Kanadské hudební festivaly nejsou jen o hudbě, ale také o energii

Kanadské hudební festivaly nejsou jen o hudbě, ale také o energii

Festivaly elektronické hudby v Kanadě přitahují každoročně statisíce lidí. Kapely a hudební scéna nejsou zdaleka to jediné. Jedná se o přehlídku výstřednosti, módních alternací, kreativního pojetí vizuálu, uměleckého designu, prezentaci nevšedních dovedností a ukázku, že hranice prostě neexistují. Přestože se festivaly výrazně prezentují svým zevnějškem, jako účastníci pocítíte, že tu jde především o uvolněnou atmosféru a předávání pozitivní energie.

Během ročního pobytu v Kanadě jsem měl skvělou příležitost pracovat hned na několika hudebních festivalech. Prodávali jsme hippie a jogínské oblečení a mohl jsem tak blíže poznat tuto komunitu.

Přestože nejsem rave fanoušek elektronické muziky, festivaly byly pro mě neuvěřitelně inspirativní. Neustále se totiž setkáváte s novými vjemy. Celý festival je jednou velkou show. Na každém kroku jste svědkem unikátních okamžiků, které jste pravděpodobně ještě nikdy neviděli. Váš mozek je doslova bombardován, není schopen reagovat zažitými sekvencemi a musí být neustále v aktivitě. Rozšiřuje se vaše perspektiva, stáváte se více kreativní, boříte status quo a nacházíte nová řešení na staré problémy.

Nejširší nabídku průvodců a map Kanady (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Shambhala Music Festival

Jedním z největších a nejintenzivnějších hudebních festivalů v Kanadě je Shambhala Music Festival. Ten začal už v roce 1998 a každý rok se stává větším a především velkolepějším. Na více jak 10 tisíc fanoušků čeká 5 dnů nabitého programu, 6 pódií, denní i večerní workshopy umění. Hula hooping (tanec s obručí) je v Kanadě velmi populární a pokud cestujete, můžete si pořídit cestovní verzi hula hoopu, která lze rozložit a opět složit do baťohu. Celý festival zajišťuje na tisíc dobrovolníků a svoji atmosférou si právem získal přezdívku malý Burning Man (Burning Man je nejslavnější festival v USA).

Evropana může překvapit kanadský přístup, který zakazuje na vybraných festivalech nejen dovoz vlastního alkoholu, ale také jeho samotný prodej v celém areálu. Drogy jsou však tzv. “povoleny”. Tyto festivaly pak mají speciální stan pro dobrovolné anonymní testy drog. Dobrovolníci se také starají o ty, kteří vlastní situaci se sebekontrolou nezvládnou.

Home is not a place. It’s a feeling

Astral Harvest je festival, který za poslední roky získal velkou popularitu. Jeho motto “Home is not a place. It’s a feeling” vystihuje perfektně podstatu této akce. Celý festival je hodně o vizuálních vjemech, které pomáhají otevřít lidské nitro a zažívat nové pocity. To má za cíl, abychom lépe poznali, kdo jsme “tam uvnitř”. V dnešním světě jsme totiž často silně ovlivňováni ostatními. Realizovat se ale musíme “zevnitř ven”, neměli bychom se stávat tím, co nám říká okolí.

Pokud se vydáte do země javorového listu, ať už na festival nebo z jiných důvodů, rozhodně si nenechte ujít také pořádně cestování. Kanada fascinuje totiž nejen svou rozlohou a divokou přírodou, ale i rozmanitou kombinací kultur z celého světa.

Další zajímavé festivaly, které mohu doporučit jsou Connect Music Festival v Saskatchewanu a North Country fair v Albertě.

Typickým znakem kanadských festivalů jsou kostými nebo oblečky wanzie. Wanzie jsou speciální jednokusá plyšová pyžama, která si navléknete a zezadu zapnete. Najdete je v podobě nejrůznějších postaviček či roztomilých zvířat a uvidíte je nejvíce především v podvečerní čas. Ještě než se setmí a vyrazí se na večerní oslavy, většina Kanaďanů se jde převléknout do svého wanzie. Není neobvyklé, aby si na festival dovezli více druhů, aby na každý večer měli jiný kostýmek.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: