Festival tisíce hvězd

Festival tisíce hvězd

Nejvíce umělců a hvězd na jednom místě nenajdete ani v televizi ani v Holywoodu, ale v městečku Arba Minch v Etiopii. Každý rok se tu schází stovky až tisíce hudebníků a tanečníků z mnoha afrických kmenů.

Účastníci 1000 stars fest

V prosinci loňského roku jsme se zcela náhodou ocitli ve městě Arba Minch v termínu konání 4. ročníku festivalu 1000 stars fest, který proběhl ve dnech 16. – 18. prosince na místním fotbalovém stadionu. Nikdy předtím jsme o něm neslyšeli a i v průvodcích o něm nebylo napsáno ani slůvko. O to větší bylo naše překvapení, když jsme při příchodu na stadion zjistili o jak masovou akci se jedná. Během festivalu se na pódiu vystřídalo téměř 1000 účinkujících, kterým přihlíželo asi 20 000 diváků. Bezesporu se jedná o jednu z největších akcí tohoto druhu ve východní Africe.

Účastníci 1000 stars fest

První ročník festivalu proběhl díky financím z křesťanského fondu v roce 2003 pod názvem Festival hudby a tance Etiopie. Šlo o několik menších akcí v několika městech regionálního významu a Addis Abebě.

Účastníci 1000 stars fest

Díky opětovnému zisku grantu proběhl v roce 2004 festival znovu na několika místech se zakončením v hlavním městě. O festival byl opravdu veliký zájem a tak nebylo pochyb, že vzniká akce, která se bude pravidelně opakovat.

Pro rok 2005 požádal křesťanský fond o spoluúčast organizaci Global Music Exchange (GME), která se zaměřuje na pomoc domorodým obyvatelům v Kamerunu a Etiopii prostřednictvím jejich hudby. Festival byl umístěn do města Arba Minch a organizace GME se postarala o veškeré technické zázemí, zřídila internetové stránky festivalu, natočila celý festival a vydala CD „Festival of a Thousand Stars“. V tomto roce již vystoupilo před 15 000 diváky 26 skupin převážně z jižní Etiopie.

Účastníci 1000 stars fest

V námi navštíveném 4. ročníku zde již vystoupilo 38 domorodých skupin a přes 350 zpěváků z pěti arbaminchských škol. Místní asociace „GUGHE“ pomohla zadministrovat celou akci a převzala roli hlavního organizátora.

Tradiční zdobení účastníků 1000 stars fest

5. ročník, který se uskuteční opět v prosinci ve městě Arba Minch bude bezesporu ještě úchvatnější, poněvadž je součástí oslav etiopského milénia a proto pokud se chystáte strávit letošní konec roku v Etiopii, rozhodně si ho nenechte ujít. Festival se letos koná v termínu 15. -17. prosince. Máte tedy nejvyšší čas, zařídit vše potřebné na cestu do Etiopie!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí