TOP 7 tipů, kam zavítat v Argentině

TOP 7 tipů, kam zavítat v Argentině

Majestátní Andy, vyhlášené víno i konec světa. Argentina v sobě ukrývá bezpočet přírodních krás. Připravili jsme si pro vás top 7 tipů míst, které byste při návštěvě argentinské přírody rozhodně neměli minout.

1. Cesta Alta Montaňa s Puente del Inca

Z vinařského centra Mendozy se můžete vydatmalebnou cestou Alta Montaňa přes Andy, s výhledem na nejvyšší horu Jižní Ameriky Cerro Aconcagua, až do Chile a jeho hlavního města. Při putování úžasnou horskou krajinou And narazíte i na přírodní úkaz, Puente del Inca neboli Incký most. Jedná se o skalní oblouk, který se klene přes řeku Horcones.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Přírodní most vznikl dosti netypickým způsobem, a to spolupůsobením tak protikladných elementů, jako jsou led a horké prameny, které prýští nedaleko. Minerální složky obsažené v termálních vodách, jež stékají po svazích, se postupně usazovaly na jednom břehu, až překlenuly řeku. Na počátku 20. století zde byly dokonce i lázně, kde jste mohli relaxovat v sirných pramenech. Poničila je však lavina, dnes tu zbylo už jen několik malých van, ve kterých se dá vykoupat.

Nejširší nabídku průvodců a map Argentiny (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

2. Mendoza, srdce argentinského vinařství

Argentinská červená vína jsou vyhlášená po celém světě. V dešťovém stínu pohoří And, ve vyprahlé krajině, která je zásobena vodou a tajícím sněhem z hor, se vinou vinice od obzoru k obzoru. Argentinské vinice se nachází na úpatí pohoří And od provincie Salta až po oblast Rio Negro. Vinařským srdcem celé oblasti je však městečko Mendoza, kde se víno pěstují v nadmořských výškách od 2000 až do neuvěřitelných 3000 metrů nad mořem. Nižší teploty a současně dostatek slunečních paprsků dává místním hroznům přesně to, co potřebují.

TIP: k vínu si dejte tradiční empanády, těstové kapsy plněné masem či sýrem.

3. Přírodní div světa ledovec Perito Moreno

El Calafate je malé městečko ležící na jižním břehu jezera Lago Argentino na úpatí And. Je vstupní branou do Národního parku Los Glaciares a i k jeho nejznámějšímu putujícímu ledovci, Perito Moreno.  Ten se stále snaží překonat jezero Lago Argentino. Čelo ledovce ční nad vodní hladinu do úctyhodné výšky šedesáti metrů a připomíná podium. Pracně vybudovaná ledová hráz je však vždy jednou za pár let dějištěm turisticky vyhledávaného představení „La ruptura“, kdy voda v jezeře opět zvítězí a s ohlušením rachotem se celá hráz prolomí.

Celý hřeben And je v délce několika set kilometrů pokryt nedostupným ledovcovým polem, jež místní označují jako „Campo de Hielo Sur„, čili „Jižní ledové pole“ a představuje největší ledovec světa nacházející se mimo oblasti za polárním kruhem.

4. Konec světa v Ushuaii

Jeden z největších přírodních pokladů jihoamerického kontinentu ukrývá krajina kolem konce světa, kolem městečka Ushuaia. Jde o jedno z nejjižněji obydlených míst na naší planetě. Na konec světa tu narazíte na každém kroku. Najdete tu mezník konce světa, Vlak na Konci světa, který původně sloužil pro vězně, kteří obývali tuto oblast. Konci světa je dokonce věnováno celé muzeum. Krásný pohled na město se vám naskytne z paluby loďky na kanálu Baegle, která vás také zaveze do těsné blízkosti ostrůvků, na nichž žijí velké kolonie tuleňů, lachtanů a tučňáků. Nakonec doplujete až k, jak jinak než nejjižnějšímu, majáku světa.

Argentinská Ushuaia je hlavním městemOhňové země. Obklopena vysokými horami, s pohledy turistů mířícími k něco jen přes tisíc kilometrů vzdálené Antarktidě. Není se tak čemu divit, že láká nejen dobrodruhy a romantiky, ale je také místem odkud se na cesty vydává většina arktických expedic.

5. Za velrybami na Puerto Madryn

Přístavní město Puerto Madryn je vstupním bodem turistů, kteří přijíždějí na poloostrov Valdés a na výběžek Tombo. Je ideálním místem, kde se můžete vydat pozorovat hned několik druhů zvířat. Třeba poloostrov Valdés, jenž je od roku 1999 zapsán na list přírodních památek UNESCO, je místem, kde se množí velryby, tuleni a mroži, a kde hnízdí tisíce vodních ptáků, jako jsou např. pelikáni a kormoráni.

Jen necelý 165 kilometrů jižně od Puerto Madryn, na výběžku Tombo, hnízdí zase největší kolonie tučňáků na světě. Legračně se pohupující tisíce a tisíce tučňáků připlouvají k hnízdění už v září a zdrží se až do března.

TIP: Za tuleni se vydejte mezi útesy Punta Loma a do přírodní rezervace Punta Pirámide. V rezervaci Punta Norte můžete zase pozorovat nejvýznamnější kolonii mořských lvounů na světě. Více než 1500 exemplářů tuleňů magelánských, můžete potkat v Punta Tombo společně s různými druhy ptáků, od racků po kormorány.

6. Na skok do chilského Torres del Paine

Jen coby kamenem dohodil je to z Argentiny do chilského Národního parku Torres del Paine, jež na východě sousedí s argentinským Národním parkem Los Glaciares. Park je protkán stovkami kilometrů turistických tras, při kterých vám v nadmořských výškách od 50 do 3000 metrů nad mořem, budou nad hlavou poletovat majestátní kondoři a potkat můžete i pštrosy nandu nebo lamy guanako.

Národní park Torres del Paine patří k nejkrásnějším parkům vůbec celé Jižní Ameriky. Pohoří Cordillera del Paine, které se vine středem parku, přináší jedinečnou přehlídku skalnatých horských štítů, rozložitých ledovců a třpytivých jezer.

TIP: Nejpopulárnější trekovým okruhem v parku je takzvaný „W“okruh, který vás během pěti dní zavede skutečně k těm nejzajímavějším místům, včetně majestátních skalních věží Las Torres.

7. Nahuel Huapi – jihoamerické Švýcarsko

Nahuel Huapi je nejstarší argentinský národní park nesoucí jméno po jezeru ledovcového původu Lago Nahuel Huapi, které leží v nadmořské výšce 760 metrů. Nachází se blízkosti města San Carlos de Bariloche. Kromě majestátních vrcholků And, hustého deštného lesa a vulkanických planin je mimo jiné znám i tím, jak často zde prší.

Každoročně tu spadne přibližně 3000 až 4000 mm vody. Právě díky tomuto velkému množství srážek se tak dobře daří růstu valdivijského deštného lesa s jedinečnými druhy rostlin. Zajímavou možností jak poznat krásy parku je vydat se na vyhlášenou trasu sedmi jezer (Ruta de los Siete Lagos) spojující městečka San Carlos de Bariloche a San Martin de los Andes.

Zkušenosti čtenářů

eva

A co severozápad? A vodopády? Mně se teda nejvíc líbilo právě u vodopádů, v Ohňové zemi, v Esteros del Iberá, v El Palmaru a na severozápadě. Okolo Bariloche je sice také hezky, ale není to pro nás taková exotika.

Libor

To je článek, který má hlavně propagovat cestovku, ale jinak obsahuje spoustu nepřesností a nesmyslů a samozřejmě v tipech na Argentinu by neměl chybět severozápad a Iguazú, zatímco Mendoza a víno není zas tak nic mimořádného (to už spíš víno Torrontes v Cafayate) a doplnění o Torres del Paine je trochu podivné, byť je blízko (ale vše v Chile je blízko Argentiny).
1. Lázně v Puente del Inca nezničila lavina, ale v roce 1965 sesuv půdy poničil hotel spojený s lázněmi. Ještě do roku 2005 se tam mohlo koupat, ale pak přístup i koupání zakázali kvůli ochraně této přírodní památky. Nicméně místo je to krásné a za návštěvu určitě stojí. Ten vznik mostu je nejspíš trochu jiný (asi ne z jednoho břehu na druhý), ale je to jen teorie. Přesně to nikdo neví.
http://www.amazing-world-in-free-stock-pictures-and-photos.com/puente-del-inca-and-free-pictures.html
3. „La ruptura“ u ledovce Perito Moreno není žádné vyhledávané představení, protože nikdo neví, kdy přesně přijde. Muselo by se tam čekat několik měsíců, protože přesněji to předpovědět nejde. Slova „pracně vybudovaná“ jsou u přírodních dějů trochu matoucí.
Campo de Hielo Sur je druhý největší ledovec světa nacházející se mimo oblasti za polárním kruhem:
https://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Patagonian_Ice_Field#cite_note-1
4. Ushuaia: kanál Beagle (ne Baegle). Na tučňáky se tam běžně nejezdí, jsou dost daleko. Kdo Vám nakukal, že je to nejjižnější maják světa? Co ten na mysu Horn?
https://en.wikipedia.org/wiki/Cape_Horn
Většina arktických expedic? Snad antarktických. To, že Ushuaia je hlavním městem Ohňové země, není úplně přesné, ale budiž:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ushuaia
5. Na Punta Tombo tuleň magellanský, jak zmiňujete v tipu pod bodem 5? To asi má být tučňák magellanský.
6. Torres del Paine sousedí s argentinským Národním parkem Los Glaciares na severu, ne na východě. Turistické trasy jsou tam v nadmořských výškách do 1300 metrů nad mořem (a to je na okruhu, kam jde málokdo), ne 3000 m. To je zhruba výška pro běžného člověka nepřístupné nejvyšší hory.
7. V oblasti Bariloche a San Martín de los Andes v jižním létě prší jen minimálně. Roční úhrn je kolem 1000-1500 mm. Valdivijský deštný les je hlavně v Chile a jen na málo místech zasahuje i do Argentiny. Tam pak naprší i těch 4000 mm, ale to jsou místa, kam se nikdo běžně nedostane.
https://en.wikipedia.org/wiki/Valdivian_temperate_rain_forest
Jestli takovéto články píšete jako svou práci za odměnu, dělejte raději něco jiného. Jestli si ho napsala cestovka jako PR, je otázka, jestli s ní vůbec jet.

eva
Libor:

Ono už to jezero Lago Argentino je docela vtipný. To jako jezero Jezero?

Stanislav Kaľavský
Libor:

Ahoj, Libor,
prosím Ťa o info o okruhu W. Dá sa v Puerto Natales nájsť sprievodca a prípadne aj nosič (neviem ako je to s proviantom na ceste), prípadne organizovaný výlet za normálnejšiu cenu? Pretože som dostal ponuku od miestnej cestovky za 4 dňový výlet, ktorý ani neprechádza cez celé w-čko za 2000 usd. Som sám a chcel by som prespávať pod strechou – napr. v refugios. Treba bukovať vopred, alebo sa dá až na mieste?  Myslím v termíne november 2017. Ďakujem krásne.
Stano Kaľavský

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí