. Komunikovaly spolu prostřednictvím řeky Magdalena, která v regionu pramení a je nejdelší kolumbijskou řekou. Oba kmeny se setkávaly za účelem obchodu a náboženských a pohřebních rituálů v místě, kde se dnes nachází archeologický park San Agustín.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Pět století předtím, než do jižní Ameriky dorazili evropští dobyvatelé, kultura záhadně zmizela a zanechala po sobě kromě pohřebišť i množství soch. A také spoustu nevyřčených otázek o jejich existenci. San Agustín je klidnou základnou pro všechny výlety do okolí posetého pozůstatky dávné civilizace. Jedná se o klidnou vesnici s přátelskými lidmi. Každé pondělí se do vesnice sjedou farmáři z okolí, aby prodali své produkty. Mumraj na tržnici je pěknou ukázkou místního života.

Nejširší nabídku průvodců a map Kolumbie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Archeologický park v San Agustínu

Archeologický park se nachází 2,5 km západně od vesnice San Agustín a dostat se tam lze buď pěšky a nebo autobusem, který kyvadlově jezdí z vesnice. V Areálu parku se nachází více než sto soch znázorňujících jednak orla, jaguára a žábu, zvířata, která byla pro kulturu posvátná. Také různá monstra a sochy s lidskými rysy. Kromě soch si prohlédneme pohřebiště a Fuente de Lavapatas, což byly podle archeologů rituální lázně. V hrobech této „sochařské kultury“ byla nalezena především keramika. Vzhledem k tomu, že procházka areálem zabere minimálně dvě hodiny a zavírá se ve čtyři, je dobré se tam vydat dopoledne.

Poznejte i „americký Jeruzalém„,Popayán – město s mnoha přívlastky. Patří k nejstarším a nejzachovalejším koloniálním městům jižní Ameriky a honosí se dvěma zápisy na seznamu.

Jeepem za krásami regionu

V ceně vstupného do archeologického parku San Agustín je zahrnutá i prohlídka dalších dvou archeologických nalezišť nacházejících se v regionu. Alto de los Ídolos a Alto de las Piedras se nacházejí poblíž vesnice San José de Isnos. Společně s parkem v San Agustínu tvoří archeologický komplex, který je od roku 1995 na seznamu UNESCO. Ze San Agustínu je to k oběma nalezištím trochu z ruky. Autobusy tam přímo nejezdí a tak nejlepším způsobem, jak se tam dostat je v rámci organizovaného celodenního výletu jeepem.

Jednotlivá naleziště jsou rozlohou menší než to v San Agustínu, ale nabízejí několik zajímavých soch. V rámci výletu si prohlédneme i několik přírodních krás regionu jako je El Estrecho – úžinu ukrytou v kaňonu, kudy řeka Magdalena protéká v šířce 2 metry. Ve skalnatém břehu kolem úžiny lze rozeznat četné zkameněliny lastur. Impozantní je zastávka na vyhlídce na 400 metrů vysoký vodopád Salto de Bordones, který je druhým největším vodopádem země. U vyhlídky na další vodopád Salto de Mortiño se můžeme osvěžit čerstvě vymačkanou šťávou z cukrové třtiny, která se v kraji pěstuje.

Na koni po nejbližším okolí

Na sever od San Agustínu se nacházejí další zajímavá místa spojená s dávnou kulturou „sochařů“. Vydat se k nim můžeme buď pěšky a nebo na koni v rámci půldenního výletu. Několik soch se nachází na místě nazývaném El Tablón. Oproti předchozím nalezištím může působit trochu nudně.

Nudně rozhodně ale nepůsobí La Chaquira – rituální místo nad kaňonem jímž protéká řeka Magdalena. Nejen, že je odtud nádherný výhled na okolí, ale v kamenech na svahu lze rozeznat několik vytesaných obrazců. Místo působí mysticky. Dalšími zastávkami během výletu mohou být naleziště La Pelota a El Purutal, které je však těžké najít bez průvodce nebo rady místních.

Zkušenosti čtenářů

Tonda

Podle fotky střech San Augustínu to vypadá, že jsme bydleli dokonce ve stejnym „hospedaje“ :-). Pořád to vede ten sympatickej vousatej Argentinec? My tak zkejsli 14 dní, páč zrovna zuřila stávka a blokáda okolních silnic…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí