Batůžkářské Galapágy aneb jak na ně s omezenými finančními prostředky

Batůžkářské Galapágy aneb jak na ně s omezenými finančními prostředky

Galapágy jsou klenot, jenž mizí z map, tedy pro obyčejné lidi. Celých 97% plochy souostroví Galapágy je dnes národním parkem. Galapágy jsou doslova „nedotknutelné“, bohužel především finančně. Opravdu neexistuje žádná klička?

Výlet do pravěku

Vstoupit do letadla je jako nasednout do stroje času. Ne nadarmo si Galapágy vysloužily nálepku – podlední pravěk na Zemi. Devatenáct lávových ostrovů skrytých v Tichém oceánu, vzdálených 1000 kilometrů od ekvádorského pobřeží se v historii těšilo nevídaně příznivé izolaci.

Na mapy světa se Galapágy dostaly až v 16. století a další dvě století byly pouze výspou pirátů a černých korzárů. Díky této odloučenosti zůstala na ostrovech uchována biologická pokladnice světa, s množstvím druhů, jež dnes nenajdeme nikde jinde na planetě. Vstupujeme do živého muzea zeměkoule. Navíc, vzhledem k dlouhé absenci člověka, zvířata na Galapágách nemají geneticky zakódovaný strach a zkrátka neutíkají. Nemůžete fotit, protože jsou příliš blízko!

Koupání s šestimetrovými mantami

Tropická fantazie k tomu svádí, ale na Galapágách nenajdete typické korály v prosluněném moři. Korály se tu díky teplotě vody takřka nevyskytují. Studený Humboldtův proud ochlazuje tuhle rovníkovou vodu na nutnost navléci si neopren. Pod vodou se však otvírá svět, který šnorchlař (nikoli potápěč) odnikud nezná. Šestimetrové manty, metrové želvy, tuleni, tučňáci, žraloci kladivouni, všichni na dotek! Takové masážní koupeli pro oči říkají „hlubinné šnorchlování“ – pod vámi je opravdu hlubina, ale tak přecpaná živočichy, že jsem si na mantu taky omylem stoupla…

Nejširší nabídku průvodců a map Ekvádoru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Želví konečná

Místní obrovítá želva se kdysi náramně hodila pirátům jako zdroj čerstvého masa, vydržela totiž na lodi bez živin až celičký rok! Zjistilo se to náhodou, když se na jednu želvu na lodi zapomnělo a za rok ji našli živou, „ideální skladování masa“. Želva navíc daleko neuteče a ta místní nakrmí celou flotilu námořníků. Tak se stalo, člověk želvy sežral. Naštěstí prozřel a želvy konečně opět zavazí na cestách. Přejet je naštěstí nejde, ale objet také ne, dva metráky želvy však svádí k vystoupení z auta a želví pauzičce.

Ceny

Ceny na Galapágách jsou monopolisticky dané, těžko hledat „akční nabídky“. Kdesi za pohádkami pro zákazníka je vždy skryt pevný základ v pevné výši. Ceny jsou vysoké. Musí být. Drahota je jediný štít před rozebráním turisty na kusy. Přesto si před pěti lety houževnatý zadlužený batůžkář Galapágy mohl dovolit. Kamarádi se vydali dnes a já zůstala z jejich psaní smutně koukat:

Nástup cen v USD za čtyři roky:

Týdení lodní okruh: 1300 –› dnes 3000 USD

Letenka Ekvádor-Galapágy: 230 –› dnes 400 USD

Vstupné do národního parku: 100 –› dnes 200 USD (má vstoupit v platnost)

Základní ubytování/den: 10 –› dnes 50 USD

Cca celkem v USD/týden: 1 700 –› 4 000 USD

Cca celkem v Kč/týden: 34 000 –› 80 000 Kč

(není započítána letenka z Evropy do Ekvádoru)

Pět způsobů, jak prozkoumat galapážské ostrovy od nejdražších k nejlevnějším:

  1. Veliká luxusní loď pro 100 lidí, často nejdražší all inclusive varianta, kde Čecha nečekají, budete za podobného exota jako želva.
  2. Bárka pro cca 16 lidí, komornější, nižší třída, loď je ale malinká, více drncne o rovník.
  3. Suchozemská základna jako pofiderní nejlevnější možnost znamená zůstat na hlavním ostrově Santa Cruz (tam kde rostou sloní želvy) a odtud dělat jednodenní výlety. Nedoporučuji, jednodenní výlety nedosáhnou v Tichém oceánu moc daleko.
  4. Tzv. „Galapágy pro chudé“ – v praxi to znamená, že se celým Galapágám v Ekvádoru úplně vyhnete a jedete na Islas Ballestas v Peru, proklamované jako „Galapágy pro chudé“.  Náklady pár desítek dolarů. Ostrovy naprosto nelze srovnávat,  ale tučňáka tam mají.
  5. Pozor na chytáky: „Galapágy od 800 dolarů“ aneb nic v ceně a nikam loď nedojede. Z nákladů na Galapágy bohužel není příliš úniku. Ostrovy jsou jedinečné, agentury to dobře vědí a jestli mají něco zmáknuté nejlépe, pak je to cenový kartel.
  6. Průvodcování – ostrovy mě tak nadchly, že jsem okamžitě zjišťovala podmínky živit se tu jako průvodce. A? Nebude to brnkačka! Průvodce totiž musí být zaprvé Ekvádorec, a od roku 1998 navíc přímo Galapážan, tedy na ostrovech narozen. Můj dotazovaný si nebyl jist, zda se Galapážanem také stáváte i jako manželka/manžel. Pokud ano, musíte tedy za povolený pobyt na ostrovech (3 měsíce) stihnout svatbu. A jestli se zadaří, lezete do chomoutu s celým Jurským parkem!
  7. Galapágy za 350 Kč! Já vím, je to trochu šidění, ale takové nevinné šidění, aneb ponořte se do Galapág s knížkou: „OLA LAMA – Jižní Amerkou od rovníku k tučňákům“ (batůžkářský vandr napříč jihoamerickým kontinentem, bohatě doplněn fotografiemi). Autorka Eva Palátová dále napsala: „ATA MUA – kolem světa za 800 dní“ (vítěz ankety o nejzajímavější cestopis) a tutlá knížku třetí, zatím v šátku tajemství 🙂 Více o knížkách: www.kiwik.cz.

Zkušenosti čtenářů

Renáta

Ad 4/ – máš pravdu. A tučňáky tam mají hned 2! 🙂 🙂

bk

Proc by mel byt Cech za exota?

Ja jsem byl na expedicnich plavbach i na mensich lodich (obvykle vzhledem k zamereni podstatne nakladnejsi nez velke velkovykrmny) a vsude to bylo ok.

Pokud se chovas jako ostatni lide z civizovanych zemi, pak za zadneho exota rozhodne nebudes.

A Galapagy se proste cesky levne udelat nedaji. Navic neni uplne pravda, ze by byly nedostupne. Pro navstevniky z vyspelych zemi jsou ceny prijatelne, a tim myslim i tzv. „obycejne lidi“. Proto jich tam ostatne tolik jezdi. 3k USD za tyden na lodi je normalni cena.

Libor

Článek zrovna není o tom, co se píše v nadpisu. Já tam nebyl, ale před rokem jsem o tom uvažoval a něco si zjišťoval. Psát, že cena se zvýšila z 1300 na 3000 USD je nesmysl už jen proto, že jsou různé kategorie. Můj 2 roky starý průvodce píše: okolo 175 USD na den v economy, 200-300 USD v tourist a tourist superior class (mj. rychlejší lodě), nad 350 USD first-class a luxury. Všechny třídy zahrnují jídlo, ale nejlevnější nemusí zahrnovat vodu, šnorchl a průvodce asi bude mluvit jen španělsky. Nejlevnější lodě jedou pomalu, ale proč by za týden neměli někam doplout? Několik týdnů předem se dají sehnat mimo hlavní sezónu last minute viz třeba tady: http://www.dealsgalapagos.com/
Malé lodě bych nenazýval s despektem bárka. Je jich tam asi 60 a většina je jistě ve vyšší kategorii. Naopak bych nejel na té velké, protože pak je dlouhé zdržení při vystupování a nastupování.

Nejlevnější letenka stála loni 480 USD (400 USD bylo v nejnižší sezóně (asi září říjen), vstupné je zatím 100 + 10 USD.

Ad 3) Dá se také jet kromě ostrova Santa Cruz na San Cristóbal a na ostrov Isabela (Puerto Villamil), kam jsem uvažoval jet. To samozřejmě nenahradí návštěvu podmořského světa na lodi, ale je tam mnoho zajímavostí. Čekal bych, že článek s takovým nadpisem zmíní a rozvede tuto možnost.

Ad 4) Jako tzv. Galapágy pro chudé se také nazývá ekvádorský Isla de la Plata, kam stojí 1-denní výlet z Puerto López 25 USD nebo 40 USD v sezóně velryb. Jsou tam terejové modronozí, kteří v říjnu a listopadu hnízdí přímo na stezkách (i další 2 druhy terejů), fregatky, albatrosi (těch málo) a ve vodě velké želvy. Od června do září se pluje mezi mnoha keporkaky.
U Galapág je zajímavé, že tam jsou tučňáci na rovníku, ale jinak je v Jižní Americe spousty mnohem lepších míst na pozorování tučňáků. Je to jiný druh, ale jsou podobní. Mimochodem nadpis té knížky by mohl znamenat, že jsi jela třeba jen z Quita na Galapágy 🙂

Honza
Libor:

Libor má ve všem pravdu.
Letenky stály letos od 420 (pokud má loď smlouvu s aeroliniemi) do 490 USD.
Všechny okružní plavby, které jsme letos na Galapágy zařizovali stály kolem 200 USD na den – vč. kvalitnějších lodí.
Ubytování na ostrovech lze také sehnat mnohem levněji než za 50 USD na den.

Zdenda
Honza:

Probůh, jak může někdo v diskuzi říct, že přezkoumal obsah knihy a dle obsahu ho/ji kniha zklamala? To je jasnovidec? Knizka Ola Lama je super! Cetla jsem dvakrat a doporucila uplne vsem kamosum!

Zdenda
Honza:

Obecne srovnani cen mi sedi, vratila jsem se z Galapag nedavno. Myslim, ze se jen chudera autorka trefila do dost nevdecneho tematu – srovnani cen. Neb kazdy Cech by si nechal pro kacku koleno vrtat, bude se v diskuzi vzdy chlubit, ze uhnal neco nekde o halir lip…

Libor
Zdenda:

Sama autorka si dala tento námět do nadpisu, ale pak na něj moc neodpověděla respektive od této možnosti odrazovala. Je dobře, že aspoň diskutující si sami odpověděli na tuto otázku, že částečně se to dá a stojí to také za to. Proč se ale nad tím pohoršovat? Naopak autorka je expertka na nízkonákladové cestování po Novém Zélandu, kde utratila, jak píše v jiném článku, 10000 Kč za 4 měsíce. Tento článek se jí holt nepovedl a tím vrhla logicky špatné světlo i na svou knihu, která je možná dobrá. Sama se ani do diskuse nezapojila, takže si to asi uvědomuje.

Eva Palátová
Libor:

Libore, do diskuze jsem se zapojila. Můj příspěvek se nikdy neobjevil. Nadpis článku zaslaný redakci byl jiný! Takový už je svět 🙂

Katarina
Honza:

Dobrý deň, práve plánujeme s kamarátkou cestu do Ekvadoru a Galapágy nechceme vynechať. Poradili by ste mi prosím, cez koho ste zariaďovali tie okružné plavby? Financie nie sú až taký veľký problém, skôr hľadáme ekologickejšie a menej masové možnosti  (ak tam také niečo vôbec existuje). Vďaka, Katarina

Jenda

mě to porovnání cen moc nesedí, byl jsem r. 2007 a osmidenní jízdu mi nabízeli za 2000 USD, letenka mě stála 312, teda ne z Quita, ale z ……sem zapomněl jméno toho přístavu. Zvolil jsem ,jak píšete „pofidérní možnost“ a dodnes na tento výlet vzpomínám a marně přemýšlím, s čím bych tento zážitek srovnal.

Jenda

mě to porovnání cen moc nesedí, byl jsem r. 2007 a osmidenní jízdu mi nabízeli za 2000 USD, letenka mě stála 312, teda ne z Quita, ale z ……sem zapomněl jméno toho přístavu. Zvolil jsem ,jak píšete „pofidérní možnost“ a dodnes na tento výlet vzpomínám a marně přemýšlím, s čím bych tento zážitek srovnal.

Jana

ahoj, vrátila jsem se z Galapág před měsícem – letenky (Quayquivil- San Cristobal – Quito) a cesta na týden lodí kolem ostrovů nás celkem na jednoho vyšla na 1600 USD (tj. ubytování, jídlo,průvodce) + samozřejmě 100 (vstup do parku) a pak poplatek za vzduch 10 USD. Je potřeba mít tu trpělivost a shánět je přímo na místě a ideálně využít last minute. Sice je to víc jak polovina nákladů na 4 týdenní pobyt v Ekvádoru, ale stojí to za to.

J.

jana

Článek fakt zklamal a vpodstatě nic moc nepřináší…. J.

Petr

Na mě článek působí tak, že si mám hlavně koupit knížku „OLA LAMA“. Škoda, toto téma mě zajímalo…

renáta
Petr:

No, musím říct, že jsem se hned po Ola Lama pídila a našla, ale když jsem louskala obsah, že bych si knihu koupila, tak mě dost zklamala. Škoda.

Honza
renáta:

Za me nejskvelejsi cestopis, co jsem kdy cetl. Musis to Renato, ale precit, ne jen hledet na obsah 🙂

Honza
Petr:

Taky zminuju na konci svych clanku, cim se zabyvam. To mi prijde seriozni a vhodne. Clanek je legrace, pobavil jsem se. Za kritickymi diskutery casto cejtim spis jen zavist…

Libor
Honza:

Ona to ale nenapsala jen na konec článku, ale v podstatě jako doporučení jak nejlevněji prozkoumat Galapágy, což bych při kvalitním článku klidně odpustil. Nikdo tu nevyvrátil jediný kritický argument diskutérů. Závist nad čím? Nad tím, že tentokrát by to bylo pro autorku na Galapágách už moc drahé (nebo si to spíš myslela)? Nebo nad tím, že někam vycestovala? Většina nebo všichni diskutéři toho mají nacestováno dost a jistě to přejí i ostatním, jinak by tu neztráceli čas raděním v diskuzích. Na rozdíl od autorky se snažili neodrazovat méně majetné zájemce o Galapágy od cesty. Nenapadá mě jiný důvod k napsání článku než propagovat si knihu.

Tomas Kralik

Otazka na autorku clanku,alebo vlastne hocikto kto vie poradit….mam v plane prest najvacsi ostrov na Galaagach,Isabela, s batohom,po celej dlzke pobrezia.je mozne sa volne pohybovat,stanovat…??vdaka za postreh a info.

Libor
Tomas Kralik:

Já myslím, že takovýto volný pohyb se stanováním by byl nelegální. Povolení na to asi nezískáš. I vědci nebo myslivci, kteří zbavují Galapágy přemnožených koz musí mít povolení, které jednou ani čeští myslivci nezískali přes původní příslib. I kdybys to zkusil, nebudeš mít asi vodu a bez cest se tam obtížně pohybuje (není to žádná procházka po plážích). Podle fotek z jihu Isabely, kde se chodí na sopku Sierra Negra (na vrcholu se dá s povolením kempovat), bych řekl, že trek v podobné krajině a klimatu bys mohl mít v Hawai’i Volcanoes National Park, ale samozřejmě bez těch zvířat. Při googlování jsem nic takového nenašel, ale našel jsem zajímavý článek, který na téma baťůžkářské Galapágy odpovídá mnohem lépe než ten článek:
http://gapyearescape.com/an-ultimate-guide-to-seeing-galapagos-independently-2/

Michal

Zdravím z Galapág,

Takže zatim jen ve zkratce, jak je to aktuálně s batůžkářskýma Galapágama: Koupit letenku na Galapágy z Quita nebo Guayaquilu (aktuálně cca. 350 USD, ale dá se chytit i výrazně levnější promo akce, lítaj sem min. 3 aerolinky), zaplatit 100 USD vstup do NP a těch 10 na odletu (oficiálně je to za „speciální“ prohlídku zavazadel, jestli nevezete žádný semínka nebo jiný potenciálně eko-nebezpečný věci, ale pak na místě už jde všechno relativně levně, pokud nejste líný chodit, stopovat, mluvit s lidma, jíst v místňáckých knajpách… Jsem tu zatim 10 dní, navštívil jsem 3 hlavní obydlený ostrovy (Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal) a celkově se vším všudy jsem se tu vešel do 300 USD s tim, že jsem se prakticky nezastavil a každej den jsem viděl nový místa, zvířata, pláže…. Lodě mezi zmíněnýma ostrovama standartně za 30, ale seženou se za 25, jídlo menu (polívka, rejže s rybou/masem a drink) oběd nebo večeře 3,50 na Santa Cruz a San Cristóbalu, 5 na Isabele, za hostel jsem platil max. 12 USD za noc a to ještě za velkej luxus (kuchyň, teplá voda, vlastní koupelna/WC, wifi) – chce to trošku pohledat a smlouvat, ale za 15 se nějaká špeluňka sežene celkem snadno. Dá se taky zdarma kempovat na pár krásných plážích, stačí požádat v kanclu Nár. parku o povolení, případně se poptat, jestli vás nenechaji přímo u nějakýho hotelu (na Isabele jsem takhle kempil za 5 USD, brejle a šnorchl na den 2,50 nebo s ploutvema 5). Spousta míst se dá navštívit zadarmo a ze zvířeny i krajiny uvidíte prakticky všechno, co na Galapágách k vidění je. Samozřejmě nějaká ta španělština je pro minimalizaci nákladů nutností. Podrobnějc se možná rozepíšu, až to budu mít za sebou, každopádně se ale aktuálně dají Galapágy z pevniny Ekvádoru podniknout na 10 dní pohodlně výrazně pod 1000 USD včetně letenek, vstupu apod. a rozhodně se nebudete nudit 🙂 Cestám zdar!

Sandra
Michal:

zdravim, Michale,
jak jsi na tom, uz zpatky? Mohla bych pozadat o blizsi info a Galapagach do mailu? Mas zajimave postrehy …
Vrele dekuji dopredu a preji prima den 🙂

Hana
Michal:

Dobrý den Michale, Váš příspěvek mne zaujal. Rozepsal jste se po návratu? Psal jste e-mail Sandře? Kdyby to bylo možné, ráda bych si přečetla o Vašem výletu na Galapágy více. Děkuji

Kristýna

Ahoj Michale, to jsou super informace, prosim te, ty letenky do 350 se daji koupit i na místě nebo je treba dopredu popr. Jak moc předem? Díky!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí