Jasperský národní park: divoké srdce kanadské Alberty

Jasperský národní park: divoké srdce kanadské Alberty

Jasperský národní park byl založen v roce 1907 na rozloze téměř 11 000 km2. Nachází se v kanadské části Skalických hor a v roce 1984 byl zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

V roce 1990 byly na žádost UNESCO do tohoto seznamu zařazeny také provinční parky Mount Robson, Hamber a Assiniboine. Vzniklo tak unikátní divoké horské území o rozloze větší než 23 000 km2 (větší než Morava). Stalo se tak perlou Alberty i celé Kanady, kam míří miliony návštěvníků ročně. Jen Jasper navštívilo v sezoně 2016/17 přes 2 350 000 turistů.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Dobrodružství kam se podíváš

V parku můžete pozorovat velké množství divokých zvířat. Žijí zde medvědi grizzly, vlci, pumy nebo sobi. Pokud chcete mít co největší jistotu, že alespoň některá z těchto zvířat uvidíte, je dobré využít místní safari Sun Dog Wildlife Tours, což je 3-3,5 hodinová jízda autobusem s místním průvodcem.

Jasper proslul svou pěší turistikou. V parku se nachází přes 1000 km značených cest, které můžete využít k různě dlouhým a náročným túrám. Mezi nejkrásnější a zároveň nejnáročnější patří 44 km dlouhá Skyline trail při které dojdete až na nejvyšší vrchol, kam lze po zdejších turistických cestách vystoupat. Hora Notch se tyčí do výšky 2511m a z jejího vrcholu vás čeká úchvatný 360o výhled na vrcholky Skalických hor. Uvidíte také Mount Robson, nejvyšší horu kanadské části Skalických hor. Tento trip je nutné rozdělit do více dnů (většinou se jedná o 2-4 dny). Nezapomeňte si vzít vhodné oblečení. Počasí se zde, stejně jako v každých horách, může změnit během pár minut. Na cestě se nachází šest tábořišť, kde můžete přenocovat. Je ale důležité si místo zarezervovat co možná nejdříve.

Celý park však nabízí desítky dalších tripů. Jestliže se vydáte na The Sulphur Trail můžete se cestou smočit v horkých pramenech Miette hot springs. Délka tohoto výletu je pouhých 8 kilometrů a zabere vám 3-5 hodin. Krásné výhledy jsou opravdu všude.

Nejširší nabídku průvodců a map Kanady (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Země jezer

Jasper má také veliké množství krásných a průzračně čistých horských jezer. A písečné pláže! Ano, v Jasperu se můžete také vykoupat a vyvalit podobně jako třeba v Tunisku nebo Egyptě. Pravda, voda zde není tak teplá a pláže nemají bílý písek jako v Karibiku, ale děti si tam vyhrají úplně stejně. Jako bonus pak máte úžasná panoramata místních hor. Nejvíce se ke koupání doporučují jezera Anette a Edith, které jsou (údajně) o pár stupňů teplejší než ostatní jezera v parku. 

Mezi vůbec nejznámější lákadlo ovšem patří jezero Maligne Lake. Na místě si lze v „Boat house“ půjčit kajak nebo kánoi. Je možné „přejet“ celé jezero po vlastní ose, a jelikož motorové lodě nemají povoleno jezdit jindy než za denního světla, můžete se těšit na úžasné západy i východy slunce bez jediného živáčka – zážitek, na který nezapomenete. Přespat se dá v kempech u jezera, které si ale musíte včas zarezervovat.

Začátek předprodeje je většinou na konci ledna a je běžné, že začátkem března jsou všechny rezervace plné. Spousta lidí ale nakonec nikam nejede. Pokud jste tedy nesehnali rezervaci napoprvé, nezoufejte. Rezervace od lidí co nemohou jet se poté dávají zpět do nabídky. Je ale potřeba pravidelně sledovat web. Cestu tam a zpět si můžete rozložit podle sebe. Ujedete celkem 46 km a většina lidí se rozhodne pro 2 nebo 3 denní výlet.

Pokud budete plout blíže k ostrovu, tak máte velkou šanci vidět divokou zvěř včetně medvědů z relativně malé vzdálenosti. Jestli se na podobný výlet necítíte, je možné využít výše zmíněné motorové lodi i s průvodcem. Při této hodinové vyhlídkové jízdě vám loď zastaví na 15 minut i u ostrova Spirit Island, snad nejvíc ikonického místa celého Jasperu a pokud budete mít štěstí, můžete spatřit medvědy, orli nebo jeleny. Přímo u jezera pak ještě najdete restauraci a obchod se suvenýry.

Z ledovce až do oblak

90 minut jízdy od městečka Jasper se nachází ledovec Athabasca. Na ten vás vyveze speciálně upravený autobus. Budete tedy stát na skutečném ledovci a dokonce můžete ochutnat čerstvě roztátou vodu! Autobusy vyjíždějí z Columbia Icefields Discovery Centre, kam se dostanete pomocí silnice Icefields Parkway. Pokud milujete krásná panoramata a nebojíte se výšek, pak vyzkoušejte Glacier SkyWalk. Jedná se o skleněnou rozhlednu na okraji skály, která byla otevřena v roce 2014. Jestli podobné atrakce do národního parku patří nebo ne, nechť si každý odpoví sám. Jasper vám sám o sobě navíc nabídne nespočet podobných a mnohdy mnohem krásnějších výhledů na místní Skalické hory. Pravda, neuvidíte tak dobře sráz pod sebou. Zato ale můžete být zcela sami a bez davů.

I v Jasperu máte možnost využít lanovku. Skytram je vhodný především pro starší lidi a rodiny s dětmi, kteří chtějí vidět krásná panoramata hor, a pěší túra by pro ně byla příliš náročná. V dáli také uvidíte městečko Jasper. Na vrcholu je restaurace, kde si lze koupit občerstvení. Pokud však máte rádi čistou vodu (a nechcete ji nahradit sodovkou nebo jiným nápojem), tak si s sebou vezměte dostatečné zásoby – na vrcholu totiž voda neteče. I zde najdete dobře značené cesty, které můžete využít jak v případě cesty nahoru (pokud nechcete využít lanovky), tak při cestě dolů.

Na své si přijdou také milovníci noční oblohy. V parku je minimální světelné znečištění a Jasper je dokonce považován za jedno z nejlepších míst na světě pro pozorování hvězd! Od 12. do 21. října se koná Dark Sky Festival kde se pořádají různé akce pro veřejnost (některé zadarmo, některé se musí platit) právě na téma astronomie.

Ubytování a divoká příroda

Pokud budete chtít v Jasperu strávit více dní a hledáte pohodlí, tak se můžete ubytovat v městečku Jasper (např. hotel Astoria na Connaught Drive). Samozřejmě se dá spát i ve stanu nebo karavanu v místních kempech (např. Whistler Campground, který je blízko města nebo Wabasso Campground, kde vám cesta do města zabere cca 20 minut autem). Je dobré dodat, že místo v kempu si musíte také zarezervovat předem! V samotném městečku Jasper pak najdete obchody, restaurace nebo kavárny. Určitě stojí za to strávit tam nějaký čas.

Jasperský národní park je obrovský (16x větší než NP Šumava) a naprostá většina parku je skutečná divoká příroda. I přesto je to však místo, které nabídne nezapomenutelné zážitky úplně všem – starým, mladým, rodinám s dětmi, milovníkům pěší turistiky i divoké přírody a hlavně milovníkům horských panoramat, které na vás čekají skutečně na každém kroku.

Nakonec jeden citát, který Jasperský národní park skvěle vystihuje: „Lepší jednou vidět, než tisíckrát slyšet“.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí