Místa, která byste neměli vynechat při návštěvě střední Kanady

Místa, která byste neměli vynechat při návštěvě střední Kanady

Tradiční rodeo, nádherná jezera, nekonečné prérijní roviny Calgary nebo rodinné ropné vrty nabízí střední Kanada, takže až ji navštívíte, věnujte některým místům značnou pozornost!

Opouštět divočinu severní Kanady je těžké a o to více, když člověk zároveň opouští největší národní park v kanadské části Skalistých hor. Jasper nabízí snad ty nejkrásnější hory a vrcholky celého pobřeží. Ale platnost víza se krátí a stále nás čekají s otevřenou náručí nedozírné dálky námi zatím neprozkoumané Kanady. S těžkým srdcem vyrážíme na jihovýchod po silnici Icefield Parkway lemované horami v samém srdci Rockies.

Potoky a řeky se po deštích vylily z břehů, takže každý druhý uplakaný vodopádek vypadá teď poměrně impozantně. Cestou míjíme několik medvědů, tuhle visí baril na stromě, támhle se zase schovává za smrčkem grizzly. Rockies se zkrátka nedají jen tak opustit, a tak míříme ještě do národního parku Banff. Člověk by tady neměl vynechat šestadvacetikilometrovou túru naAylmer lookout, odkud je nádherný výhled na jezero Minnewanka.

Cesty mnoha turistů míří i do nedalekého parku Kootenai. V době naší návštěvy je ale kvůli povodním zavřená většina cest. Za zmínku však stojí nádherný, všemi bravami vymalovaný, Marble Canyon.

Vzhůru do Calgary na rodeo

Dáme poslední sbohem horám a vjíždíme do poněkud smutných rovin okolo Calgary. V nedalekém městečku Airdriezrovna probíhá místní rodeo. Profesionálové z celé Ameriky se tu sjíždějí na turnaj v předvečer slavného calgarského festivalu Stampede.

Národní hrdost se tu buduje o fous jinak než u nás – před samotným rodeem se hromadně zazpívá vestoje kanadská i americká hymna, poté se pronese řeč na téma „Kanada, nejlepší země světa“ a nakonec se uctí minutou ticha památka padlých vojáků. Teprve pak se může začít soutěžit.

Kanaďané se zocelují už od útlého věku, o čemž svědčí předturnaj pětiletých dětí rajtujících na nebohých ovcích. V praxi to vypadá tak, že dítě po pár metrech spadne, a ovce pak rajtuje na nebohém dítěti. Ani dospělí se nikterak nešetří. Jízda na divokém koni se málokdy obejde bez bolestivého pádu a nejeden kovboj rajtuje na koníkovi s rukou v sádře, o jízdě na býkovi ani nemluvě. V publiku si připadám drobet nepatřičně, jelikož jsme snad jediní „neokloboukovaní“ diváci.

Ropné vrty na každém rohu

Druhý den se už proplétáme sítí silniček nudnou krajinou okolo desítek malinkých ropných vrtů. Nejeden farmář tu pohádkově zbohatnul díky mohutnému ropnému ložisku přímo pod jeho skromným políčkem. Silniční bludiště nás dovádí do městečka Drumheller, které je v bedekrech označované jako hlavní světová dinosauří metropole. V okolních pustinách našli totiž paleontologové rekordní množství úžasně zachovalých koster všech možných dinosaurů. V muzeu Royal Tyrrell jsou k vidění kromě expozice o vykopávkách a o „světě za vlády ještěrů“ hlavně desítky kompletních zkamenělých dinosauřích koster.

Kousek za Drumhellerem se loučíme s Albertou a vjíždíme do sousedního Saskatchewanu, provincie nabízející jen stovky a tisíce kilometrů rovné, pusté a nehostinné prérie. Koncem 19. století sem lákala kanadská vláda farmáře na desítky hektarů půdy, kterou jim daruje, když jí zúrodní. Zimní čtyřicetistupňové mrazy a nikdy neutuchající vítr snesli ale jen ti nejotrlejší.

Nejširší nabídku průvodců a map Kanady (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Regina

První červencový den probíhá v Regině Canada day. Na každém kroku je patrná láska k vlasti. Kdo si nenamaloval na tvář kanadskou vlajku, má aspoň triko „I love Canada“. „Železní Zekoni“ předvádějí svojí sílu, muzikanti vyhrávají a večer se nese ve znamení mohutného ohňostroj.

Rychle profičíme přes sousední provincii Manitobu, která jako by z oka vypadla Saskatchewanu, až do jejího hlavního města Winnipegu. Odtud je to jen kousek na sever ke staré pevnosti Hudson Bay Comp, jedné z nejstarších společností na světě (založené v r. 1670), jejíž obchodníci a lovci kožešin začali v podstatě jako první běloši osidlovat Kanadu. V době největšího rozmachu společnost vlastnila takřka třetinu Kanady. Půdu na konci 19. století výhodně prodala kanadské vládě. Společnost je dneska jednou z největších realitních a developerských agentur na světě, mimo jiné vlastní několik kanadských obchodních řetězců.

Pevnost Lower Fort Garry je nově zrekonstruovaná a k radosti turistů tady pobíhají průvodci „okrojovaní“ dobovými hábity.

Ontario a jezera

Manitobská krajina se cestou na východ postupně mění a „krásní“ až na hranici s Ontariem. V parku u provinčního městečka Whiteshell najdete stovky krásných jezer a jezírek s průzračnou a teplou vodou. Stačí si půjčit kanoi a prohlédnout si je hezky podrobně.

Nádherné ontarijské městečko Kenora nabízí příjemnou pláž u rozlehlého členitého jezera Lake Of The Woods. Člověk by tu mohl strávit měsíce jen objížděním některých z jeho patnácti tisíc ostrůvků. Nás už ale láká dramatické pobřeží jezera Superior. Tohle jezero je nejen nejvýše položené (jak název napovídá) z pěti Velkýchjezer na řece SvatéhoVavřince, ale taky největší sladkovodní jezero v Kanadě i na světě. Rozlohou je Lake Superior větší než Česká republika. Na jeho východním pobřeží leží národní park Pukaskwa, nabízející hezké túry po pobřeží a odlehlé divoké pláže.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí