TOP destinace roku 2012

TOP destinace roku 2012

Stále nevíte, kam se vydat? Zkuste se inspirovat naším průzkumem. Zeptali jsme se nezávislých cestovatelů i šéfů cestovek, a tady je výsledek naší ankety. Jaké jsou letošní hity?

1. Jordánsko

Pouštní království skal, vstřícná arabská kultura, památky, které položily základ evropské kultuře, a bonbónek navrch: nejlevnější a nejpříjemnější šnorchlování v Rudém moři. Jordánsko je turisticky připravenější než sousední Sýrie, do níž se v současnosti ani cestovat nedá, ale ceny a „podnikavost“ Arabů tu zatím nepřekročily únosnou míru. Nezapomeňte na Petru (tady si kupte lístek na dva dny a projděte si hlavně kopce okolo hlavní turistické trasy), Wadi Rum (vydejte se pěšky), Mrtvé moře, Jerash, Madabu, toulejte se moderním Ammánem a odpočiňte si v malém hotýlku poblíž Aqaby. Rozdrobíte-li do vody trochu arabského chleba, budete si zaručeně připadat jako v akvárku.

Kdy: duben – květen, minimálně 10 dní.

2. Peru

Přestože roste zájem o Bolívii a Venezuelu, Peru je stále největším hitem Jižní Ameriky. První dvě jmenované země mohou konkurovat výškou hor (v případě Bolívie) a rozmanitostí pralesní krajiny (ve Venezuele), ale Peru láká svojí historií. Lépe řečeno: unikátním spojením památek a hor. Překonáte-li rozbouřenou řeku, můžete pokračovat cestou přes vesnice se zelenými políčky až k zasněženým velikánům And. Asi v polovině začnete potkávat rozvaliny inckých chrámů a měst. A lidé? Ve svých barevných látkách a hliněných chýších žijí neskutečně chudě a jednoduše, přesto však šťastně.

Kdy: září, minimálně měsíc.

export_hs_gallery

Jaké jsou hity sezóny 2012?

Podle Darji Milošové z CK Livingstone kralují východoafrická safari a Jižní Amerika. Kromě klasického Peru a Bolívie je velkým překvapením Venezuela. Všechny zájezdy do Venezuely už jsou vyprodané. Hynek Špinar, marketingový ředitel ESO Travel, jmenuje kromě Kuby i další luxusní destinace, které jsou hitem letošní sezóny: Dominikánskou republiku, Mexiko, Thajsko, Keňu či Zanzibar. Podle Michala Čepka, majitele CK Alvarez, jsou v této sezóně neobvykle oblíbené jihoafrické země Botswana, Namibie, Mozambik a JAR; Miloš Podpěra z China Tours zmiňuje ještě oživení zájmu o Indii a trvalý růst poptávky po ostrovech Malajsie, Filipín a Indonésie. Všichni se naopak shodnou na smutném, ale očekávaném propadu cest do Japonska a Egypta.

3. Indonésie

Indonésie se rozprostírá na 17 tisících ostrovech, z nichž šest tisíc je obydlených. Jednotlivé ostrovy čtvrté nejlidnatější země světa se od sebe zásadně liší. Nejcivilizovanější Jáva je muslimská, vedlejší turistické Bali hinduistické, východní Flores křesťanský. V zemi se oficiálně slaví všechny svátky islámu, křesťanství i hinduismu. Pro neprostupné pralesy, ve kterých dosud žijí neobjevené druhy živočichů, pro nádherný podmořský svět a pro jedinečné kultury mnoha odlišných etnik je Indonésie doslova magnet pro cestovatele.

Mt. Bromo

Malá, turistikou ještě nezkažená africká země, která může nabídnout pětitisícové hory, jezera, vodopády, pralesy i savany. Východoafrický riftový zlom tu napáchal takovou přírodní rozmanitost, že budete mít týden co dělat, abyste se jí nabažili. Trekovat můžete v zamlženém pohoří Ruwenzori nebo ve vulkanickém parku Mt. Elgon. Světově proslulá jsou safari s pozorováním horských goril v parcích Bwindi a Mgahinga. Vstupy do národních parků (s vyjímkou zmíněných goril) a ubytování v nich tu nejsou tak předražené jako v sousední Tanzánii a mnoha dalších afrických zemích.

Kdy: leden – březen, minimálně 7 dní půjčeným autem. (Pokud chcete udělat trek v pohoří Ruwenzori, počítejte dva týdny.)

Šimpanzi, Ngamba Island, Uganda

Zatímco donedávna kralovala v nabídkách cestovek JAR, zvedá se nyní zájem o Botswanu a Namibii. Ta první se pyšní nedotčenými safari, druhá potom velmi zvláštní a proměnlivou krajinou. Hlavní atrakcí Botswany je největší vnitrozemská říční delta na světě – delta řeky Okavango, která tu mizí v písku pouště Kalahari. Zde i v přilehlé rezervaci Moremi můžete pozorovat statisíce vodních ptáků a dalších zvířat. Národní park Chobe je domovem 60.000 slonů. Obě země se můžou navíc pochlubit politickou stabilitou a bezpečností.

Jak se prodávají zájezdy pro rok 2012?

Všechny oslovené cestovní kanceláře se shodly na tom, že jestli se krizový strašák vůbec nějak projevuje, pak jen v podobě jakési ostražitosti klientů ke kvalitě zájezdů. Lépe se prodávají dražší, ale pečlivě propracované a nabité programy. „Stejný zájezd do Číny se lépe prodává v tříhvězdičkových hotelích než v těch s méně službami. Cena přestává být kritérium,“ říká Miloš Podpěra z China Tours. „Exotiky se lidé nebojí. Snaží se proměnit nejisté peníze za trvalé, hluboké a kvalitní zážitky,“ dodává Jarda Michal, ředitel Pangeo Tours. Petr Novotný z Adventury je rovněž spokojený s tím, že si lidé vybírají opravdu kvalitní zájezdy, na které se Adventura soustředí – ať už to je tradiční cyklocesta do Francie nebo exotické cyklotoulky do Kyrgyzstánu, Bhútánu a Laoasu nebo perličky jako Grónsko či Špicberky.

6. Maroko

Nejbližší exotika. Za 14 dní navštívíte středověká města, jejichž medresy, university a knihovny byly chloubou arabského světa, nakoupíte spoustu koberců a mosazného nádobí na súku v Marrakéši, můžete vystoupit na nejvyšší horu Atlasu, pořádně si zasurfovat, vyválet se v písečných dunách nebo podniknout trek po zapomenutých horských vesnicích. Chce to jen trochu odolnosti vůči poněkud otravným „samozvaným průvodcům a radilům“ a žebravým dětem. Nečekejte nezištnou pohostinnost, za všechno se platí.

Kdy: březen – květen, minimálně 14 dní. Část cesty (přes střední Atlas a pouštní oblasti) je lepší podniknout půjčeným autem.

Kasba du Toubkal, Vysoký Atlas, Maroko

S trochou pevných nervů si Vietnam zamilujete. Zatímco v hlavních turistických místech si můžete připadat jako chodící peněženka, pokud vezmete motorku a vydáte se do méně navštěvovaných oblastí, najdete jen milé a pohostinné lidi v poklidném venkově. Cestovatelé doporučují střední Vietnam, kde žije velké množství rozmanitých etnik. Vietnamská vláda je šikanuje (dává jim za zlé spolčení se s Američany během války) a nevidí ráda, pokud se tu pohybují davoví turisté. Izolace oblasti přináší pro cestovatele velký potenciál vidět nedostatečně prozkoumané krásy přírody.

8. Nezapomínejme na Evropu…

Hitem jsou hlavně neobjevené balkánské země: hornatá Bosna a Hercegovina nebo Makedonie – nádherná země s řeckou atmosférou, kopcovitou krajinou a nekonečnými vinicemi.

Trend roku: zkracování a aktivita

Kudrna nejlépe prodává Kubu a ferratové zájezdy. „Jediné, co mě mrzí, je, že vidím trend ve zkracování pobytů. Lidé počítají každý den dovolené a nedbají tolik na hloubku poznání,“ posteskl si Igor Forgáč z Kudrny. Podle majitele CK Poznání, Jiřího Erbena, se čím dál lépe prodává nedaleká exotika s aktivním programem. Zařadil proto do programu kratší alpské pobytovky s výlety i turisticky nabité poznávačky do Maroka, na Tenerife a Madeiru.

Zkušenosti čtenářů

hb

V Peru jsem byl celkem 4 mesice a nerekl bych,ze tam ti chudi lide v horach ziji prilis stastne… Pro mne je jednoznacnym hitem Ekvador, ktery ma krome archeologickych pamatek uplne vsechno, je levny, nesmirne turisiticky pripraveny, vyspely a mnohem bezpecnejsi nez nefungujici Peru. Tak mozna vyhraje v podobnem prevazne nevaznem clanku destinaci roku 2013.

Honza
http://www.facebook.com/pages/Honza-Brotanek-From-Patagonia-to-Colombia/170360139676703

František

Hity pro rok 2012 to určitě špatné nejsou. Mohlo jich být i více. Osobně se svými přáteli odlétám už v únoru na jednu z uveřejněných Top 12. Jde o Indonésií. Na Jávě i Bali jsem už byl. Nyní si dáváme navíc Sulawesi a na Jávě místa, která jsme nestihli navštívit před pár lety. O zážitky a fotografie z Tanah Toraje i jejich jedinečné kultuře určitě na HS pošlu.Neméně zajímavé bude i jezero Tempe i další místa, která máme v „hledáčku.“

Honza

Vietnam-„Zatímco v hlavních turistických místech si můžete připadat jako chodící peněženka“. Co se to tady porad tohle opakuje! V jakem hlavnim turistickem miste na svete se z turisty nesnazi dostat penize? Tady nekdo navstivil Vietnam na par dni, napsal clanek a hned se ty jeho moudra stale tady objevuji jako hlavni myslenky o teto zemi!!
Honza
http://www.CestyAsie.cz

Michal

Honza…Vidite a ja mam zkusenost zcela opacnou. Nekde jsou lide vylozene otravni, lzou a nasazuji ceny, pokud jim nic nedate, tak se s vami ani nebavi(Egypt, Turecko, turisticke oblasti Thajska). Jinde jsou ceny nasazene, ale nikdo vas neotravuje (vyspele zeme, Karibik…). Pak jsou mista, kde jsou lide pratelsti a vidi vas spise jako hosta nez turistu…uz jsem navstivil vsechny kontinenty, ale nejuzasnejsi lidi jsem potkal hned za humny v Recku, a to i v turistickych oblastech.

Kugita

Rozhodně Etiopie. A to jak treky v horách (Simieny nebo Bale), tak památky (Lalibela, Axum, Debre Dabo..), „pekelá“ Danakil Depression, islámský Harar a nebo stará dobrá afrika kolem řeky Omo..;o)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí