Hlavní zajímavosti Alžírska

Hlavní zajímavosti Alžírska

Alžír Hlavní město země Al-Jazaïr (Alžír) leží na středomořském pobřeží a je důležitým přístavem. V současné době má přes 2 mil. obyvatel. Stará část města, médina, je spletí uliček a opevnění, pocházejících z 16. století. Nová část města z dob francouzské kolonizace se vyznačuje širokými bulváry s domy v koloniálním stylu. Kromě mnoha muzeí zde najdete i katedrálu, divadla, restaurace a také univerzitu.   Nachází se zde i palác v osmanském stylu Dar Hassan Pacha, ve kterém je Muzeum lidového umění a tradic a krásná mešita Ketchaoua Mosquée. V Národním muzeu starověkých památek jsou expozice z období antiky. Další známá muzea, která můžete navštívit, jsou Muzeum přírodních věd, Historické muzeum, Muzeum Brado (prehistorické nálezy) a Válečné muzeum.Obrazy alžírských i evropských malířů jsou v Uměleckém muzeu. Výraznou novodobou stavbou je Památník mučedníků, který byl postaven v roce 1982 na oslavu 20. výročí nezávislosti. Shora je krásný pohled na město.

Tlemcen

Město Tlemcen na západě poblíž pobřeží je nádherné staré město, pocházející již z 13. století. Má krásné architektonické památky, hlavně mešity Grande Mosquée, Sidi Bel Hasan Mosquée (dnes muzeum) a Sidi Bou Mediéne Mosquée.

[cut]

Djemila

Horská vesnice Djemila poblíž Sétifu má mimořádně krásnou polohu i okolí. Jsou zde dobře zachovalé památky starého římského města Cuicul a muzeum s cennými sbírkami z daného období (mozaika).

Batna

Poblíž Batny jsou zbytky dalších dvou římských měst, u Timgadu a Lambese.

[/cut]

Sahara

Na Sahaře se nacházejí dvě mimořádně velká písečná moře s exotickými oázovými městečky naokrajích. Západní se nazývá Grand Erg Occidental, východní Grand Erg Oriental.
Na pokraji Grand Erg Occidental se rozkládají městečka El-Goléa s nejlepší vodou z celé Sahary, Beni Abbésobklopené vysokými písečnými dunami nebo Timimoun se starým solným jezerem, které je postaveno v súdánském stylu. V městech je obvykle možnost levně se ubytovat i najíst.
U Grand Erg Orientalje hlavním městem regionu El-Oued. Má živé tržiště, kde nakoupíte především koberce. Domy zde mají charakteristické kupole, které mají zmírnit horko ve vnitřních prostorách.

Ghardaia

V údolí Oued M’Zab leží město Ghardaïa, vyhlášené opět svými koberci, tržiště je ve staré části města. 3 km od Ghardaïeje náboženské centrum údolí, Beni Isguen, do kterého je přístup možný jen s průvodcem.

In Salah

Město In Salah v centru země je postaveno ve starém súdánském stylu. Největší atrakcí jsou zde pohyblivé písečné duny.

Hoggar

Na jihu Sahary se rozkládá divoké a pusté pohoří Hoggar (s nejvyšší horou Alžírska Tahat 3003 m). Jeho rozeklané vrcholky připomínající měsíční krajinu jsou sopečného původu.

Centrem oblasti je Tamanrasset. Z Alžíru se sem dá letět. Pokud byste chtěli v oblasti podniknout trekingové túry, je nutné sina policii v Tamanrassetu vyžádat povolení.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí