KÁHIRA: Podrobný průvodce hlavním městem Egypta

KÁHIRA: Podrobný průvodce hlavním městem Egypta

Kam zamířit z letiště, kde se ubytovat a kde se najíst v centru Káhiry? Nechte si poradit naším podrobným průvodcem Káhirou, městem dýchajícím historií a příběhy!

Doprava

Egyptská metropole Káhira je letecky snadno dostupná takřka z celého světa. Káhirské mezinárodní letiště je druhým největším v celé Africe a odbavuje lety desítek světových aerolinek. Letiště má celkem tři terminály. Egyptské národní aerolinky Egyptair a aerolinky Star Alliance (Lufthansa, KLM, Air France, British Airways atd.) létají z terminálu číslo 3. Terminál číslo 2 je v současné době v rekonstrukci. Mezi jednotlivými terminály jezdí pravidelně autobus, který je zdarma a funguje 24 hodin denně. Nejsnadnější cestou z letiště do centra Káhiry je využít služeb taxíkářů. Dobrodružnější povahy mohou cestovat autobusy, které by vás měly zavézt například na centrální náměstí Tahrír či na nedaleké Ramsesovo náměstí.

Hlavní vlakové nádraží Mahattat Ramses se nachází právě u náměstí Ramses. Káhira má železniční spojení s většinou egyptských měst a regionů. Z nádraží Ramses se dostanete například do Alexandrie. Pokud se chystáte na prohlídku chrámového komplexu Luxor či Asuánu, musíte na železniční stanici Giza Railway Station. Lístky na vlak je lepší kupovat s předstihem, přičemž je možné je zakoupit online. Na delší přejezdy je výhodné zvolit noční „sleeper“ vlaky.

Káhira má se zbytkem země rovněž skvělé autobusové spojení. Většina autobusů odjíždí z nádraží Midan Ramses a Cairo Gateway, odkud se dostanete například do oblíbeného turistického letoviska Šarm al Šejk na pobřeží Rudého moře, do Suezu, do Alexandrie či do dalšího turistického přímořského rezortu Hurghada.

Přímo po Káhiře můžete pohodlně a bezpečně cestovat metrem, které má dvě trasy. Káhira se pyšní nejstarším metrem na africkém kontinentu. Metrem se rovněž můžete dostat k pyramidám v Gíze. Cesta z centra Káhiry na Giza railway station trvá jen zhruba 20 minut. Odtud však budete muset přímo k pyramidám ještě autobusem. V rámci každé vlakové soupravy jsou vždy některé vagony vyhrazené pouze pro ženy.

Veřejná městská doprava zahrnuje také červené, bílé a modré autobusy, které většinou zastaví na zamávání. Málokdy mají autobusy jasně vyznačené destinace, kam směřují. Je tedy nejlepší zeptat se místních či řidičů. Rovněž není od věci nechat se upozornit, až autobus dorazí do kýžené destinace. Po městě jezdí také řada nočních autobusů, které však nejsou příliš bezpečné pro cizince.

V ulicích Káhiry můžete narazit na moderní bílé, jasně žluté či tradiční staré černo-žluté taxíky.

Orientace

V Káhiře žije přes 17 milionů lidí, patří tak k největším městům na světě. Přezdívá se jí „město tisíce minaretů“ a návštěvníkům, kteří ji navštíví poprvé, se může jevit jako složitý a nepřehledný labyrint rušných uliček a čtvrtí. Centrem Káhiry je náměstí Tahrír, okolo kterého se rozprostírá centrální Káhira, která bývá hlavním cílem a útočištěm turistů. Východním směrem pak leží tzv. Islámská Káhira, se spletitými uličkami a starými islámskými památkami i s proslulým marketem Khan al-Khalili. Celé čtvrti dominuje pevnost Citadela. Směrem na jih najdete koptskou Káhiru.

Severovýchodní předměstí Káhiry tvoří moderní čtvrť Heliopolis, která je zejména domovem egyptské střední třídy. Uprostřed Nilu leží ostrov Gezira s jednou z nejbohatších káhirských čtvrtí Zamalek. Na západním břehu Nilu se pak nachází univerzita a jihozápadním směrem leží Gíza se svými majestátními pyramidami.

Kde se najíst

Příjemné a levné menší restaurace, které jsou oblíbené mezi turisty, naleznete především v okolí náměstí Tahrír a Talat Harb. Návštěvníci s odolnějším zažívacím ústrojím si jistě pochutnají na jídlech připravených v pouličních stáncích.

Egyptská kuchyně je kořeněná, základem většiny jídel jsou kurkuma, koriandr, pepř, chilli či zázvor. Často se setkáte rovněž s chutí máty či kopru. Jelikož je Egypt muslimskou zemí, zapomeňte na vepřové maso. Můžete si však dopřát výtečné jehněčí nebo skopové maso, ale také nejrůznější mořské potvory či ryby. Mezi hlavní speciality patří například foul z hnědých bobů s citronovou šťávou nejčastěji podávaný se zeleninou či chlebovou plackou a plněná zelenina, nejčastěji papriky, rajčata či lilek. Oblíbené je rovněž kořeněné grilované kuře  firaakh masti. Nejlepší sladkou tečkou na závěr je pak tradiční dezert umm ali s rozinkami, oříšky a skořicí, který se podává namáčený v mléce či zapečený se smetanou.

Po chutném jídle přijde vhod silná káva připravovaná v džezvě. V horkém počasí vás nejlépe osvěží sladký mátový čaj. Atmosféru večerní Káhiry si skvěle vychutnáte při posezení s přáteli v čajovnách nad vodní dýmkou s voňavými tabáky s nejrůznějšími příchutěmi.

Pokud vám však egyptská kuchyně nesedne, nezoufejte, v centru Káhiry narazíte také na výdobytky západní civilizace v podobě nadnárodních fastfoodových řetězců, jako je například McDonald´s.

Ubytování

Levnější hotely pro turisty s nižším rozpočtem jsou rovněž rozesety především v okolí náměstí Tahrír a Talat Harb. Na opačném pólu finančních možností jsou pak například hotely Ramses Hilton, který leží na břehu řeky Nil v centrální Káhiře, či Hilton Cairo Zamalek Residences nebo Hotel Pyramids Golf Resort, kde za noc zaplatíte tisíce korun.

Noční život

Káhira má poměrně bohatý noční život. Nejvíce po setmění ožívá okolí čtvrti Zamalek, která patří k nejluxusnějším částem města. Většina barů a diskoték však zavírá již kolem půlnoci, pouze některé podniky mají povolení zůstat otevřené déle. V muslimském Egypťe se však příliš neholduje alkoholu a je třeba mít na paměti, že je v celé zemi nelegální nalévat alkohol lidem mladším 25 let.

Kromě barů a diskoték jsou navečer hojně vyhledávané také čajovny, kde můžete posedět nad vodní dýmkou a výtečným čajem. Nejhezčí atmosféru mají čajovny ve starém islámském městě či v ulici Šaría Talat Harb.

Nakupování

Za nákupem tradičních suvenýrů vyrazte na káhirský market Khan al-Khalili, který je považovaný za jedno z nejstarších a největších afrických a arabských tržišť. Jako většina orientálních bazarů, i Khan al-Khalili nabízí nejrůznější zboží, ať už jsou to koření, čaje, potraviny, oblečení, šperky či turistické kýčovité předměty. Úzké uličky bazaru jsou rozčleněné na několik částí podle nabízeného zboží.  Na marketu si užijete handlování o ceny s prodejci a nakoupíte tu levněji, než v jiných turistických destinacích.

Typickými suvenýry z Egypta jsou alabastrové a mramorové sošky, většinou znázorňující Tutanchamona, mumie se sarkofágy či staroegyptská božstva. Neměli byste odjíždět bez sošky či přívěsku posvátného skaraba, nejlépe v jasné tyrkysové barvě. Tradiční jsou tepané vázy či talíře. Výjevy ze starověkých fresek si doma můžete vyvěsit například namalované na papyrech či jejich levnějších napodobeninách. Krásným dárkem jsou i šátky, především pak ty s penízky a korálky určené na břišní tance. Těžko se odolává stříbrným šperkům s polodrahokamy, ale také třeba vyřezávaným truhličkám či tkaným kobercům.

Egypt je rájem potápěčů, ale chrání si svoje přírodní bohatství. Proto je zakázaný vývoz mořských přírodnin, jako jsou mušle či korály. Pokud byste se pokoušeli takový suvenýr propašovat ven ze země, hrozí vám tučná pokuta na letišti v Egyptě i doma v Česku. Vyvarujte se tedy všem suvenýrům zdobeným mušličkami či třeba náhrdelníkům z korálů.

Omrzí-li vás nakupování egyptských turistických cetek, můžete vyrazit za luxusnějším zbožím západního stylu do nejmodernějšího nákupního střediska v Káhiře Citystars.

V Káhiře není potřeba u sebe nosit větší hotovost a vystavovat se tak všanc četným kapsářům, v centru najdete řadu bankomatů, ze kterých si můžete vybrat potřebnou hotovost.

Nejširší nabídku průvodců a map Egypta (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Služby

Cestovní agentury sídlí v okolí náměstí Tahrír. Hlavní poštu najdete na náměstí Ataba, další pobočky jsou také na náměstí Falaki, u Egyptského muzea či u železniční stanice Ramses. V Káhiře je hned několik nemocnic s moderním vybavením. České ministerstvo zahraničí turistům doporučuje využít služby káhirských státních nemocnic Ajn Šams University Hospital ve čtvrti Abbasíja, Helliopolis Hospital či As-Salam International Hospital. V káhirském centru najdete nonstop otevřenou lékárnu Isaaf v ulici Ramses, další je pak například ve čtvrti Zamalek.

Co vidět

Egyptské muzeum u centrálního náměstí Tahrír nabízí největší sbírku vzácných egyptských památek na světě. Kromě nejrůznějších sošek, šperků, fresek, nádob či zdobených sarkofágů tu ve speciálních místnostech najdete také mumie faraonů. Největším klenotem je legendární zlatá pohřební maska faraona Tutanchamona. Muzeum je otevřené denně a vstupné pro cizince je 60 egyptských liber, v přepočtu tedy zhruba 240 korun. Za vstup k mumiím si však připlatíte dalších 100 egyptských liber tedy 300 korun.

Nádherný výhled na celou metropoli budete mít z Káhirské věže, která se již od roku 1961 tyčí do výšky 185 metrů na nilském ostrově Gezira. Při stavbě věže se inspirovali lotosovým květem. Z vyhlídkové a televizní věže můžete pozorovat mimo jiné také pyramidy v Gíze. Nejlepší výhledy zažijete v ranních hodinách a pak také později odpoledne. Vstupné pro cizince je 70 egyptských liber.

Káhirská citadela leží ve východní části města. Uvnitř opevnění ze 12. století se nachází několik krásných mešit, z nichž nejvýznamnější je mešita Mohammeda Aliho, která bývá rovněž označovaná jako Alabastrová mešita. Nejvyšším minaretem ve městě se pyšní nádherná a rozlehlá mešita sultána Hasana, která pochází ze 14. století.

Za návštěvu stojí rozhodně také část města označovaná jako Koptská Káhira, tedy čtvrť egyptských křesťanů, s římskou pevností či tzv. visutým kostelem.

Velmi příjemnou formou odpočinku je projížďka na výletních lodičkách, tzv. felucca, po Nilu. Hodinová plavba vás vyjde zhruba na 50 egyptských liber, tedy 150 korun.

Jen máloco se však vyrovná bezcílnému bloumání labyrintem úzkých uliček starého města s nesčetnými mešitami a minarety a pozorování místního rušného života…

Výlety do okolí

Nejlákavější turistickou atrakcí v okolí Káhiry jsou bez pochyb pyramidy v Gíze. V areálu archeologického naleziště Gíza najdete tři monumentální pyramidy – Chufuovu (Cheopsovu), Rachefovu a Menkaureovu, stejně tak zde leží i nádherná socha sfingy, ležícího lva s lidskou hlavou. Komplex je otevřený každý den a vstupné se pohybuje okolo 60 egyptských liber. Pokud však chcete navštívit vnitřek pyramid, výrazně si připlatíte – například za vstup do největší Chufuovy pyramidy zaplatíte dalších 100 egyptských liber, tedy 300 korun. Je třeba mít na paměti, že je každý den omezený počet návštěvníků jednotlivých pyramid a v pozdějších hodinách už by na vás nemusela vyjít řada.

V Gíze si rovněž můžete zařídit projížďku na koních či velbloudech do pouště. Krásným zážitkem je pohled na východ či západ slunce uprostřed písečných dun.

Další zajímavostí v Gíze je jedna z nejstarších zoologických zahrad na světě, která byla postavena již před více než 100 roky. V době svého vzniku patřila zoo k nejlepším na světě, dnes je však velmi zanedbaná. Přesto je oblíbeným výletnickým místem Egypťanů.

Zhruba 30 kilometrů jižně od Káhiry leží archeologické naleziště, starověká nekropole Sakkára, kde bylo objeveno několik mastab a pyramid, mezi nimi také Džoserova pyramida, která je považovaná za nejstarší na světě. Z Káhiry se do Sakkáry dostanete snadno a levně autobusy. Na cestě do Sakkáry se můžete zastavit také v Mennoferu (neboli Memfisu), nejstarším hlavním městě Egypta, ze kterého se dodnes zachovaly bohužel již pouze ruiny. V memfiském muzeu si prohlédněte fascinující obří sochu faraona Ramsese II.

K chrámovým komplexům Luxor a Karnak, které patřily k nejvýznamnějším místům starověkého Egypta, se z Káhiry dostanete nočním vlakem nebo klimatizovaným autobusem, cesta trvá okolo 11 hodin. Archeologické naleziště leží na místě někdejšího města Veset, nebo-li Téby, které bylo dokonce hlavním městem celé egyptské říše v době vlády 11. dynastie  na přelomu třetího a druhého tisíciletí před naším letopočtem. Komplexy Luxor a Karnak leží na východním břehu řeky Nil. Na západním břehu řeky pak na turisty čekají starodávné hrobky v Údolí králů.

Kultura a svátky

Káhira hostí řadu nejrůznějších kulturních či náboženských festivalů i sportovních událostí. Nejvýznamnějšími náboženskými svátky jsou ramadán, Íd-al-fitr, časově pohyblivý svátek obětí Íd-al-adhá či oslava počátku islámského roku Awil Sanaa Hijreya, jehož termín se pohybuje od října do prosince. Ramadán je islámským postním měsícem, který většinou připadá na srpen či přelom srpna a září. Po něm následuje svátek Íd-al-fitr, během kterého se tři dny oslavuje konec tohoto postního období. Všechny slavnosti v Káhiře doplňují pestrobarevná výzdoba města, ohňostroje, procesí v ulicích a hudební či třeba taneční vystoupení.

Každoročně se v Káhiře koná na přelomu listopadu a prosince významný mezinárodní filmový festival, kde svoji tvorbu prezentují místní i zahraniční autoři. Festival má v zemi tradici již od roku 1976. Turisticky lákavé jsou festivaly orientálního tance či arabské hudby.

Za centrum káhirské kultury je považován operní dům na ostrově Gezira.

Další zajímavosti

Egypt je muslimská země, proto je nutné zde dodržovat několik pravidel. Turisté by se místím měli přizpůsobit zejména svým oblékáním a zvolit nenápadné svršky s dlouhými rukávy, nohavicemi či sukněmi. Oblečení by nemělo odhalovat zejména ramena a výstřih, u žen ani kolena. Výjimkou jsou samozřejmě turistické hotelové komplexy a pláže. Páry by se rovněž měly vyvarovat intimností na veřejnosti. I obyčejný polibek může mezi konzervativnějšími obyvateli vyvolat pozdvižení.

Nejlepším obdobím pro návštěvu Káhiry, respektive celého Egypta, je od listopadu do března, kdy se denní teploty pohybují okolo příjemných 25 °C.

Egypt se stal v posledních letech a měsících dějištěm častých protestů, jejichž centrem byla Káhira, především pak centrální náměstí Tahrír. Přestože se situace v zemi již víceméně uklidnila, české ministerstvo zahraničí varuje, že stále zde hrozí nebezpečí dalších rozsáhlých demonstrací proti politické a sociálně-ekonomické situaci v zemi.

Zkušenosti čtenářů

Jana

Dobrý článek, ale na to, že píšete o Káhiře, tak Vám trochu nesedí fotky….vždyť Abu Simbel a Karnak jsou stovky km daleko!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí