TOP 7 safari ve světě

TOP 7 safari ve světě

Když vyrosteme z dětí v dospělé, přestane nám ZOO stačit. Chceme pozorovat zvířata v jejich přirozeném prostředí. A pokud jsme cestovatelé, ani liška se srnkou nám nebudou dost dobří. Tedy hurá na safari! Pojďme se podívat do těch nejlepších.

Safari v pravém slova smyslu je africkou záležitostí. Brázdíme rozsáhlé savany v džípech a se zatajeným dechem čekáme, kdy narazíme na stáda žiraf, antilop nebo gazel. Kdo by si nepřál uvidět „velkou pětku“, tedy ty nejkrásnější africké kousky: slona, bílého nosorožce, bizony, lvy a leopardy!  V Ugandě můžeme navštívit rezervaci pro gorily horské, kterých zbylo v divoké přírodě jen asi 650 kusů.

1. Na trek do Kruger National Park v Jihoafrické republice

Kruger je jeden z největších parků v Africe, má největší množství divoké zvěře a krásné přírodní scenérie. Nabízí se tu možnosti různých safari treků, samozřejmě vždycky s průvodcem. Park protéká mnoho vodních toků, jako Luvuvhu a Limpopo, na jihu známá Krokodýlí řeka.

2. Největší migrace divoké zvěře na světě – Serengeti v Tanzanii

Obrovské pláně národního parku Serengeti pokrývá savana. Každoročně migrují býložravci za vodními zdroji(přes 1,4 milionu pakoňů a na 200.000 zeber a gazel) a jsou následovani šelmami. Je to jedna z nejpůsobivějších přírodních událostí na světě.

3. Sloní hody v parku Chobe v Botswaně

Národní park Chobe a přilehlé povodí řeky Linyanti/Chobe v severní Botswaně má ze všech botswanských parku nejvíce různých druhů zvířat, především savců. Charakteristická pro něj jsou velká stáda slonů (celkem kolem 60 000 kusů) a antilop.

Nosorožec, Lake Nakuru, Keňa

Nosorožci, foto: Petr Slavík

Asie ukrývá některé vzácné druhy zvířat – od varana komodského, obrovského a nebezpečného ještěra z Indonésie po roztomilou pandu velkou, chovanou v čínském Sečuánu. Tento černobílý medvěd žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin. Čína, která pandu považuje za jeden ze svých symbolů, se o ohroženou populaci stará s největší péčí. V rezervaci Wolong můžete pandu spatřit v přirozeném prostředí.

4. Podmořské safari na Maledivách

Malý ostrůvek poblíž jihozápadního pobřeží Indie je celý tvořen korálovými útesy. Šnorchlování a hlavně potápění na Maledivách je tím nejlepším podmořským safari na světě. V teplých vodách Malediv se nachází obrovské populace velryb a delfínů.

5. Národní park Chitwan v Nepálu

Pokud známe přírodní a klimatickou rozmanitost Nepálu, asi nás nepřekvapí, že tu kromě nejvyšších hor světa najdeme i jedno z nejlepších asijských safari. Národní park Chitwan nabízí několik možností, jak se přiblížit divokým zvířatům. Mezi nejznámější lákadla patří nosorožec a tygr bengálský. V Chitwanu se také nachází chovná stanice gaviál.

Makak, Corbettova tygří rezervace, Indie

Makak, Corbettova tygří rezervace, Indie. Foto: Petr Slavík

Tisíce druhů ptáků, hmyzu, motýlů, kajmanů a hadů obývá bažiny amerických tropických pralesů. Na jihu kontinentu potom můžeme navštívit obrovské kolonie tučňáků císařských, nejlepší safari je na mrazivém Snow Hill Islandu poblíž ostrova Jamese Rosse. Na opačné straně kontinentu, v divoké kanadské a aljašské přírodě, se můžeme (s průvodcem) vydat do oblastí obývaných grizzlym.

6. Za želvami a ještěry na Galapágy

Obří želvy, ještěři Iguana, modronozí ptáci Boobies nebo kolonie tuleňů tvoří z 19 ostrůvků jednu z nejlepších přírodních „safari“ na světě. Galapágy jsou součástí Ekvádoru a leží přibližně 1000 km západně od pevniny. Vulkanické procesy, které je formovaly, spolu s úplnou izolací ostrovů, vedly k vývoji unikátních druhů, které inspirovaly Charlese Darwina k vyslovení jeho evoluční teorie o vývoji druhů.

7. Blyštivé vody Esteros del Iberá (Argentina)

Krajinu Esteros tvoří zcela plochá naplavenina říčních systémů, kterými jsou Esteros ohraničeny z východu a ze západu. Hladina podzemní vody leží velmi nízko pod povrchem a často vystupuje nahoru v podobě mokřadů a rozlehlých jezer. Zejména mokřady, které jsou domovem všemožných vodních organismů a ptáků, tvoří unikátní charakter oblasti. Pojmenování Iberá, které pochází z jazyka původních indiánů Guaraní, lze přeložit jako „blyštivá voda“.

Jaké jsou vaše tipy na nejlepší světová safari?

Zkušenosti čtenářů

HoKa

Rozhodne bych nezaradil NP Chitwan mezi top 7 safari na svete. Dokonce ani mezi top 7 safari Asie, ale je to pouze muj subjektivni nazor.

Radu1
HoKa:

Na 100% souhlasím, jedná se o velmi slabé safari, většinou uvidíte „jen“ nosorožce a pár opic.

Veronika

NP Chitwan bych určitě nezařadila mezi top 7, pokud mezi
top 7 opravdu patří, tak nemá cenu ostatní z top7 navštívit, nic tam nikdo kromě nosorožčího lejna neuvidí.

SK
Veronika:

Videl jsem tam toho docela dost, ale hlavne si myslim, ze safari nemusi byt jen o velkych zviratech, ale taky ptacich, mensich zviratech i bezobratlych a taky jde o okolni krajinu a rostliny.
A taky myslim,ze autorka chtela mit ty safari trochu geograficky rozptylene, jinak by byly vsechny safari z jedne ci dvou africkych zemi:-)

Misak

Zajímavý námět.
Dovolil bych si za Asii přidat Kinabatangan na Borneu a maličko zkritizovat zaměření na africkou velkou pětku. Například ptáci v Krugerově parku či Chobe jsou neprávem opomíjeni.
Za špičku bych považoval Galapágy které jsou úžasné nejen nad vodou, ale i pod vodou u mě a většiny potápěčů před Maledivama daleko vedou!
P.S. Mě se Chitwan líbil – spousta ptactva a setkání s nosorožcem tváří v tvář na 10 metrů na třídenním treku v parku kde jsme nepotkali ani turistu, protože ti si všichni vozí zadky na slonech v lesíku za parkem a honí vystrašené na půl domestikované nosorožíky.

Petr

Souhlas se Serengeti, akorát by tam měla být napsána i Masai Mara – Serengeti (Tanzanie) a Masai Mara (Keňa) je v podstatě jeden park a zvířata migrují z jedné části do druhé. V našem létě je lepší určitě Masai Mara, protože migrující zvěř se nachází tam. Byl jsem ještě v Esteros del Iberá a to bych mezi sedmičku asi nezařadil. Kajmani a kapybary jsou pěkní, ale na druhovou rozmanitost Afriky to nemá. Mezi nejlepší „safari“ bych určitě zařadil ostrov Jižní Georgie v Jižním Atlantiku, kde je mraky lachtanů, tuleňů (včetně rypoušů sloních) a tučnáků, to se jen tak někde nevidí. Akorát je to trochu z ruky. Ale kde jinde uvidíte čtvrt milionu tučňáků na jednom místě?

Petr Daubner
http://www.kompas.estranky.cz

Jirka

Chitwan – nic moc. Daleko lepší je třeba Rurrenabaque v Jižní Americie (Bolívie). Jsou zde tisíce kajmanů a kapybar na jednom místě.

Filipes

Já bych určitě přidal národní park Denali na Aljašce,nejlepší severské safari s obrovskou druhovou rozmanitostí

Radu1
Filipes:

Ano, tohle by tam chybět nemělo.

Jenda

V Africe jsem nezahlédl ani jednoho bizona !! No a Iguana a Boobies snad mají české názvy, ne ? Nemělo být „chovná stanice gaviálů“ ?? Na profesionálku nicmoc )-:

Tonda
Jenda:

Iguana = leguán (v tomto případě leguán mořský, jediný ještěr, který se dokáže potápět a vydržet dlouhé minuty pod vodou), boobie = terej (modronohý, červenonohý, tichomořský). A Bizon měl být buvol. P.S.: tuleně na Galapágách taky nenajdete, jedná se o lachtana (byť anglický název seal může být trochu zavádějící). Ale jinak si podle mého soudu Galapágy místo v seznamu nejlepších „safari“ rozhodně zaslouží!

Tonda
Jenda:

Vzhedem k tomu, že jsem se dnes právě vrátil z několikadenní návševy Krugeru, rád bych doplnil, že na treky sice skutečně musíte vyrazit s průvodcem, hlavní výhodou NP Kruger pro mě ale je, že zde, jako v jednom z mála národních parků Afriky, můžete podniknout tzv. self-safari – tzn. půjčit si v nedalekém Johannesburgu za pár kaček auto a vyrazit do parku, hledat si po spletitých silnicích i prašných cestách „svoje zvířátka“. Nám se takhle kromě zmiňované „velké pětky“ podařilo zpatřit zblízka i gepardy a hyeny, o zebrách, hroších, žirafách a mnoha druzích antilop ani nemluvě. Největšim zážitkem ale asi zůstává smečka lvů pochutnávajících si na buvolovi, která se pak dostala do křížku s početným stádem slonů.

Tonda
Jenda:

Vzhedem k tomu, že jsem se dnes právě vrátil z několikadenní návševy Krugeru, rád bych doplnil, že na treky sice skutečně musíte vyrazit s průvodcem, hlavní výhodou NP Kruger pro mě ale je, že zde, jako v jednom z mála národních parků Afriky, můžete podniknout tzv. self-safari – tzn. půjčit si v nedalekém Johannesburgu za pár kaček auto a vyrazit do parku, hledat si po spletitých silnicích i prašných cestách „svoje zvířátka“. Nám se takhle kromě zmiňované „velké pětky“ podařilo zpatřit zblízka i gepardy a hyeny, o zebrách, hroších, žirafách a mnoha druzích antilop ani nemluvě. Největšim zážitkem ale asi zůstává smečka lvů pochutnávajících si na buvolovi, která se pak dostala do křížku s početným stádem slonů.

Tonda
Jenda:

Ale fůůůůj! Samozřejmě „spatřit

marek burian

no za me bych pridal Corcovado N.P. v Kostraice

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí