Safari v Jihoafrické republice

Safari v Jihoafrické republice

Jihoafrickou republiku jsme navštívili na 25 dní. Dostali jsme se do těsné blízkosti velryb a setkali s kompletní velkou pětkou (slon, buvol, nosorožec, lev a leopard). Byl to „svět v jedné zemi“.

Letadlo společnosti South African Airways s námi po dvanáctihodinovém letu bezpečně dosedlo na letištní plochu a nás se zmocnil zvláštní pocit těšení se smíšený s místy až paranoidními představami umocněnými „zaručenými informacemi“ ze strany všech možných známých a kolegů, kteří zde sice nikdy nebyli, ale zato o JARu „všechno“ věděli.

Samozřejmě, že to „všechno“ byly jen samé negativní informace – kriminalita, přepadávání turistů, nenávist černochů k bělochům a mnoho dalších katastrofických scénářů o životě v JARu. Trošku nás uklidnilo, že v letadle z Frankfurtu s námi přistálo ještě asi 400 dalších bělochů, z nichž mnozí se bavili mezi sebou o tom, jaké to bylo, když tu byli minule.. (Hurá, znamená to, že minule museli přežít a zase takový horor to být nemohl, když se dobrovolně vracejí na stejná místa!)

První menší safari

Z Johannesburgu jsme po zapůjčení auta vyrazili západním směrem k poušti Kalahari, resp. k národnímu parku Kgalagadi Gemsbok, kde nás čekalo nejen setkání s nádhernou přírodou, ale také první menší safari, protože ačkoliv je Kalahari poušť, zvířat v ní žije relativně hodně – přímorožci, antilopy skákavé, pakoně, pštrosi a také majestátní kalaharský lev, na kterého jsme měli rovněž štěstí. Strávili jsme zde úžasné tři dny.

Dále jsme pokračovali do národního parku Augrabies s mohutným vodopádem kaňonem řeky Orange a kamenitou, skoro až měsíční krajinou. Naše další cesta vedla do národního parku Namaqualand, kde díky prvním jarním dešťům rozkvétají obrovské koberce složené z milionů barevných lučních květin. Období, ve kterém do JARu cestujeme je právě to nejvhodnější, jak pro pozdější safari-zážitky, tak i pro kytičkovou sezónu. V případě Austrálie je běžné, že si člověk uvědomí, že v našem létě mají zimu, ale jižní Afriku jako protinožce moc nebereme a přitom tam v konci našeho léta taky končí jejich zima a o slovo se hlásí jaro.

Směrem k Atlantiku

Kapské městoa jeho okolí nabízí celou řadu atraktivních míst – botanickou zahradu Kirstenbosch (zrovna kvetou proteovité květiny), horskou vyhlídkovou silnici Chapman’s Peak drive, členité pobřeží Atlantiku u Cape Pointu a Mysu Dobré naděje, kolonii tučňáků brýlových na pláži Boulders. Z Kapského města se s malou odbočkou k nádherným krápníkovým jeskyním Cango vydáme podél jižního pobřeží, teď už Indického oceánu, směrem zpět na východ. Čeká nás výlet loďkou do těsné blízkosti velryb, návštěva pralesa Tsitsikamma a pak už atraktivní jihoafrické safari postupně v národních parcích Addo, Hluhluwe-Umfolozi a v největším Krugerově národním parku, kde se tváří v tvář setkáme s mnoha druhy a velkým množstvím zvířat včetně kompletní velké pětky (slon, buvol, nosorožec, lev a leopard). Nehoníme se tak jako mnozí jiní návštěvníci jenom za lvy a dalšími šelmami, ale vychutnáváme si neuvěřitelnou blízkost slonů, nosorožců, zeber, žiraf, mnoha druhů antilop, ptáků a dalších zástupců živočišné říše.

Zkušenosti čtenářů

Karel Fšudebil

bohove musej bejt sileni, co?

Vera
Karel Fšudebil:

Pěkný článek, sama se tam v neděli chystám taky, ale jen na 17 dní. Máme trochu jinou trasu: Johannesburg, Krugeruv narodni park, Svazijsko, St. Lucia, Hluhluwe-Umfolozi, Durban a nakonec Drakensberg. Kapské město a okolí si necháváme napříště, pokud nás tedy nenabodnou na kůl:-)
Máme jen trochu problém s tím, že mi půjčovny aut a guesthousy v naprosté většině neodpovídají na mail, takže máme zajištěn nocleh jen na první dvě noci a pak se uvidí. Moniko, vy jste měli auto rezervováno dopředu nebo jste si našli půjčovnu až tam?

Michal
Karel Fšudebil:

Byli jsme tam také, auto jsme měli domluvené dopředu u AVISu (přes Student Agency, dobrá cena), ale ubytování ne. Měli jsme s sebou stan a spacáky a spali v kempech. Levné, pěkné, dobře vybavené a je jich dost, žádný problém.

Monika Hanušová
Michal:

My jsme taky měli auto půjčené od AVISu, rezervaci dopředu z ČR po internetu a zaplatit to jde buď u nás nebo na místě. Cena je stejná. Noclehy jsme kromě Krugeru a Kalahari řešili až na místě, podle toho, kam jsme zrovna dojeli. V parcích asi se stanem nebude problém, možná nebudou volné chatičky za levnější peníz. Jinak kdekoliv po cestě jsme vždycky sehnali guest house nebo ubytování v soukromí. Ceny jsou ale tak cca 400 – 500 Kč na osobu a noc. Ubytování je sice zbytečně luxusní, ale jiné levnější kromě stanu lze jen těžko najít. Běloši tam prostě bydlí lépe a dráž, než my a tak když pronajmou pokoj, není to za pár korun.
Štastnou cestu a hezké zážitky. Monika

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí