Covid, zdraví a bezpečnost

30. 3. V současnosti platí zákaz vstupu na území Bolívie pro všechny občany, včetně státních příslušníků Bolívie.

29.12.2020 Je nutné vyplnění formuláře a 14-ti denní karanténa. Rovněž platí nutnost negativního testu (ne staršího 10 dní).

19.10.2020 Pro vstup je nutné předložení negativního testu (ne staršího 7 dnů).

Je zcela běžné, když před bankou, kam si zrovna jdete vyměnit peníze, uvidíte postávat několik vojáků s výhružně vypadajícími samopaly. Neznamená to, že by se chystalo loupežné přepadení banky ani že nad obzorem visí politický převrat. V zemi, kde po desítky let panovala tvrdá vojenská diktatura, se prostě ukazování zbraní stalo součástí běžného života. Lidé jsou na zbraně zvyklí a vy si na to po určité době zvyknete taky.

Přestože současný politický režim je jakousi odnoží demokracie (obohacenou komunistickými ideály, jež jsou v Jižní Americe hluboce zakořeněny), není situace v zemi vždy úplně klidná. Pravidelně se zvedají vlny nepokojů a rolníci blokují zásobovací cesty mezi městy, aby si na vládě vynutili ekonomické ústupky. To je nepříjemné, protože v zácpě pak můžete uvíznout i na několik dní.

Vážnější nepokoje proběhly na podzim 2003, kdy při potlačování demonstrací zemřelo asi 60 lidí. V La Pazu létaly granáty a ozývala se střelba z kulometu. Protesty byly namířeny proti tehdejšímu prezidentovi kvůli jeho neschopnosti zlepšit ekonomickou situaci. Po stále sílících demonstracích, kdy situace dospěla až na samou hranici občanské války, byl prezident přinucen rezignovat a vyhlásit nové volby.

V létě 2005 se celostátní stávka a demonstrace vrátily, tentokrát už beze zbraní. Opět byl zvolen nový prezident (Evo Morales), který, jak se zdá, je všeobecně oblíbený – je to první prezident s čistě indiánskou krví. Díky jeho popularitě a otevřenosti k etnickým problémům je v současnosti v zemi bezpečno.

Všeobecně se dá ale říci, že se v Bolívii budete cítit velmi bezpečně. Místní jsou nesmírně přátelští a velmi rádi vám s čímkoliv poradí, v horách rádi podají pomocnou ruku ve formě pomoci při hledání cesty či vám naloží batoh na muly.

Zdraví

Snad největší zdravotní problém všech cestovatelů po Bolívii je výšková nemoc. Většina bolivijského území se nachází ve vysokých nadmořských výškách, s čímž je nutné počítat. Hodně pijte, snažte se pomalu aklimatizovat, ideálně nad dva 2 500 m n. m. stoupejte pomaleji a každých tisíc výškových metrů přečkejte dvě a více nocí.

Mezi vhodná očkování patří virová hepatitida A a B, břišní tyfus či vzteklina. Pamatujte také na to, že do Bolívie je povinné očkování proti žluté zimnici!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: