VÁNOČNÍ KEŇA – 3. díl

VÁNOČNÍ KEŇA – 3. díl

Michal Houska a Kateřina Hrabětová Krátce o hotelu Nebudu nikoho zatěžovat popisem hotelu. Jistě znáte hotely například v Chorvatsku, Itálii… Pozorovali jste nějaké rozdíly? Ne, jsou všechny stejné. Myslím si, že do ciziny se jezdí za jinýma věcma než jsou hotely. Proto tím nebudu ztrácet čas. V cestopise Egypt 2004 jsem hotely popsal dostatečně, klidně si to můžete aplikovat i na tento hotel a všechny budoucí.

Setkání s obchodníky

Po snídani odcházíme z hotelu a vykračujeme hlavní bránou vstříct útoku obchodníků. Ze začátku je klid. Nikde nikdo, jen pár stánků se suvenýry. Po chvilce se nás snaží ulovit taxi mužík, lákající na odvoz do Mombasy za nehorázný peníz. Už si nepamatuji kolik přesně chtěl, ale v porovnání s matatou (mistní doprava), kterou jsme jezdili později to bylo nehorázné. Co by ovšem člověk před hotelem chtěl, že? Pokračujeme dál uličkou z jedné strany lemovanou hotelovými zahradami, a z druhé menšími baráky s obchůdky. Ty nás ale nezajímají. Pokračujeme dál, ani nevíme kam. Jdeme kam nás cesta zavede.

A přece nás ulovili

Na malé křižovatce zahybáme vlevo. Přestože si nikoho nevšímáme, chytají se nás tři černoši a jdou s námi. Naši druzi nás doprovází až k hlavní silnici vedoucí z Mombasy do Mtwapy a dále na sever. Vyprávějí o okolí a ukazují různé rostlinné zajímavosti. Přicházíme ke křižovatce a rozmýšlíme se co dál. Trio neúnavných černochů nás mezitím stačilo pozvat na návštěvu jejich vesnice Shanzu Village. Neodmítáme a vydáváme se přes silnici na polní cestu. Cesta hostí černochy jdoucí, či jedoucí na kole za prací směrem k hlavní silnici.

Nejširší nabídku průvodců a map Keni (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Uprostřed Shanzu Village

Okolí cesty je lemované suchou travou, pozadí vytváří vysoké palmy. První návštěva africké vesnice v životě nás mírně zaskočila. Ať už v úvodu cestopisu nakousnutým nepořádkem, který je i zde, tak i celkovou atmosférou. Pokojně doutnající odpad u vstupu do vesnice pomalu odhořívá a dým, který z něho stoupá se rozlévá po okolí. Oheň nahrazuje popeláře. Po okolí pobíhají slepice a ďobou do všeho co se jim namane pod zobáčky. Prochazíme ústím vesnice a vcházíme do malých neuspořádaných uliček. Do útrob vesnice Shanzu Village. Od našich třech průvodců se nám dostává náramné pozornosti. Vysvětlují nám vše zajímavé v okolí.

Kousek od vstupu upozorňují na malý hřbitov. Leží bezprostředně u jedné z uliček. Pár metrů od obydlí. Cesty ve vesnici se klikatí mezi hliněnými baráčky a jsou samozřejmě bez zpevnění. Asfalt, nebo něco podobného zde není. Vše je každodenním chozením od lidí poctivě ušlapané. Docela bych chtěl vidět cesty v období dešťů. To musí být tvrdé. Prašná cesta ubíhá pod našima bílýma nožičkama a okolí nastoluje pohledy hodné zvěčnění alespoň fotografií.

Cestovatelské stránky autorů najdete na http://www.exotickecestovani.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí