Doprava

Do Dominikánské Republiky se dostanete s největší pravděpodobností přes letiště Punta Cana nebo Santo Domingo. Dominikánská Republika se nachází na ostrově, společně s Haiti. Do ostatních karibských zemí je možné využít některé místní menší letecké společnosti. O těchto letech je lepší se informovat až v zemi na letišti a také tam letenky kupovat.

Doprava v zemi

V Dominikánské Republice se můžete dopravovat nejrůznějšími způsoby, každý má své výhody a nevýhody.

Pronajaté auto – možný způsob, ale trochu riskantní. Ceny pronájmu aut jsou od 25 USD za den, určitě nezapomeňte připlatit za plné pojištění! Benzín je celkem levný, okolo 25 Kč/l. Problémem může být trochu orientace v místní silniční síti, špatném značení, na rozbitých silnicích a hlavně při kontaktu s místními obyvateli na silnicích, kteří se běžně vydávají na neosvětlených kolech v protisměru, kličkují po komunikacích, včetně komunikací, které se vydávají za „dálnice“. Všude a nekoordinovaně potkáváte kola, chodce křižující silnice, přechody jsou málokde a nejsou využívány ve smyslu, jak jsme zvyklí z Evropy. Po setmění je to občas dost nepřehledná situace. Dalším rizikem může být místní policie, která vám může někdy tvrdit, že jste „kdesi“ jeli na červenou (i když si toho nejste vědomi) a chtějí po vás „pokutu“, často bez dokladového lístku. Požadované částky nebývají vysoké a dá se smlouvat. Může se stát, že zaparkované pronajaté auto najdete nabourané či odřené, proto je dobré mít plné pojištění.

Autobusy – místní zde mají něco jako svou vlastní síť autobusů, ale je dost obtížné pochopit, kdy jaký autobus kam pojede. Je to většinou intuitivní záležitost. Vše se mění, o nějaké přesnosti, zde vůbec není řeč, spíš je štěstí, když nasednete na autobus a ten vás zaveze, kam jste zamýšleli. Autobusy jsou dost historické, otlučené, bez klimatizace a přeplněné místními obyvateli.¨

Na aktualizaci online průvodce se podílelaIrena Andrlová (CK Reina Travel).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: