Čím mě okouzlil Tunis

Čím mě okouzlil Tunis

A tady v nejhezčí a nejpříjemnější hospodě Tuniska už přesně vím, že zpátky doma nebudu psát o nádherných písečných dunách a solném jezeře na jihu země, o perfektním offrouďáckém poježdění, o výstupu na Jogurtovou horu, o strachu, kdy jsme spali na alžírské hranici, nebudu ani psát o písečných plážích, ani o potápění.

S každým nově navštíveným místem se ve mně upevňoval pocit, že civilizace, která tady kolem pomyslného roku nula žila, byla kulturně a duchovně na výrazně vyšší úrovni než ta naše. Samozřejmě zapomeňme na elektriku a auta a podobné vymoženosti vědecko-technické revoluce. Posuzuji jen, jak ti lidé žili: města měla kanalizaci, veřejné lázně, veřejné záchody, několikapatrové domy s kompletním sociálním vybavením, bazény, divadla, amfiteátry.

Nejširší nabídku průvodců a map Tuniska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Čarokrásné mozaiky, které zdobily jak lázeňské prostory, tak haly a terasy soukromých domů. Mramorové sloupy a mramorová obložení lázeňských stěn. Sochy, které zdobily nejedeno náměstí, vítězné oblouky, lázeňské výklenky, ulice i soukromé rezidence bohatých Římanů.. Vodovody, které dokázaly zásobovat vodou i města vzdálená přes sto kilometrů od pramene.

A nakonec tuto prosperující společnost, bohužel už asi příliš sebejistou vlastní neporazitelností, zlikvidují kmeny Vandalů. Během pár let je všechno to lidské snažení ztraceno a všechno se vrací kamsi o několik set let zpět na úroveň barbarských dobyvatelů.

Zkušenosti čtenářů

Martin

Dobrý den,
zajímalo by mne, kde přesně toto bylo:

A pak při terénní cestě podél alžírských hranic jsme zhlédli i ruiny, o kterých se nikde nepíše, které se nacházejí uprostřed lesů a polí a jen sem tam stojící kamenné zárubně dveří a zbytky kamenných stěn dávají tušit dávno zašlou slávu dalšího římského města.
Dík

Martin

Michal
Martin:

Ahoj, bylo to severně nad ještě zmiňovaným Bou Chebka (severně od silnice 15 do Alžíru), zhruba na kótě N35° 21.300′ E8°30,176′ nebo N35° 28.132′ E8°31,232′ to jsme zrovna moc nefotili takže už to s GPS nedám dohromady, sorry
mm

MIchal
Martin:

Ještě pro upřesnění, ta fotka je právě z Bou Chebka, tam si ještě dal někdo práci, aby ledabyle poskládal pár kamenů na sebe, to další pod těmi kótami je opravdu nedotčené….
mm

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí