Peníze a ceny

Všeobecně se dá říci, že jsou brazilské ceny v průměru srovnatelné s našimi. Někdy vás překvapí vysoká částka, jindy zas zaplatíte výrazně méně než u nás. A ceny se samozřejmě různí podle destinace a období.

V takovém Rio de Janeiru si musíte za většinu věcí připlatit oproti jiným částem země, tento rozdíl bývá podobný jako ceny na venkově a velkoměstě u nás. Rozdíly pak samozřejmě najdete také mezi centrem města a jeho odlehlejšími částmi, kde se ceny mohou různit jako například v centru Prahy a na jejím okraji. Je také nutné si uvědomit, že například ceny v Riu de Janeiru během karnevalu mohou být až třikrát větší než v jinou dobu…

Orientační ceny:

  • Oběd v obyčejné restauraci 15-20R
  • Točené brazilské pivo 6R
  • Káva v restauraci 2-5R
  • 1 litr mléka 3R
  • Chléb 4-5R
  • 1,5 litru vody 2,5 – 3,5R
  • Lístek na veřejnou dopravu – 3R/cesta
  • Ubytování v hostelu Rio de Janeiro – dormitory od 25R/osoba, soukromý vícelůžkový pokoj od 40R/osoba
  • Ubytování v hostelu v Manausu – dormitory od 30R/osoba, soukromý vícelůžkový pokoj od 40R/ osoba
  • Ubytování v hostelu v  Salvadoru – dormitory od 22R/ sosoba, soukromý vícelůžkový pokoj od 25R/ osoba

Bankomaty

Pokud můžete, raději se v Brazílii vyvarujte placení kreditní kartou. Bohužel se stále poměrně často stává, že vaše údaje mohou být zneužity a vám pak z účtu zmizí nemalé částky. Cizí měnu, eura či dolary, můžete poměrně bez problémů vyměnit na letišti, v luxusních hotelech (zde pozor na nevýhodný kurz), ve směnárnách, které bývají ve velkých městech a u turistických atrakcí, a také v pobočkách banky Baco do Brasil.
Hotovost je možné vybrat v bankomatech, které jsou čím dál tím rozšířenější. Ne všechny bankomaty však nutně přijímají zahraniční karty. Vždy tak vybírejte bankomaty s logem vaší kreditní či debetní karty. Sázkou na jistotu by měly být bankomaty Banco do Brasil, která si neúčtuje žádný poplatek za výběr. Většinou byste měli uspět rovněž u bankomatů HSBC, Citibank či Bradesco. Při výběru z bankomatu Banco 24 Horas či Santander Banks vám bude naúčtován poplatek 10R. Výběry bývají často limitovány – limit se pohybuje okolo 1000R.

Po výběru peněz z bankomatu je lepší si je přepočítat, nicméně to zkuste co nejvíce nenápadně. Mohli by si vás totiž snadno vyhlédnout zloději. 
Zatímco ve velkoměstech byste s najitím bankomatu, který přijímá zahraniční karty, neměli mít problém. V menších městech se může stát, že na takový bankomat nenarazíte. Je s tím tedy během cestování nutné počítat a mít vždy dostatek hotovosti v zásobě.

Na aktualizaci online průvodce se podílela Kateřina Červenková (novinářka a turistický průvodce na volné noze).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: