Beninské království

Beninské království

Beninske kralovstvi se rozprostiralo na uzemi dnesni Nigerie, v dobe sveho nejvetsiho rozkvetu sahalo od dnesniho Lagosu na zapade, podel pobrezi az k rece Nigeru na vychode. Zabiralo asi tak petinu rozlohy dnesni Nigerie.

Chief Ize-IyamuChief Ize-Iyamu

Beninske kralovstvi bylo zalozeno ve 13. stoleti primymi predchudci dnesniho Oby Erediauwa II, ktery je dodnes velmi dulezitou osobou jak v tradicni kulture dnesniho Benin City, tak i v politicke sfere statu Edo v Nigerii.

Veri se, ze na uzemi Beninskeho kralovstvi zili lide Bini (Edo), kteri vsak museli snaset tyranii vladnouciho kmene Osigo, a to uz od roku 355 BC. Bini pry pozadali o pomoc Prince Oranmiyan of Ife (patrici ke kmeni Yoruba), aby je zachranil od nadvlady Osigo. Dalsi verze uvadi, ze Prince Oranmiyan of Ife vedl valecnou vypravu na uzemi Beninu a svrhl vladu Osigo. Vsechny verze se ovsem shoduji na jednom historickem faktu, a to ze syn Prince Oranmiyan of Ife, Eweka I., se stal prvnim Oba of Benin.

Pri zakladani Beninskeho kralovstvi a v prvnich letech jeho existence rozhodovala o vetsine kralovskych zalezitostech skupina Chiefs (radcu) zvana Uzama. Uzama mela nejvyssi moc v Kralovstvi. Az v 15. stoleti tento stav zmenil Oba Ewuare, ktery prevzal nejvyssi moc v Kralovstvi od Uzamy a stvrdil to tim, ze pozice Oby zacala byt pouze dedicna, z otce na prvorozeneho syna.

Byl to take Oba Ewuare, ktery promenil Benin City ve valecnou pevnost obehnanou prikopy a zdmi a zacal rozsirovat Kralovstvi az za hranice kmene Bini.

Oba Ozolua (syn Oby Ewuare) a Oba Esigie (syn Oby Ozolua) byli dalsimi vyznamnymi vladci Beninskeho Kralovstvi. Za jejich panovani bylo Beninske Kralovstvi rozsireno az k pobrezi a Lagos byl zalozen jako stanoviste pro jejich vojenske jednotky. Tak take zacala komunikace mezi Beninem a velvyslanci Portugalskeho Kralovstvi.

Po dalsi tri stoleti Benin vzkvetal obchodem s Portugalskymi a jinymi obchodniky z Evropy. Obchodavalo se hlavne se slonovinou, korenim (typicke palive papricky), palmovym olejem a pozdeji, bohuzel, prisel na radu i obchod s otroky.

V 19. stoleti zacala prosperita Beninskeho Kralovstvi upadavat. Prispelo k tomu nekolik faktoru – Britove zkolonizovali jih, na zapade se neustale valcilo s kmenem Yoruba a na severu probihal Jihad a valky s Kralovstvim Nupe.

Nejvetsi ranou pro Beninske Kralovstvi byl unor 1897, kdy bylo Beninske Kralovstvi prepadeno Britskym vojskem. Kralovstvi lehlo popelem a nezmerne mnozstvi kulturnich pamatek se ocitlo v rukou Britu. Tehdejsi Oba odesel do exilu ve meste Calabar. Beninske Kralovstvi se stalo casti Protektoratu Jizni Nigerie.


Po vyhlaseni nezavislosti Nigerie v roce 1960 se Beninskemu Kralovstvi opet dostalo kulturniho uznani a dulezitosti, jenom uz nema takovou politickou moc jako drive. I kdyz z vlastni zkusenosti muzu rici, ze Oba of Benin vyznamne zasahuje do politickeho deni u nas ve state. Jakekoli dulezite politicke rozhodnuti se jen malokdy obejde bez pozehnani od Oba of Benin. A myslim, ze politici maji vetsi vitr z toho, kdyz si je na koberecek zavola Oba of Benin nez jejich pravoplatny sef – Guverner statu Edo.

Zarostlý Benin Moat, NigérieZarostlý Benin Moat, Nigérie

http://eboinnaija.fundekave.net/

HedvabnouStezku.cz založili cestovatelé pro cestovatele, o velkých horách píšeme na Velehory.cz. Své zážitky cest můžete sdílet s přáteli také v Klubech cestovatelů. Nejlepší outdoorové filmy pak uvidíte na festivalu Expediční kamera možná i ve vašem městě. Nejširší výběr map a knih najdete v našem eshopu. Z příjmů z těchto aktivit podporujeme Expediční fond – i vy můžete přihlásit svůj projekt.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí