Červené pobřeží Canoa Quebrada

Červené pobřeží Canoa Quebrada

Canoa Quebrada je perlou východního pobřeží Brazílie. Leží v oblasti Ceará, 160 km od Fortalezy. Turisté i cestovatelé toto místo vyhledávají pro jeho dlouhou písečnou pláž lemovanou zvláštními pískovcovými útvary, jejichž červená barva kolísá podle obsahu železa.

Svérázné středisko Canoa Quebrada má příjemnou atmosféru staré rybářské osady, na jejímž původním místě vzniklo. Tradiční způsob života zde místní obyvatelé vedou dodnes. Rybářské domky však postupně vytlačují rodinné penziony a hotýlky schované v zahradách. Canoa Quebrada bývala oblíbeným místem hippies. Dodnes se z tamních barů a tančíren celé dny line folklórní hudba. Hlavní třídu, kde je soustředěno nejvíc podniků a obchodů, místní lidé nazývají pompézně Broadway.

Nejširší nabídku průvodců a map Bazílie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Výlet po pobřeží

Vyrazili jsme z Fortalezy s místním řidičem. Vzdálenost k pobřeží není příliš veliká, ale povolená rychlost, která v Brazílii dosahuje 60 km mimo obce a 40 km v obci, je pro nás nepředstavitelná.

Jedeme po pobřeží, které je střídavě více a méně červené pro větší a menší obsah železa. Na plážích je možné využít místní služby a projet se v okolních písečných dunách na buginách, na koních nebo v rybářských lodích jangadách, nebo se jako my jen tak projít  a  přitom pořídit zajímavé snímky.

Na zpáteční cestě začal řidiče neustále klimbajícího za volantem přitahovat protisměr. (Situace naprosto standardní). Vynutili jsme si přestávku. Zajeli na pláž a objevili v malém domečku terasu, příjemného majitele a nakonec i vynikající jídlo.

Zkušenosti čtenářů

Ivo Pohořelý

Ahoj Martine,

17.12. pořádáme Netradiční školní den v souvislosti s 30. výročím školy. Při té příležitosti oslovujeme bývalé studenty, zda by neměli chuť přijít do školy a popovídat si s těmi současnými o tom, co dělají (profesně, zájmově).
Neměl bys chuť také se zúčastnit? Rádi bychom se s Tebou setkali.

Každopádně se měj bezva.

Ivo Pohořelý

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí