TOP 9 tradičních turistických destinací, které se dají ale prozkoumat i značně netradičními cestami

TOP 9 tradičních turistických destinací, které se dají ale prozkoumat i značně netradičními cestami

Egypt, Japonsko, USA nebo třeba Maroko známe, tedy alespoň si to myslíme. Stačí ale udělat krok (nebo více) stranou a i v tradičních destinacích můžeme objevit neznámé kouty.

1) Přes Spojené státy vlakem

Vlak, koleje a „opuštěné“ zastávky patří neodmyslitelně k USA a dobývání Divokého západu. Právě železnice umožnila Američanům ovládnout rozsáhlá území svých států, zásobovat tehdejší pionýry i svoji početnou armádu. 10. květen 1869 se zapsal do historie americké železnice zlatým písmem, jelikož to by den, kdy se v Promontory Summit v americkém státě Utah setkaly dvě skupiny dělníků (společností Central Pacific a Union Pacific) a propojily východní a západní pobřeží. Železniční koleje tak spoutaly Ameriku. Od té doby je možné celý kontinent projet pohodlně vlakem a při tom navštívit řadu zajímavých míst.

2) Na stopě egyptských klášterů

Přestože je Egypt zemí muslimskou, má i velkou křesťanskou menšinu, tzv. Kopty. Křesťané tvoří asi 6 – 8 % egyptské populace (cca 14,5 milionů obyvatel), a žijí pod pyramidami již mnoho staletí. V zemi se také nachází nejstarší klášter křesťanského světa zasvěcený svatému Antonínovi. Památka byla za sumu 14,5 milionu dolarů kompletně zrekonstruována a v roce 2010 znovu otevřena poutníkům. Součástí opevněného komplexu je několik kostelů, mlýn, pekárny, knihovna a zahrady. Poutní cesty byly, zvláště pak ve středověku, jedním ze stěžejních důvodů pro cestování. Do odlehlých klášterů se pak uchylovali lidé, kteří hledali svoji cestu k bohu.

3) Japonské textilie

Při slově Japonsko se na rtech objevuje i slovo gejša. Teď nejde ani tak o to, čím byla, ale co nosila na sobě. Krásné oděvy japonských dívek jsou známé po celém světě a překvapují svojí rafinovaností a komplikovaností. Japonské látky jsou nádherné a tamní textilní průmysl má velice bohatou a dlouhou tradici. Japonští tkalci používali převážně hedvábí, konopí a bavlnu. Jejich výrobky se vyznačovaly nejenom vysokou kvalitou, ale i značnou estetickou hodnotou. Používaly se nejenom pro výrobu oblečení, ale také například pro zhotovování bannerů, závěsů, polštářů, divadelních kostýmů i dalších potřeb všedního života.

4) Na nejvyšší horu Maroka

Džebel Toubkal (4167 metrů nad mořem) je nejvyšší hora Maroka a leží v pohoří Atlasu. Hora se nachází asi 60 kilometrů jižně od Marrákeše. Výstup na ni není příliš složitý, náročným ho dělá jeho délka a nadmořská výška. Vysoký Atlas nabízí řadu míst vhodných pro trekování i lezení a pohyb po vlastních nohou tak dává cestovateli ideální prostředek k prozkoumání této nádherné země.

Nejširší nabídku průvodců a map Maroka (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

5) Indie přírodní

Hinduismus, chrámy, svatí muži a očistné obřady, za tím vším míří lidé putující do Indie. Hledají zde smysl života, obrodu duše a chuť dál se toulat po naší krásné planetě. Při tomto hledání je nutné také nakouknout za zdi chrámů a podívat se do džunglí a na kopce indických hor. Národní parky Sundarbans a Kaziranga, řeky Brahmaputra nebo Ganga stejně jako jezero Chilika, nabízejí podívanou jiného, neduchovního charakteru. Před návštěvníkem se zde naplno rozevře náruč různorodé indické přírody. Je to krása.

6) Po stopách historie, které měnila svět

Vysoké vlny a krásné pláže, to je základem pro kvalitní místo, kam by mohli jezdit milovníci surfingu. Havaj je prakticky jejich (a nejenom pro surfaře) rájem na zemi. Tato „mánie“ se dostala již tak daleko, že posledních několik let je surfing uznávaným sportem na středních školách, hned vedle basketbalu, amerického fotbalu nebo plavání. Na ostrovech je velká konkurence, pochází z nich totiž řada mistrů světa. Proč si s tím, ale lámat hlavu? Stačí vzít prkno, najít si vlnu, nebát se a zkusit zase nového.

Havajské ostrovy jsou však mnohem více než jenom vlny. Nachází se zde například přístav Pearl Harbor, kde 7. prosince 1941 zaútočilo japonské císařské námořnictvo na USA a vtáhlo tak Ameriku do druhé světové války. Tato událost ovlivnila události na celém světě. Havaj je sám o sobě přírodním klenotem, návštěvníky například k výstupu láká sopka Haleakala,vysoká přes tři tisíce metrů, nebo nevyšší hora ostrovů Mauna Kea (4205 metrů).

7) Pěšky po Kanárských ostrovech

Asi to mnohé překvapí, ale i na Kanárských ostrovech je možné podnikat pořádné túry. Aby ne, nachází se zde totiž nejvyšší hora Španělska jménem Pico del Teide (3718 metrů). Tuto stále aktivní sopku najdete v Národním parku Del Teide a dá se na ní vylézt za několik hodin. Pokud se na výstup necítíte, můžete využít lanovky, které vede kousek pod vrchol. Výstup i sestup můžete rozdělit do dvou dnů a přespat na horské chatě Refugio de Altavista.

8) Podvodní krása Malediv

Jen tak ležet na hladině a dívat se skrze brýle na to, co se děje pod člověkem. Nořit se do hlubin oceánu a nechat se unášet jeho kouzly a tajemstvími. Potápění i šnorchlování jsou úžasné sporty, které vyžadují cvik i praxi, ale i jen se základní výbavou se turistovi může otevřít úplně nový a nepoznaný svět. Maledivy a jejich velké množství ostrovů nabízí ideální místo pro šnorchlování. Například lokalita u opuštěného ostrova Bodumohoraa nebo korálová stěna u ostrova Thinadhoo k tomu úplně vybízejí.

9) Za katamaránem do Dominikány

Plout si po širém oceánu na katamaránu je sen. Nebýt ničím vázán, užívat si slunce a pláží, zastavit se jen tam, kde se člověku líbí a poznat to, co si jen vybere. Plavba samozřejmě není nijak jednoduchou záležitostí, ale pronajmout si loď i s kapitánem, není rozhodně nemožné. Jak lépe než z paluby lodi, je možné poznávat svět, který byl i díky plavidlům a odvaze námořníků, pro nás, pro Evropany, objeven.

Během své cesty můžete také navštívit národního park Lago Enriquillo e Isla Cabritos, mys Cabo Rojo nebo údolí „věčného jara“ Jarabacoa. Dominikánská republika skrývá řadu míst, která se dají objevovat. K tomu je možné využít, organizované zájezdy, pěší chůze nebo třeba koně, přeci jenom svět z koňského hřbetu vypadá nejkrásněji.

Zkušenosti čtenářů

Schugger Leo

Že by byl zrovna Marrákeš hlavním městem Maroka…

Jenda

teda to je NÁŘEZ ty zájezdy !! Myslím teda cenu. To si mohou dovolit jedině snad důchodci. Kdo se domluví, tak jede sám ,to je bez debat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: