Ciudad Perdida: tajuplné město ukryté v kolumbijské džungli

Ciudad Perdida: tajuplné město ukryté v kolumbijské džungli

Kolumbie je zemí, kde lze zažít spoustu cestovatelských dobrodružství. Tím nejzajímavějším dobrodružstvím je bezpochyby několikadenní putování džunglí k ruinám starodávného indiánského města Ciudad Perdida.

Minulost opředena tajemstvím

O historii Ciudad Perdida, jinak též Ztraceného města, se toho ví jen málo. Bylo vybudováno někdy v 8. století tayronskou indiánskou kulturou, která obývala na severu Kolumbie pohoří Sierra Nevada de Santa Marta. Město stálo na sto osmdesáti kamenných terasách nad zlatonosnou řekou Buritaca a během svého rozkvětu bylo prý politickým a kulturním centremoblasti.

Příchod španělských conquistadorů znamenal pro tayronskou kulturu zánik a město během staletí pohltila džungle. O jeho existenci věděli jen indiáni kmene Kogi, kteří v pohoří také žijí a kteří Tayronům sloužili a pomohli město vystavět. Pro něj místo posvátným a proto jeho existenci před světem tajili.

Město bylo znovuobjeveno až koncem sedmdesátých let minulého století. Oblast se stala jednou z nejvýznamnějších archeologických oblastí Kolumbie. Kromě předmětůdenní potřeby byly ve městě nalezeny i výrobky ze zlata. I když archeologové město z velké části prozkoumali, stále ještě může některá z teras ukrývat zlatý poklad.

Nejširší nabídku průvodců a map Kolumbie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

K Ztracenému městu jen s průvodcem

Ročně Ztracené město, které je občas svým významem přirovnáváno k peruánskému Machu Pichu, navštíví tisíce návštěvníků. Většina z nich jsou zahraniční turisté toužící po zajímavém zážitku, jímž pětidenní putování tropickou džunglí bezpochyby je. Najdou se ale i jedinci, kteří do Ztraceného města míří za duchovním spojením s dávnou kulturou. Místo působí až mysticky.

Vydat se do archeologické oblasti Ciudad Perdida je možné ale jen s průvodcem některé certifikované agentury. Na vlastní pěst není přístup povolen z důvodu bezpečnosti a také ochrany archeologické památky. Na trase se pohybují kolumbijští vojáci, kteří nejen chrání místo před vandaly a hledači pokladů, ale také turisty před guerillou, která stále ještě operuje v některých oblastech pohoří.

Pár dní mimo civilizaci

Většina agentur sváží své klienty ze Santa Marty do Machete, kde putování džunglí ke Ztracenému městu začíná. Celkem je během pětidenního putování nutné překonat 44 kilometrů a asi tisíc výškových metrů. První tři dny se stoupá zhruba čtyři hodiny do jednotlivých kempů. Po cestě se seznamujeme s kulturou Kogiů, zastaví se v jedné z vesnic a kdo chce si může vyzkoušet žvýkání listů koky, která je součástí každodenního života indiánů.

V jednoduchých kempech není elektřina, večeří se při svíčkách a usíná se za zvuků vycházejících z džungle na matracích nebo v hamakách s moskytiérou. K samotnému Ztracenému městu se vystoupá čtvrtý den brzy ráno po přebrození řeky Buritaca a zdolání asi dvanácti set vlhkých schodů. Pak se dostaneme jakoby do jiného světa. Jedinou vadou na kráse může být stanovená doba tří hodin, po kterou se může v areálu Ztraceného města zůstat.

Cesta není pro padavky

Cesta ke Ztracenému městu a zpět patří k těm fyzicky náročnějším. Kromě neustálého stoupání a občasného klesání s batůžkem na zádech (každý si svoje osobní věci nese sám) je třeba se potýkat s horkem a vlhkem, a pokud nastanou deště, tak i s rozbláceným povrchem cesty. To se pak z putování džunglí stává opravdové dobrodružství. A to nemluvím o přítomnosti komárů, jedovatých hadů pod kameny a štírů, kteří si zase rádi hoví v noci na stěnách záchodů a sprch v kempech. Přesto anebo právě proto bude výprava do Ciudad Perdida nezapomenutelným zážitkem všem dobrodružným povahám.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí