Doprava

Jednoznačně letadlem. Nabídka letenek je bohatá, z Prahy se s jedním přestupem do Quita, hlavního města Ekvádoru, nebo Guayaquilu dostanete hned několika leteckými společnostmi, nejčastěji KLM, Air France, British Arways. Nejlevnější zpáteční letenky pořídíte v intervalu 25 – 29 tisíc korun. Cesta i s přestupem trvá obvykle 12 – 16 hodin. Podle toho, se kterou leteckou společností poletíte, budete přestupovat v Amsterodamu, Paříži, Londýně, Miami nebo v Madridu. Při druhé časti letu do Ekvádoru prosedíte v letadle 8 – 11 hodin, což rozhodně není dobré pro váš krevní oběh – vhodné jsou časté procházky po palubě.

Pokud by pro vás nebyl problém odlet z Vídně, můžete výrazně ušetřit se společností Iberia (cena okolo 23 tisíc). I když prodejce letenky bude vždy tvrdit, že to není potřeba, je nutno při opouštění Ekvádoru na letišti zaplatit poplatek 25 USD.
Vhodnější, než po Praze obcházet všechny letecké kanceláře, je navštívit některého z mnoha prodejců letenek. Ti najdou pro vás nejvhodnější a nejlevnější spoj mezi leteckými společnostmi. Nejideálnější možností je navštívit internetové stránky některého z nich. Můžete si zde letenku sami vybrat, zarezervovat a v některých případech i zaplatit. Stačí zadat místo příletu (Quito nebo Guayaquil), místo odletu (Praha nebo Vídeň), vyplnit datum odletu a příletu a odeslat. Za několik vteřin se zobrazí nabídka s cenou. Ne ve všech výsledcích však budou pouze neobsazené lety, volná místa je vhodnější ověřit telefonicky. A jedna rada na závěr, nenechávejte koupi (nebo alespoň rezervaci) na poslední chvíli, ušetříte tím i několik tisíc.

Doprava po Ekvádoru

Doprava po Ekvádoru je nejjednodušší ze všech zemí Jižní Americe. Dostanete se tu odevšad kamkoli a kdykoli. Mezi městy se navíc dostanete vždy rychle. Pro cestování není Ekvádor nijak velkou zemí, přejetím autobusem z Tulcánu na severu, kolumbijská hranice, k peruánské na jihu nezabere ani 20 hodin.

Letadlem

Vnitrostátní lety ekvádorské letecké společnosti Tame jsou velice využívané i místními a za přijatelný peníz (20 – 60 USD) se dostanete rychle kamkoli v Ekvádoru.

Autobusem

Cestování autobusem je naprosto bezproblémové. Z každého města v zemi se dostanete kamkoli a v krátkých intervalech – v tomto ohledu jsou na tom lépe než v Čechách. Autobusová doprava po Ekvádoru je relativně levná, všeobecně lze říci, co hodina na cestě autobusem to 1 USD. Orientační ceny za dopravu uvádím v závěru kapitol u každého města. Je mou povinností vyvrátit některé bludy, které jsou prezentovány v zahraničních průvodcích (a v jednom případě na českém internetu). Pro delší cesty nejsou potřeba žádné rezervace, jednoduše přijdete a jedete! Někde také nedoporučují autobusy vůbec jezdit, prý vás čeká oloupení nebo krádež. To se v krajním případě samozřejmě stát může, ale není to důvod k vyhýbání se autobusům.

Vlakem

Cestování vlakem je výrazně dražší a nespolehlivé. Železniční doprava po Ekvádoru má často charakter atrakce pro turisty, proto jezdí pouze na několika tratích a obvykle nepravidelně. Jistou vinu na zubožené železnici má klimatický jev El Niňo, v letech 1983-84 byla prudkými dešti výrazně poničena. Vyhlášeným turistickým lákadlem je trať do Alausí – El Nariz del Diablo. Ceny za vlak jsou přibližně čtyřikrát dražší než autobusem a přeprava je pomalejší. Často se zde také setkáte s tím, že místní budou cestovat nesrovnatelně levněji.

Autem

Pokud s sebou máte mezinárodní řidičský průkaz a dost peněz (45 USD za den), můžete si na cestování půjčit auto. Pokud máte ještě více peněz (90 USD za den), můžete si půjčit auto s náhonem na všechny čtyři kola, které je naprosto nezbytné při cestách třeba do Oriente.

Taxi

Cestovat po Ekvádoru pouze taxíkem samozřejmě není vhodné, nárazově je však celkem levné. Především ve městě vám ušetří spoustu času a nijak neprovětrá peněženku. Za jízdu téměř přes celé Quito, od úrovně letiště k nádraží Terminal Terrestre, zaplatíte necelé 4 – 5 USD.

Autostop

Jelikož se při cestě do národních parků dostanete až na okraj civilizace, budou projíždějící auta tou jedinou nadějí. Ekvádorci na stopování staví velmi ochotně, a není pravda, že za to chtějí platit. Proto zapomeňte na rady typu, nejdříve se zeptejte za kolik a teprve poté nastupte. Z vlastní zkušenosti můžu tvrdit, že bych jel v mnoha případech zadarmo, kdybych se neptal za kolik. Postupem času jsem se podle tohoto zjištění zařídil a většinou nic neplatil.

Pošta a internet

Pohlednice koupíte v každém obchůdku se suvenýry a na mnoha dalších místech. Pro známku si již ale musíte dojít na poštu. Cena poštovní známky na pohlednici do zámoří je 1,5 USD. Posílání balíků je výrazně dražší. Ačkoli z Ekvádoru jde pohled třeba „pouze“ 14 dní, často se bohužel setkáte s tím, že z pěti poslaných dojdou pouze dva. Já jsem měl na podzim štěstí, z pěti poslaných se na cestě zatoulal pouze jeden, ostatní došly.

Telefon

Pokud si budete chtít z Ekvádoru zavolat, hledejte logo společnosti Andinatel nebo v pobřežních oblastech Pacifictel. Podrobnosti jak volat do Evropy na těchto místech ochotně poradí. Nejčastěji se lze dovolat z budek s kartami nejrozšířenejší telekomunikační solečnosti Bell South. Do Česka levně, okolo 20 korun za minutu.

Internet

V druhé polovině 90. let se začal internet rychle rozšiřovat i v Ekvádoru. Hlavním centrem rozvoje bylo Quito. A podle toho to vypadá i v současnosti. Ačkoli na internetové připojení narazíte téměř v každém městě, které má elektriku, nejméně za hodinu na internetu zaplatíte právě v hlavním městě. Ceny se tam pohybují nejčastěji v intervalu 0,5 – 1 USD za hodinu, což je výrazně méně než v Praze, kde za hodinu platíte 80 korun. Proč to v pro nás rozvojové zemi jde lacino a u nás draho?
Dalším městem s levným připojením je Baňos. Všeobecně lze říci, čím navštěvovanější město, tím levnější internet. Někde je sice dražší, ale všude budete platit méně než v ČR. Internetové kavárny jsou především v Quitu na každém kroku,ale třeba v poněkud konzervativnější Cuence, ačkoli je třetím největším ekvádorským městem, už musíte kavárnu s internetem pečlivě hledat. Připojení je pro běžné psaní pošty a otvírání stránek „rychlé,“ pokud se ovšem chystáte stahovat nějaká data potrvá to výrazně déle.

Autor: Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: