Za krásami Jihoafrické republiky

Za krásami Jihoafrické republiky

Jedete po silnici a připadáte si jako ve snu. Krajina se mění každou chvilku, silnice zaváté pískem střídají vysokohorské průsmyky. V tu chvíli si připadáte, jako byste se ze Sahary dostali do Švýcarska. Přitom jste však právě v Jihoafrické republice.

Kapské město, ve kterém nepřetržitě fouká ledový vítr, vystřídalo Simon´s Town, městečko známé pláží s tučňáky. Na jedné straně pláže se s nimi můžete koupat, pokud si troufnete do ledového oceánu. Pokud vás ledová voda odradí, stačí se posadit na pláž a čekat, jestli některý z nich za vámi přijde na návštěvu.

Po příjemném odpočinku s tučňáky je čas jet dále na jih. Blížíme se ke světoznámému mysu Dobré naděje. Není to nejjižnější místo Afriky, jak se mnozí domnívají, tam se dostaneme později.  Mys Dobré naděje je národní park, po kterém se dopravujete výhradně autem. Nové silnice jsou v lepším stavu než naše dálnice. Při cestě po parku můžete potkat pštrosy, antilopy, kudu a další obyvatele parku. Na konci cesty se můžete vyšplhat na maják, kde je směrovka s počtem kilometrů do světových destinací. Pokud budete mít štěstí, na obzoru se objeví velryby.

Od majáku se dát k mysu dojít pěšky a asi každý návštěvník se nechá vyfotit u proslulé dřevěné cedule s nápisem Cape of Good Hope, udávající zeměpisnou polohu. Pokud jsem si myslela, že v Kapském městě fouká, tak tady by se dal vítr nazvat vichřicí. Prohání se po útesech a já nedokážu pochopit, že všichni na fotkách vypadají tak učesaně (samozřejmě kromě mě).

Ještě poslední ohlédnutí za mysem a jsme opět na cestě za krásami jihu JAR. Poslední zastávka u tučňáků na pláži v Simon´s Town při západu slunce, kdy narazíte pouze na pár poslední opozdilců, je dokonalé završení celého dne.

Střelkový mys

Naše cesta pokračuje směrem k nejjižnějšímu mysu Afriky, Střelkovému mysu. Rozhodli jsme se jet cestou po pobřeží a pak prašnými cestami kolem nejjižnějšího fungujícího vinařství. Po cestě míjíme další vinařství, farmy s domácími zvířaty a pštrosy a najednou vidíme tu správnou směrovku. Ještě pár kilometrů a dostáváme se k majáku, který střeží pobřeží. Kousek od něj je cíl naší cesty, nejjižnější výběžek Afriky. Kamenná deska ukazuje, který oceán je Indický a který je Atlantický. Ovšem vlny, které se valí k břehu, toto označení nerespektují, vlní se a překrývají mezi oběma oceány. Podle informací by měl být Indický oceán teplejší než Atlantický, ale nepřišlo mi to tak.

Nedaleko Střelkového mysu začíná Garden route. Jedná se o pobřežní cestu, která spojuje města na pobřeží a táhne se až skoro k Port Elizabeth. Každé město má své jedinečné charisma, písčité pláže, které lemují zátoky, vybízejí k vodním radovánkám a pro vyznavače adrenalinových zážitků je tu nepřeberné množství možností potápění za žraloky i s nimi. Když jsme šli na pláž a ptali se místního, proč je pláž zavřená, s klidnou tváří nám odpověděl, že minulý týden bylo v moři asi 300 žraloků a plavání by nebylo bezpečné.

Mys Dobré naděje, JAR

Z nespočet městeček, které jsou na trase Garden route, stojí za zmínku Plettenberg bay, kde se nachází komplex muzea s replikou lodi cestovatele Bartoloměje Díaze, informacemi z jeho cest a starými mapami, starý poštovní strom, ze které do dnešních dnů odchází dopisy se speciálních poštovním razítkem a do kterého byl kdysi dávno uložen dopis varující posádku lodi o plánovaném přepadení . Celý komplex má ještě jednu budovu, ve které se nachází muzeum s mušlemi. 

Na konci Garden Route se nachází městečko Jeffrey´s bay, které je mekkou surfařů. Vynikající podmínky pro surfing lákají každoročně tisíce milovníků tohoto sportu k návštěvě tohoto malého městečka. Ovšem i nesurfaři si přijdou na své. Na pláži najdete překrásné mušle, vyplavené barevné korály a občas i malé žraločky.

Lvíčata, JARLvíčata, JAR

Africká slepice, JARAfrická slepice, JAR

Tučňáci, Boulder´s beach, JARTučňáci, Boulder´s beach, JAR

Addo national park

Nedaleko Jeffrey´s bay se nachází městečko St. Francis´ bay s pláží celou pokrytou mušličkami, bílým majákem a záchranou stanicí pro tučňáky, kteří byly obaleni ropou při ztroskotání tankeru. Po vyléčení jsou tučňáci vraceni do volné přírody a sami doplují několik stovek kilometrů ke Kapskému městu, odkud byli po havárii odvezeni. Toto záchranné středisko se nachází nedaleko Port Elizabeth. Naše putování směřuje dále na sever do sloní rezervace Addo national park.

V této rezervaci žije volně více než 300 slonů. Kromě nich tu narazíte na buvoly, kudu, zebry, šakaly, surikaty, želvy, hovnivály a další zástupce afrických živočichů. Po rezervaci se můžete pohybovat pouze v autě, ale na několika místech je návštěvníkům dovoleno na vlastní nebezpečí z auta vystoupit. Vzhledem k velikosti parku se vyplatí několikadenní návštěva. Tento park není tak známý jako Krugger national park, ale nabízí menší množství turistů a hodně k vidění.

Addo national park byl hlavním cílem naší výpravy a nezklamal. Vidět slony ve volné příloze jak spolu žijí, jak si hrají a dovádí, byl jeden z nejhezčích zážitků, které jsem si z Afriky odvezla. Překrásná příroda a milí lidé dokreslují obrázek pohody. Cestou zpátky jsme prožili další dobrodružství a viděli spoustu krásných míst, o kterých si budete moci přečíst příště.

Jarka Nová pracuje v Českých Aeroliniích a cestování patří k jejím největším koníčkům. Ať už jsou to karibské ostrovy plné zeleně a fauny nebo kulturní památky Peru, kam právě míří.

HedvabnouStezku.cz založili cestovatelé pro cestovatele, o velkých horách píšeme na Velehory.cz. Své zážitky cest můžete sdílet s přáteli také v Klubech cestovatelů. Nejlepší outdoorové filmy pak uvidíte na festivalu Expediční kamera možná i ve vašem městě. Nejširší výběr map a knih najdete v našem eshopu. Z příjmů z těchto aktivit podporujeme Expediční fond – i vy můžete přihlásit svůj projekt.

Zkušenosti čtenářů

Jenda

no jo, byl sem též… pěkné (-:
taky vám u vjezdu do Addo říkali, že nesmíte mít s sebou pomeranče ?

Jarka
Jenda:

Ahoj Jendo,
někde jsem to četla a tak jsme neriskovali a nic nebrali :o)

Jenda
Jarka:

na konci článku píšeš, že se chystáš do Peru, tak kdybys měla dotazy, můžeš se na mně obrátit, leccos jsem tam navštívil.

Lenička

hezký, hezký…:)

Klára

lidičky jak se dá dopravovat po JARu a hlavně z Johannesburgu do Kapského města bez auta, když pojedu jen já s přítelem? Plánujeme Tanzánii, ale když čtu o JARu, tak nevím… 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí