Jídlo, pití a ubytování

Jídlo, pití a ubytování

Etiopská kuchyně sice není příliš známá, ale je vyjímečná nejen v Africe, ale i ve světě. Základem každého jídla je placka injara, na níž se klade další jídlo. Injara se vzhledem podobá palačince, ale těsto se před uvařením nechává 3 dny kvasit, čímž získává svoji typickou nakyslou chuť.

Injaru trháte na kousky a používáte místo lžíce k nabírání jídla. Jídlo se jí společně z jednoho talíře. K jídlu používejte jen pravou ruku, levá je nečistá.

Každou středu, pátek a 55 dní před Velikonocemi drží etiopští ortodoxní křesťané veganský půst, v ostatní dny se zase jí téměř výhradně maso a to klidně i k snídani.

V Addis Ababě je široký výběr restaurací nabízejících jak etiopskou tak mezinárodní kuchyni. Jinde je nejlepší jíst tam, kde jedí místní, nebojte se ani malých ošklivých jídelen nebo jídla na ulici, pokud uvidíte, že je čerstvě připravené. Jídlo bude nejspíš lepší a určitě autentičtější než v předražené turistické restauraci. Pokud má restaurace menu, bude psané v místním jazyce, abyste si mohli objednat, naučte se pár názvů jídel v amharštině. V menších městech a vesnicích je výběr jídel velmi omezený.

Maso

Národním jídlem je Doro wat, směs s kuřecím masem, podávaná jen při zvláštních příležitostech popřípadě v turistických restaracích. Injaru můžete ochutnat s Kai wat, červenou směsí masa.

chilli, cibule a česneku. Maso bývá hovězí, jehněčí, koza nebo ryba. Vepřové se z náboženských důvodů nejí. Nepálivá směs s masem je Alicha wat, s cibulí a česnekem. Tibs je jehněčí maso smažené na másle s česnekem, cibulí a zeleninou – servírované v hliněné nádobě se nazývá Shekla tibs. Chcete-li zkusit něco neobvyklého, objednejte si Kifto, syrové nebo mírně uvařené mleté hovězí s chilli.

Vegetariánská a veganská jídla

V Etiopii se vegani a vegetariáni mohou najíst bez problému téměř kdekoliv. Nejlepším jídlem je určitě Beyaynetu, kdy dostanete na injaře malé porce všech veganských jídel, které má restaurace zrovna připravené. Mohou to být luštěninové směsi, čerstvá, vařená nebo nakládaná zelenina, brambory, rýže, ale i těstoviny. Shiro je pálivá kaše z cizrny. Ful je směs z bobů smažených na másle s česnekem a chilli. Injara firfir znamená doslova “natrhaná injara” a dostanete ji zalitou omáčkou s kořením berbere. Dabo firfir je to samé s chlebem. Vegetariáni si mohou dát také vajíčka, Enkulal nebo míchaná vajíčka se zeleninou, Enkulal tibs.

Pokud vám nebude chutnat etiopská kuchyně, ve větších městech a v turistických hotelech a restauracích dostanete i mezinárodní kuchyni. Jinde budete mít na výběr mezi chlebem, vajíčky a špagetami.

Nejširší nabídku průvodců a map Etiopie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Pití

Zatímco místní vodu z kohoutku pijí, vy se raději spokojte s vodou kupovanou nebo alespoň převařenou. Vodu a slazené nápoje seženete v každém obchůdku. V kostele se můžete napít i vody svěcené. Určitě ochutnejte vynikající, hustý džus. Zajímavý je avokádový pokapaný limetkou nebo míchaný (sprice).

Typickým etiopským nápojem je samozřejmě káva, jejíž přípravu a pití provází zdlouhavá, ale zajímavá ceremonie. Z teplých nápojů můžete ochutnat také kořeněný čaj, Lewiz shay, teplý arašídový nápoj a Sprice, což je směs čaje a kávy.

Z alkoholických nápojů určitě ochutnejte Tej, sladké medové víno, podávané v tejových barech. Oblíbené místní piva jsou třeba Dashen nebo St. George. Navštívíte-li venkovský dům, budete pohoštěni domácím pivem t’ella, vlažným, hustým a hořkým, ve kterém plavou kousky kukuřice nebo prosa.

Žvýkání katy

Už cestou z letiště si nejspíš všimnete lidí sedících na ulici a usilovně žvýkajících listy. Jedná se o rostlinu katy jedlé, která má mírně stimulující účinky a je v Etiopii velmi oblíbená. Chutná trochu nahořkle, takže je lepší jí žvýkat spolu s arašídy a zapíjet cocacolou. Pozor, pozvání ke společnému žvýkání katy je častým trikem podvodníků, kteří nevědomému turistovi za větvičky naúčtují několikanásobné ceny. Balení asi 10 větviček stojí mezi 30 birr a 150 birr podle kvality.

Ubytování

V Etiopii není problém sehnat jednoduché ubytování na místě, jediným časem, kdy může být nutné rezervovat pokoj předem je kolem velkých svátků jakými jsou Tikat nebo Meskel. Ubytování je v porovnání s Evropou velmi levné a přímo úměrné (ne)kvalitě. Mimo hlavní sezónu jdou ceny ještě níž. V Addis Ababě je ubytování dražší než ve zbytku země. Pokoj s dvěma postelemi se nazývá “double” a bývá dražší než “single” pokoj s dvojlůžkem. Ceny bývají dané za pokoj, nikoliv za osobu, nicméně hotely často odmítají ubytovat dva muže spolu, u dvou žen by to mělo být možné.

Nejčastějším typem ubytování jsou hotely a pensiony. Ty nejlevnější hledejte kolem autobusového nádraží. Za malý tmavý, vlhký a špinavý pokoj zaplatíte 50-100 birr. Společný turecký záchod je na chodbě, když budete mít štěstí poteče studená voda. Tyto hotely bývají nad barem a slouží zároveň jako bordel. Relativně čistý jednoduše zařízený pokoj se společnou koupelnou a studenou vodou najdete za 100-150 birr. Pokud chcete vlastní koupelnu, teplou vodu a wifi, ceny začínají na 150 birr za pokoj. Chcete-li luxusní hotel, největší nabídku máte v Addis Ababě, pár jich ale najdete i napříč zemí.

Kempování

není v Etiopii obvyklé a moc hezkých tábořišť nenajdete. Občas můžete kempovatna dvoře některých hotelů, cena ale bude podobná jako za levný pokoj. Výjimkou jsou národní parky Simien, Bale a Údolí Omo, kdy často nemáte jinou možnost. Stany i vybavení si můžete pronajmout od cestovních kanceláří.

Na turistických místech se můžete ubytovat i přes airbnb nebo využít couchsurfing. Na venkově se můžete zeptat po možnosti ubytovat se u místní rodiny.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: