Putování Keňou

Putování Keňou

První myšlenky o návštěvě východoafrické Keni nás přepadly už rok před cestou. Největší lákadla byla jasná – asi nejznámější africká safari spolu s nejvyššími pohořími Mount Kenya a Kilimanjaro v sousední Tanzanii se staly okamžitě naším cílem.

Země ležící na rovníku a patřící mezi nejchudší státy planety však skrývá mnohem více…

Nairobi – město plné kontrastů

Jako v každém hlavním městě země třetího světa, i v Nairobi lze vedle sebe vidět moderní mrakodrapy nadnárodních společností či bank a chudinské čtvrti ležící na okraji města. Moderní a relativně bezpečné centrum města však sestává z nevelkého počtu ulic a tak se i při krátké procházce během okamžiku ocitnete ve zcela jiném světě.

Nejúžasnější přírodní divadlo

Na jihozápadě Keni – asi 180 km západně od Nairobi – se rozléhají nekonečné pláně Masai Mara. Rezervace, která tvoří nedílný celek s parkem Serengeti v sousední Tanzanii, je pravděpodobně nejznámějším safari ve východní Africe. Masai Mara musí učarovat každému milovníkovi divočiny. Během chvilky lze spatřit antilopy, zebry nebo buvoly, lvi kontrolující důležitě své teritorium, rozvážně se pohupující slony či ladně si vykračující žirafy. Překážkou, kterou musí překonávat statisíce zvířat putujících mezi Serengeti a Masai Marou je věčně kalná řeka Mara. Každý rok zde obrovská stáda pakoňů, zeber a antilop svádějí boj s krokodýly a hrochy, aby mohly pokračovat za potravou do oblasti Serengeti a o několik měsíců později se vydaly na cestu zpět.

Nejširší nabídku průvodců a map Keni (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Keňská jezera

Jako dlouhá jizva se Afrikou táhne Velká příkopová propadlina. Na keňském území v ní leží hned 7 jezer a každé z nich člověku učaruje svojí neopakovatelnou atmosférou. Jezero Baringo je ptačím rájem s více než 450 zaznamenanými druhy opeřenců, potkáte tu ale i hrochy a krokodýly. Pro jezero Bogoria jsou charakteristické horké prameny a gejzíry a jeho scenérie můžete zahlédnout i ve filmu Nowhere in Africa, U Nakuru zase můžete obdivovat nekonečná hejna plameňáků a pelikánů. Podle odhadů jich v této oblasti žije na dva miliony. Přesto se mezi nimi neztratí ani ptáci marabu, žirafy, zebry, opice, buvoli či vzácní nosorožci.

Naší první zastávkou bylo jezero Elmenteita. Uvítalo nás neskutečným klidem a nezapomenutelným západem slunce nad nehybnou vodní hladinou. Druhý den vyrážíme na procházku kolem jezera, na jehož opačném konci údajně vyvěrají léčivé prameny. Protože je právě období sucha dá se po vyprahlém břehu chodit celkem bez problémů. V období dešťů je totiž plocha jezera výrazně větší a některá místa se překonávají s jen obtížemi. Za celý den potkáme jen 11letého klučinu Samuela, který jde chvíli s námi a obstojnou angličtinou nám vypráví o rodině, škole a panu učitelovi z Evropy.

Rájem ornitologů je bezesporu jezero Baringo. Ačkoliv nevelké rozlohou, je domovem několika stům druhů ptáků. Mezi nejúchvatnější zážitky určitě patří pozorování orlů při lovu. Tito dravci dlouho vysedávají na skalách vypínajících se nad jezerem, aby se z ničeho nic zvedly a v obrovské rychlosti přelétly jen několik desítek centimetrů nad hladinou jezera a v pravý okamžik vytáhli z vody svou kořist.

Kromě jezer Velké příkopové propadliny stojí za pozornost i jezero největší, rozlohou srovnatelné s územím České republiky – jezero Victoria. O jeho vody se dělí 3 země – Keňa na východě, Tanzanie na jihu a Uganda na západě. Jen několik kilometrů od východních břehů vystupuje z hladiny jezera 6 nevelkých ostrovů. Z městečka Mbita se na ně lze dostat zhruba za hodinu a půl. Záleží to ale na tom, zda mají domorodci zrovna k dispozici motor do své loďky. Na ostrovech nenajdete ani úchvatné scenérie ani architektonické skvosty, zato vás přivítají přátelští obyvatelé, jejichž jediným majetkem jsou malé chatrče a staré rybářské loďky. Přesto vám rádi připraví něco malého k snědku a na požádání vám donesou i příbor, který je na ostrově opravdovou vzácností.

Sníh na rovníku

Asi 150km severně od Nairobi, téměř na rovníku se vypínají zasněžené vrcholy druhého nejvyššího afrického pohoří – Kere Nyagy (známé rovněž jako Mount Kenya). Název pochází od kmene Kikuyů, v jejichž řeči znamená „Jasná hora“, a na jejím vrcholu sídlí bůh Ngai. Náš výstup pod vrchol Lenana začíná v městečku Chogoria na východním úpatí pohoří. Dostat se odsud k bráně parku není snadné a proto patří tato cesta k těm méně vyhledávaným. Hned na začátku je totiž nutné překonat 30km po prašné lesní cestě. Naštěstí je ve městě dostatek dobrovolníků, kteří si rádi přivydělají a zájemce za menší poplatek přes nepříjemný úsek převezou. S rostoucí nadmořskou výškou se postupně mění i ráz krajiny a tak zpočátku hustě zalesněné oblasti střídá pásmo pokryté jen tu a tam mechem. Kere Nyaga ale určitě zaujme všechny, kteří se rozhodnou jí navštívit, i svojí faunou. V nižších polohách je potřeba dávat si pozor na hbité kočkodany, kteří se v nestřeženém okamžiku zmocní čehokoliv, co zůstane jen na chvilku bez dozoru, zážitkem je nepochybně setkání se slonem, ale i pózujícími a hravými damany.

S tím, že si v rovníkové Africe sáhneme na sníh, jsme tak trochu počítali. Skutečnost však předčila všechna naše očekávání a tak jsme nakonec během 4 dnů strávených v horách Kere Nyagy, kdy nás provázelo slunečné počasí, déšť i kroupy, zažili i pravou africkou chumelenici a usínali ve stanu, na kterém ležela několikacentimetrová vrstva sněhu.

Na dohled Kilimanjaru

Národní park Amboseli patří spolu s rezervací Masai Mara k nejvyhledávanějším a nejpopulárnějším v Keni. Vděčí za to nepochybně blízkosti nejvyššího afrického pohoří Kilimanjara, jehož krásou je možné se kochat snad z každého místa parku. Konec konců – pohlednice monumentálního Kilimanjara v popředí se stádem slonů či žiraf patří mezi nejtypičtější obrázky z Afriky. V období sucha je pro celou oblast Amboseli charakteristický všudypřítomný prach, který v období dešťů střídají rozsáhlé bažiny. Kilimanjaro ale není jedinou atrakcí lákající turisty – Amboseli patří k parkům s nejvyšším počtem slonů a tak není neobvyklé spatřit stádo čítající i několik desítek těchto obrovitých savců.

Zkušenosti čtenářů

michaela cizova

Dobry den,

mam pro vas tip na soukrome safari. Muzete si projet parky, ktere vas zajimaji spolu s mistnim pruvodcem, ktery zde zije. Specializuje se na ceske a polske turisty.
v pripade zajmu me nevahejte kontaktovat. Nabidka plati celorocne.

Michaela Cizova

Martina
michaela cizova:

Dobrý den,
můžete mi prosím poslat tip na průvodce v Keni? Potřebovala bych na 2-3 dny příští týden,
děkuji Martina

Josef
michaela cizova:

Dobrý den,
je Váš kontakt ještě aktivní? Mohl bych dostat kontakt?
Děkuji

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí