Doprava

Příjezd a odjezd:

Pro vstup do země potřebujete turistická víza, která dostanete přímo na letišti. Aby vám byla víza bez problémů udělena, měli byste mít zpáteční letenku, vetší obnos peněz na účtu a adresu místa, kde budete pobývat. Do země je možně vstoupit I bez těchto náležitosti – nikoliv vsak bez problémů a musíte se obrnit trpělivostí a neprůstřelným alibi. V takovém případe počítejte s možnosti několikahodinového výslechu s velmi přísným imigračním úředníkem.

Místní doprava:

Doprava v zemi je přinejmenším ojedinělá a usmána a je to jedna z věcí, kvůli které na Jamajku rádi vzpomínáme. Dálkové autobusy (malé 12 místné dodávky) jezdi poměrně často, avšak pouze při plné kapacitě. A pro Jamajčany je autobus plny jedině tehdy, sedí-li vám někdo na klíně. Jízdní řády neexistuji, odjezd autobusu zaleží na jeho obsazenosti. Na podobném principu funguji i jamajské taxíky. Dovezou vás, kam si budete přát a cena je přijatelná, pokud je taxík plně obsazený. Na Jamajce funguje systém tzv. naháněčů a každý z nich se vás bude snažit dostat právě do svého autobusu/taxíku. Vyplatí se proto si na stanovišti pár autobusu/taxíku obejit a vybrat si ten nejlevnější.

S aktualizací online průvodce Jamajkou nám pomohli Martina Suchá a Pavel Hajnik. Více o jejich cestách naleznete na mywaytonowhere.wordpress.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: