TOP 7 dálkových cyklotras

TOP 7 dálkových cyklotras

Jistě znáte tvrzením, že svět je nejkrásnější z koňského hřbetu. Někdo by ale mohl oponovat a tvrdit, že nejsvobodněji se člověk cítí v sedle bicyklu. Dá se na něm totiž jet dost rychle na to, abyste stihli mnohem více než pěšky, a zároveň dost pomalu na to, abyste svět poznali lépe než z auta.

1. Underground Railroad Bicycle Route (Kanada, USA)

Tři tisíce tři sta deset kilometrů měří cyklistická trasa vytvořená na počest uprchlým americkým otrokům a těm, kteří jim v nesnadném a odvážném činu pomohli. Trasa vede z alabamského přístavu Mobile, kam byli otroci dovážení, až do městečka Owen sound v Ontariu. Místa na cestě vzpomínají na smutné osudy Afričanů. Cyklisté mohou zavítat na místo bývalého trhu s otroky či do muzea věnovanému africko-americké historii.

2. Ruta Austral (Chile)

Cyklotrasa pokrytá obvykle jen nezpevněným štěrkem měří více než tisíc tři sta kilometrů a vede z centrální Chile, městečka Puerto Montt,  přes Caleta Yungay až do severní Paragonie, konkrétně do vesnice VillaO’Higgins. Cestu zpestřují lodní transfery a průjezdy národními parky Queulat a Cerro Castillo.

Nejširší nabídku průvodců a map (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

3. Trasa z Hanoje do Ho Či Minova města

Pro milovníky koupání a cyklistiky se skvěle hodí tato trasa spojující dvě největší vietnamská města. Tisíc dvě stě kilometrů dlouhá cesta ale není žádný med, její povrch je velmi různorodý a v cestě stojí mnoho překážek, jako je například průsmyk Hai Van.

4. Cyklotrasa okolo Severního moře

Vůbec nejdelší cyklotrasou na světě je se svou délkou šest tisíc kilometrů cesta okolo Severního moře. Oficiálního otevření se dočkala před jedenácti lety a chvilku potom byla jako nejdelší cyklotrasa na světě zapsána do Guinessovy knihy rekordů. Pokud se na ni vydáte, budete ale muset využít služeb hned čtyř mořských trajektů.

5. American discovery trail, USA

Pěšky, autem, na motorce, ale i na kole se lidé vydávají na tzv. American  discovery trail, která spojuje východní a západní pobřeží Severní Ameriky. V těžkých chvílích svého života po ní „běžel a běžel“ i Forrest Gump. Nejedená se o úplně klasickou cyklostezku, nicméně je mezi cyklisty poslední dobou velmi oblíbení. Kdyby ale dostala status cyklostezky, konkurovala by svou délkou téměř jedenáct tisíc kilometrů trase okolo Severního moře.

6. Na kole po Caminu de Santiago

Svatojakubská cesta už není dávno otevřená jen chodcům, ale potkáte na ní i spoustu cyklistů. Cykloputování díky ní dostane nový rozměr. Potkáte zajímavé lidi, budete mít krásný cíl a zažijete naprosto jedinečnou atmosféru poutní cesty. Navíc můžete vyjet prakticky odkudkoliv, nejlépe rovnou ze svého domova. Ubytovny podél trasy jsou navíc na cykloturisty připravené, takže budete mít kde kolo uskladnit. A i na cyklisty už dnes v Santiagu de Compostela čeká osvědčení o absolvování poutní cesty.

7. Jantarovou stezkou z Vídně do Krakova

Zapomínat by se nemělo ani na dálkovou cyklotrasu křižující Českou republiku, a to Jantarovou stezku z Vídně do Krakova. Měří celých pět set padesát kilometrů. Po Dunajské stezce se z Vídně dostanete do Valtic, poté projedete Brnem, Moravským krasem, Přerovem a Olomoucí. Přes Český Těšín se dostanete do Polska, kde pak přes Osvětim zamíříte přímo do Krakova. Pokud byste se nevydali na žádnou dálkovou cyklotrasu, tak alespoň po téhle byste měli pár kilometrů ujet.

A jaké jsou vaše tipy?

Zkušenosti čtenářů

Martin

Karakoram Highway
Darwin-Alice Springs-Melbourne

john95

tajná konopná stezka v Hindúkuš.

Martin Stiller

Jako zaryty cyklista tady musim ale tezce nesouhlasit s Martinem. Karakoram Highway jsem projel naprosto celou z cinskych hranic az do Islamabadu. Jel jsem autem a v zivote bych ji nechtel jet na kole. Je tam strasne moc nudnych nekoncicich useku, katastrofalni stav silnice, hodne nebezpecneho padajiciho kameni, spousty provozu, smradu, fakt nic pekneho pro cyklisty. Oproti tomu bych ale hned vedle doporucil asi 200km dlouhy usek ze Skardu do Gilgitu. Krasna trasa, z velke casti mirne z kopce, nadherne scenerie a vyrazne mene provozu.

František

Ačkoliv jsem bez peněz ,tak by jsem doporučil Alpy Julské,Dolomiti, Švýcarsko i Francii.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí