Život guatemalské rodiny očima backpackera

Život guatemalské rodiny očima backpackera

Pro backpackery se Guatemala stává stále více oblíbenou zemí v Centrální Americe. Je levná a najdeme tu velmi dobrý poměr turistických destinací se zachováním lokální atmosféry. Na rozdíl od Jihovýchodní Asie Centrální Ameriku teprve čeká ten největší turistický boom. Proto je nejvyšší čas prozkoumat tamější život, než bude příliš ovlivněn turismem.

Guatemala mě osobně velmi zaujala a rozhodl jsem se zde strávit celý měsíc. S přítelkyní jsme využili příležitosti 2týdenního intenzivního kurzu španělštiny a náš cestovatelský výlet se tak prodloužil.

Díky tomu jsme však získali neobyčejný vhled do guatemalské kultury a každodenního života. Mám rád backpacking cestování, ale ještě více mám rád, když v zemi zůstávám delší dobu než jen týden nebo dva, protože více pronikám do místní kultury a společenských zvyklostí.

Homestay v guatemalské rodině

Pro studium španělštiny jsme zvolili město Quetzaltenango (více rozšířený název Xela), které je oproti turisticky přesycené Antigue velmi lokální.

Vybrali jsme si variantu s homestay v guatemalské rodině. Škola nám přidělila dle jejich slov rodinu střední třídy, ale poměry zde byly podle našeho názoru na vyšší úrovni. Otec Carlos pracoval jako samostatný advokát, jeho manželka Lucy učila ve škole. Měli tři děti, nejmladšímu Rafaelovi byly 4 roky, Carlos byl ve věku 10 let a Carla byla starší ještě o dva roky.

Ráno jsme snídali cereálie anebo pečivo obvykle u stolu pouze s otcem. Lucy děti vyprovodila do školy v brzkých hodinách. Obědvali jsme obvykle s Carlosem a dětmi, pokud zrovna neměly ve škole odpolední výuku. Oběd vařila Julia, chůva, která přes den také hlídala malého Rafaela. Když jsme ji jednou viděli, jak obědvá na malé stoličce v kuchyni (a nikdo z rodičů nebyl doma), přizvali jsme ji ke stolu do jídelny. Přidala se k nám, ale byla velmi nesmělá. Zřejmě nikdy nejí spolu s rodinou u stolu. Nezdálo se, že by jí to někdo zakázal, spíše se sama prostě nikdy neodvážila.

Typická krajina, Guatemala
Typická krajina, Guatemala

Večeře jsme měli vždy společné s celou rodinou v dohodnutý čas. Děti měly zakázané u jídelního stolu používat mobilní telefony či jinou elektroniku, což se mi velmi líbilo. Televize musela být ztlumená. Děti byly napomínány, aby seděly u stolu pořádně (vzpříma a nevrtěly se) či aby říkaly slova “prosím”. Oba rodiče kladli velký výchovný důraz na společný čas u jídla.

Po celý pobyt bylo cítit velké rodinné pouto mezi všemi členy. Děti měly respekt ke svým rodičům, otec měl pozici tvrdě výchovnou zatímco matka byla více na straně porozumění. Malý Rafael byl velmi rozmazlený a často mi přišlo, že s ním rodiče zápasí a neví si s ním rady. To bylo způsobeno i tím, že přes den pracovali a chyběla zde rodičovská výchovná ruka přes denní dobu, kdy měl nejvíce energie. Jeho neposednost a rozdováděnost nám rodiče vysvětlovali tím, že je Rafael hyperaktivní dítě.

Horké prameny, Guatemala
Horké prameny, Guatemala

Skaut po guatemalsku

Obě starší děti chodily po škole do kroužku podobnému našemu Skautu a velmi se jim to líbilo. Jednou z aktivit byl také výstup na vulkán Santa Maria (3 772 m n. m.), kde přes noc přespí ve stanech. To byla pro každé dítě velká výzva. Guatemalci věří, že na vrcholku hor a vulkánů jsou blíže k Bohu, a proto se zde běžně provádí i řada náboženských rituálů. Při našem výstupu jsme viděli krásné erupce nedaleké sopky Santiaguito.

Během pobytu v Guatemale jsme měli ale i další přiležitosti, jak blíže poznat život místních rodin. Zajímavou zkušenost můžete zažít při sledování procesu ruční výroby čokolády v jedné z místních mayských rodin.

Středoamerickou Guatemalou dlouho dobu zmítala občanská válka. Oficiálně skončila v roce 1996 a společně s tím, se do země vypravili první baťůžkáři a pak i turisté. Je zde toho opravdu mnoho k objevování a prozkoumání. Přečtěte si o třech malých perličkách ze všech krás této země v článku Tři guatemalská zastavení s Mayi: Chichicastenango, Panajachel a Flores.

Guatemalská rodina dle Mayských tradic

V Guatemale stále můžeme narazit na rodiny, které jsou silně spjaty s mayskou kulturou. Vždyť Guatemala byla od prvopočátku srdcem říše Mayů.

Guatemalská rodina žije velmi pospolitě, a to až ve 3 generacích. Naráz se tak setkáte s patnácti členy, kteří jsou pokrevně spjati. Dům je větší, avšak velmi prostý a uklizený. Zvenčí vidíme, jak je poskládán ze všeho možného, od dřeva přes betonové kostky až po plechy. Neuvěřitelné! Zde si naplno uvědomíte, že toto je zřejmě život většiny lidí v Guatemale, kteří nemají přístup k turistům.

Rodina čokoládu vyrábí uvnitř světnice, do které těžko proniká přírodní světlo a je tak velmi tmavá. Prostor rozzáří až zapálený oheň. Nemohou vás překvapit neustále pobíhající slepice a kočky. Na druhou stranu rodina velmi dbá na hygienu a ruce si všichni poctivě myjí.

Slyšíte zde španělštinu, ale zároveň slova, která cítíte, že nejsou španělská. Starší členové rodiny španělsky neumí a hovoří pouze jedním z mayských jazyků. Aby rodina mohla spolu dobře komunikovat, všichni členové, i ti nejmladší, se učí jazyk Mayů.

Během několikahodinového výletu si odnesete velmi zajímavou zkušenost o životu guatemalské rodiny, která přestože má pravidelný styk s turisty, kteří občasně zavítají na prohlídku, žije velmi prostě a nemůže si dovolit příliš. Rodinné vazby jsou zde skutečně priorita číslo jedna. Je to silně emotivní zážitek, který vám může popíchnout vaše osobní životní priority a styl života, který doposud razíte.

Pokud vás Guatemala zaujala, neváhejte shlédnout video zážitků z naší cesty.

Nejširší nabídku průvodců a map Guetemaly (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí